RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Premier Leagues dårligste lag

(Scanpix/Reuters)
Sist oppdatert:
Mer penger og flere tap. Det er en kort oppsummering av det neste året til Derby County.

Og ja, vi glemte det viktigste stikkordet: Nedrykk.

Nettavisen tipper at Derby County ender på sisteplass i Premier League sesongen 2007/08. Det overrasker nok ingen.

Uten stjernespillere
Billy Davies gjorde en fenomenal jobb med laget forrige sesong, som også var hans første i klubben. Nå er han der han lenge har drømt om å være: I Premier League.

Det blir nok et kortvarig besøk.

At et lag som for halvannet år siden sleit med å overleve i Englands nest øverste divisjon nå skal overleve i den øverste, er å forlange for mye. Den tiden hvor Derby hentet inn stjerner som Georgi Kinkladze og Fabrizio Ravanelli er forbi.

Derby County er en klubb med lange tradisjoner. Den ble stiftet allerede i 1884, og var med på å starte den engelske ligaen i 1888. Til tross for en rekke gode sesonger på 20- og 30-tallet, kom ikke det første trofeet i troféskapet før i 1946, da laget vant FA-cupen.

Clough-årene
Den virkelige suksessen kom da managerlegenden Brian Clough overtok laget i 1967. Clough løftet laget tilbake til toppserien i 1969, og året etter endte laget på fjerdeplass. I 1972 ble Derby County seriemester.

I 1973 spilte Derby seg fram til semifinalen i europacupen, hvor det ble tap mot Juventus. Det skjedde under kontroversielle omstendigheter, og Clough nølte ikke med å anklage italienerne for å ha bestukket dommeren.

Det førte til at Derby ble truet med utkastelse fra det engelske ligasystemet, som igjen førte til at han kom på kant med styret i klubben og sa opp jobben, som enorme protester fra fansen, som heller så at styret forlot klubben.

Likevel vant Derby serien igjen i 1975, under ledelse av Dave Mackay. Men fem år senere var laget tilbake i andredivisjon, og siden har laget aldri vært i nærheten av å vinne den engelske toppserien, selv om laget har besøkt Premier League ved flere anledninger.

Kollektiv
Klubben har også lønnet flere store stjerner. Peter Shilton, Mark Wright og Dean Saunders var innom på 80-tallet. Paolo Wanchope, Igor Stimac, Stefano Eranio og Francesco Baiano var innom på 90-tallet.

Spillermaterialet på Pride Park er ikke like spennende i 2007, og Davies har lykkes godt med å bygge opp et kollektiv, men den 43 år gamle skotten har ikke klart å forsterke laget like mye som ønskelig.

Derby forsøkte å lokke MLS-toppscoreren Eddie Johnston over fra USA, men han takket nei. Dermed må fansen sette sin lit til at Robert Earnshaw og Steve Howard skal score målene som kreves for å overleve.

Store, sterke Howard var toppscorer med 18 mål forrige sesong, men har ingen erfaring fra øverste nivå og vil få det langt tøffere der.

«Fox in the box»
Earnshaw er ny, og den dyreste spilleren i klubbens historie etter at Davies ga Norwich 3,5 millioner pund for waliseren.

26-åringen scoret 19 mål på 30 kamper forrige sesong, og Davies satser på at han skal være Derbys «Fox in the box» kommende sesong. Han må lykkes om Derby skal ha den minste sjanse til å overleve.

Det er heller ikke umulig at han gjør det; Earnshaw er den eneste spilleren i historien som har scoret hat trick i alle fire divisjoner i England, i begge cupene og på landslagsnivå.

Derby har en solid sisteskanse i Stephen Bywater, men det er tvilsomt om nykommere som Andy Todd og Claude Davis vil gjøre Derby-forsvaret til noe uinntagelig fort.

På midtbanen spiller Matt Oakley og Stephen Pearson nøkkelroller. Pearson kom i januar, og sikret opprykket med kampens eneste mål i omspillfinalen mot West Bromwich Albion.

Stortalent
Det mest spennende blir å se hvordan stortalentet Giles Barnes takler overgangen til Premier League. West Ham hadde følere ute etter hurtigtoget i sommer, men Barnes har uttalt at han gjerne blir på Pride Park.

Dessverre mister han seriestarten, men 18-åringen (fyller 19 5. august, red. anm.) er trolig spilleklar før september kommer.

Og det er kanskje mer enn man kan si om Derby?

Nettavisens tips: 20. plass

Hva tror du om Derby kommende sesong? Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere