Premier Leagues 10 beste kjøp

Foto: Getty Images / All Over Press

04.08.14 12:15

Nettavisen fulgte sommerens overgangsvindu live, fra morgen til kveld, i vårt livestudio.

Det samme kommer vi til å gjøre nå i januar. Dekningen starter mandag 6. januar og holder på til vinduet stenger klokken 23.00 tirsdag 31. januar.

Hovedfokuset blir som vanlig på Premier League, men vi kommer selvsagt også til å ta med de største overgangene i andre store, europeiske ligaer.

Men først skal vi se nærmere på det som skjedde i sommer. Vi har kåret de ti beste kjøpene, basert på spillernes sportslige bidrag, kjøpesum og ressursene til den kjøpende klubben.

Her er alle overgangene i sommerens vindu.

Husk at lån ikke er det samme som kjøp. Romelu Lukaku er for eksempel ikke med på listen, for han ble lånt og ikke kjøpt.

På de neste ti sidene ser dere vår liste. Vi starter med tiendeplassen og jobber oss fram til vinneren.

10. Leroy Fer
Kom til Norwich fra Twente 13. juli. Kjøpesummen er ikke oppgitt, men ligger trolig rundt 7-9 millioner pund.

En teknisk god midtbanespiller fra Nederland, som slo igjennom i Feyenoord allerede i 2007/08-sesongen. Han fikk med seg 103 kamper der før han gikk til Twente i 2011.

Fer er en anvendelig type som kan spille i mange posisjoner, men nå er mer eller mindre etablert som en midtbanespiller som ligger sentralt og litt lavt. Altså en defensiv midtbanespiller. 23-åringen er imidlertid mer enn det. Han kan også bidra offensivt, noe hans målproduksjon vitner om.

Bare et halvt år inn i Norwich-karrieren kobles han til større klubber.

9. Gary Medel
Kom til Cardiff City for 9,5 millioner fra Sevilla. Det er klubbrekord for Cardiff.

26 år gammel chilener som kom til England med et rykte på seg. Medel pådro seg åtte gule kort og tre røde for Sevilla bare forrige sesong. Så langt har han bare fått to gule kort i Cardiff.

Mange ble overrasket over at Medel sa ja til Cardiff, ettersom han var en viktig brikke i Sevilla og på Chiles landslag, men Medel angrer ikke. Han har fått med seg sin kjæreste og sin bror til Wales og får språkopplæring på fritiden.

Medels hardtarbeidende, tøffe spillestil har som ventet falt i smak blant fansen, som har fått 26-åringen til å føle seg hjemme i Wales.

8. Vlad Chiriches
Kom til Tottenham Hotspur fra Steaua Bucuresti for 9,5 millioner euro.

Dette var en av de mer anonyme kjøpene til Tottenham i sommer, men står fram som det beste så langt. Allerede i oktober ble han av fansen kåret til månedens spiller.

24-åringen er fast inventar på midtstopperplass på Romanias landslag og blir nok også det i Tottenham i mange år framover.

Hans fortid som spiss og midtbanespiller forklarer hvorfor han er så god med ballen i beina. Dette hjelper Tottenhams overganger fra forsvar til angrep.

Chiriches ble i august utnevnt til landslagskaptein.

7. Alvaro Negredo
Kom til Manchester City fra Sevilla for 16,4 millioner pund.

Det er vel på kanten å kalle en 28-åring som kostet så mye penger for et av sommerens beste kjøp, men Negredo har imponert i Manchester City.

Negredo har scoret 11 mål på sin 16 siste klubbkamper og står med 16 mål på 27 kamper (inkludert 3 på 3 for Spania) siden sommerferien.

Spanjolen er en komplett spisstype som kan finne nettmaskene med både hodet og føttene. Han har vist seg som en bedre investering enn for eksempel Roberto Soldado, en annen spansk spiss, som ble hentet til Tottenham for en større sum.

Mange trodde kanskje at City skulle rotere mye på Sergio Agüero, Alvaro Negredo, Edin Dzeko og Stevan Jovetic, men det er de to førstnevnte som får mesteparten av spilletiden under Manuel Pellegrini.

6. Simon Mignolet
Kom til Liverpool fra Sunderland for ni millioner pund.

Belgias andremålvakt startet sin karriere i Liverpool med en kjempekamp mot Stoke i sesongåpningen (Liverpool vant 1-0), og har ikke gjort annet enn å imponere siden.

Så langt har Mignolet holdt nullen fem ganger for merseysideklubben.

Pepe Reina var en stor favoritt på Anfield i mange år, men det er ingen tvil om at hans nivå falt et hakk eller to etter hvert. Det er neppe mange som savner Reina i Liverpool nå. Mignolet er bare 25 år gammel og kan ha 10-15 år igjen av karrieren.

5. Steven Caulker
Kom til Cardiff City fra Tottenham Hotspur for rundt åtte millioner pund.

21 år gamle Caulker har lenge blitt ansett som et stort midtstoppertalent og har spilt på aldersbestemte landslag for England siden 2009. Han valgte i sommer å forlate Tottenham for å bedre sine sjanser til å ta en plass i Roy Hodgsons tropp til VM i Brasil.

Planen har for så vidt fungert bra. Caulker storspiller for Cardiff, men har ikke fått en landskamp for England siden i fjor. Han var imidlertid med i troppen så sent som mot Moldova i september, så han er absolutt en av dem Hodgson ser nøye på.

4. Curtis Davies
Kom til Hull City fra Birmingham for rundt 2,25 millioner pund (ifølge BBC).

Først nå som han er 28 år ser Curtis Davies ut til å ha blitt den spilleren alle trodde at han skulle bli da han patruljerte 16-meteren til Luton Town som tenåring. West Bromwich bladde opp tre millioner pund for ham i 2005, og Aston Villa betalte de tredobbelte tre år senere.

Han er også mannen bak det kanskje beste sitatet en spiller har gitt etter en fotballkamp noensinne.

«Jeg var helt grusom. Jeg bidro ikke med noe. Jeg har snakket meg opp, sagt at jeg er klar, og jeg er åpenbart ikke klar. Jeg er ikke god nok for laget ennå. Jeg er ærlig med meg selv etter hver kamp og dette var ræva. Jeg så ut som en publagspiller», sa Davies etter en ligacupkamp for Aston Villa.

Nå er han alt annet enn en pubspiller. Davies har storspilt for Hull City og er en viktig bidragsyter til at laget bare har sju tap, 20 baklengsmål og ligger på 12.-plass etter 17 runder.

3. Tom Huddlestone
Kom til Hull City fra Tottenham for fem millioner pund.

Huddlestone er en spiller som man føler har vært i Premier League omtrent så lenge ligaen som har eksistert. Han debuterte allerede i 2005/06-sesongen, men er ikke mer enn 26 år gammel.

Midtbanespilleren har vært et varp for Hull, som bruker ham i den defensive rollen sentralt i sin 3-5-2-formasjon. Hans ro med ballen og gode posisjoneringsevne gir de andre på midtbanen større handlerom.

Huddlestone har en fabelaktig pasningsfot og et godt skudd, men mangler fart og er kanskje heller ikke målfarlig nok til å spille for et virkelig topplag.

Spillet i Hull har imidlertid vært såpass godt at han trolig er en spiller Roy Hodgson i det minste vil vurdere når VM-troppen skal tas ut.

2. Mesut Özil
Kom til Arsenal fra Real Madrid for 42 millioner pund.

Mange ble overrasket da Arsenal klarte å sikre seg Mesut Özil fra Real Madrid, men han var akkurat den manager Arsène Wenger trengte. Fansen til Arsenal var rastløs i sommer og mange ga uttrykk for at de hadde fått nok av Wenger og hans restriktive kjøpspolitikk.

Özil stoppet dette snakket. Han stoppet det gjennom kjøpesummen og gjennom sitt fenomenale spill allerede fra første spark på Emirates Stadium.

Tyskeren er en av verdens beste playmakere, noe hans 86 målgivende pasninger på de tre forrige sesongene forteller alt om.

Selv om Arsenal strengt tatt var godt forspent på offensiv midtbanespiller-fronten allerede før Özil kom, går han inn på andreplass på vår liste fordi han har løftet Arsenal til et nytt nivå og fordi hans overgang var så utrolig viktig for Wenger.

1. Dejan Lovren
Kom til Southampton fra Lyon for 8,5 millioner pund.

Gary Neville omtalte nylig denne kroaten som det mest imponerende sommerkjøpet og vi er helt enige med Sky Sports' fotballekspert. Lovren har vært et kupp for Southampton.

24-åringen imponerer på mer enn midtstopperplass. Han imponerer også utenfor banen. Mens andre fotballspillere bruker all sin fritid på å spille Playstation, jobber Lovren med sitt eget klesmerke, Russell Brown. Han har åtte ansatte hjemme i Kroatia, inkludert to designere.

Lovrens familie flyktet fra Jugoslavia til Tyskland da han var tre år gammel, men måtte returnere sju år senere da tyske myndigheter slo fast at familien ikke hadde rett til opphold i landet.

I disse dager er nok Dejan Lovren velkommen hvor som helst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.