Gå til sidens hovedinnhold

Premier Leagues økonomiske fall

Har finanskrisen endelig inntatt de britiske øyer?

I fjor var det Robinho som stjal showet på overgangsvinduets siste dag. Brasilianeren meldte overgang fra selveste Real Madrid til Manchester City og kostet svimlende 32,5 millioner pund.

Les også: Sjekk de siste overgangene her!

Johnny Heitingas overgang fra Atlético Madrid til Everton gir ikke like mye ståpels. Men for seks millioner pund ble han like fullt dagens dyreste da sommerhandelen til Premier League-klubbene ble avsluttet tirsdag.

Økonomer verden over forsøker nå å analysere pengebruken, eller snarere mangelen på den, blant klubbene i Premier League.

Norsk Tipping: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Fall på 10 prosent
Deloitte Sports Business Group sitter på tall som viser at klubbene har redusert forbruket sitt med 10 prosent i forhold til fjoråret. Selv om Manchester City alene har brukt 136 millioner euro (117,5 millioner pund), har totalforbruket til de engelske klubbene i løpet av sommeren falt fra 567 millioner euro i 2008, til 510 millioner i 2009.

- Til tross for Manchester Citys betydelige investeringer, har det totale forbruket minket. Det finnes flere uavhengige faktorer som kan forklare dette: Valutakurser, at skattereglene i Spania slår ut i favør av spillere og klubber der nede og at klubbene muligens ser at hjemlige investeringer har lavere risiko enn å hente spillere fra utlandet, sier Deloitte-direktør Paul Rawsley til Reuters.

Rawsley peker på at storklubber som Liverpool, Manchester United og Arsenal har klart å motstå fristelsen til å bruke opp pengene salgene av henholdsvis Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo og Emmanuel Adebayor har innbrakt.

Kongelig, spansk dominans
Revisjonsselskapet KPMG peker mot Spania for å forklare Premier Leagues fall. I hvert fall når det gjelder det totale pengeforbruket.

Real Madrid brukte alene over 225 millioner pund da de sikret seg spillere som Ronaldo, Kaká og nettopp Alonso i løpet av sommereferien.

Geoff Mesher tror den engelske ligaen har falt i kurs på tross av dominansen i Champions League de siste sesongene.

- Våre analyser av dette overgangsvinduet, viser en klar nedgang i overgangssummer betalt fra Premier League og til utenlandske klubber. Det støtter synet om at klubbene sliter med å lokke storsigneringer fra utlandet, sier Mesher som leder KPMGs Forensic Sports Industry Team.

Handler mindre med utlandet
KPMG har regnet seg fram til at Premier League-klubbene brukte 119 millioner pund mindre på overgangsvinduet denne gangen. Tallene viser også at Premier League-klubbene holdt omtrent samme nivå på handelen innenfor landegrensene, men brukte 95 millioner pund mindre på utenlandske spillere.

Her finner du alle Premier League-overgangene i sommer!

Manchester City sto for 27 prosent av sommerhandelen, mens Aston Villa, Liverpool, Sunderland og Tottenham har brukt over 28 millioner euro hver på nye spillere.

- Det er ingen tilfeldighet at størsteparten av Manchester Citys sommerkjøp har skjedd innenfor landegrensene. I øyeblikket ser det ut til at det spanske markedet, mer spesifikt Real Madrid, er hetere enn Premier League, sier Mesher.

Hva er løsningen?
Trolig er det utenlandske eiere og overdimensjonerte TV-avtaler som må til for å løse den britiske floken.

- De økonomiske forutsetningene kan bedre seg i 2010 og Premier League forventes å sikre seg store verdier for internasjonale TV-rettigheter i tida framover. Det vil generere større inntekter for klubbene, påpeker Rawnsley i Deloitte.

- Likevel kommer ikke summene til å overgå rekordåret 2008, dersom ikke store summer sprøytes inn av klubbeierne, minner han om.

Kontantstrøm ut av England
Avslutningsvis kan man spørre seg om hvor det blir av alle pengene fra de nasjonale overgangene. Det drypper sjelden nedover i systemet til mindre, britiske klubber.

I løpet av dette overgangsvinduet var det kun to klubber på tredje nivå i England som fikk ta del i pengene Manchester City brukte.

Colchester tjente 350 000 pund på salget av Mark Yeates til Middlesbrough. Sistnevnte hadde penger i banken etter salget av Stewart Downing til Aston Villa for 12 millioner pund, noe som igjen skyldtes salget av Gareth Barry.

Arsenal tjente 41 millioner pund på å selge Kolo Touré og Emmanuel Adebayor til Manchester. 150 000 av de pengene endte opp hos Cheltenham i form av kompensasjon for den 15 år gamle midtbanespilleren Jamie Edge. Totalt gikk altså kun en halv av de 117,5 City-millionene tilbake til småklubbene.

- Premier League-klubber ønsker ikke å ta sjansen på spillere fra lavere divisjoner i England, konkluderer styreformann Derek Shaw i Preston North End overfor The Telegraph.

Med unntak av Aston Villa har de fleste klubbene som har solgt spillere til City brukt brorparten av pengene utenlands.

- Lag som Manchester City handler kun med andre storklubber. Det bekymrer meg likevel når klubbene som mottar pengene bruker dem utenlands eller kun seg i mellom, sier Shaw.

PS! Championship-klubben Watford har grunn til å smile etter tirsdagens kjøp og salg. Vel mistet klubben både Tommy Smith og Mike Willamson til Portsmouth, men dro samtidig inn 5,3 millioner pund på overgangene.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021