RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Premier Leagues uheldigste

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Denne mannen har bedre kjennskap til sykestua enn de fleste.

Da Dean Ashton var ung og lovende, ble han spådd en lysende karriere på fotballbanen. Under ledelse av Dario Gardi i Crewe Alexandra, scoret han 61 mål på 158 kamper. Kraftpluggen ble ofte sammenlignet med selveste Teddy Sheringham, og storklubbene lå langflate etter ham.

Første stopp på veien mot toppen ble Norwich. De kanarigule hentet ham inn for rundt 30 millioner norske kroner i januar 2005, og i løpet av 44 opptredener for Åge Hareides gamle klubb, fant han nettmaskene ved 17 anledninger. Ikke nok til å redde Norwich fra nedrykk i Premier League, men mer enn nok for å gjøre seg bemerket blant andre klubber.

Forsmak på elendigheten
West Ham så sitt snitt til å styrke stallen, og den nette sum av 72 millioner kroner gjorde Ashton til Hammers-spiller i januar 2006. Samme år spilte han en sentral rolle da londonklubben bare var sekunder fra å vinne FA-cupfinalen mot Liverpool. Bare en perlescoring av Steven Gerrard i sluttminuttene, og en umulig José Reina i straffespark-konkurransen sto imellom West Ham og deres første FA-triumf siden 1980.

Men så begynte ting å gå galt for den sterke spissen. Eller, allerede da han ankom Upton Park viste han tegn på det som etter hvert skulle bli et langt og frustrerende skademareritt. Under sin første måned i klubben pådro han seg en lyskestrekk. Ikke så alvorlig, men en forsmak på det som ventet Ashton de kommende årene.

I mai samme år måtte han bite i det sure eplet igjen. Denne gangen var det en hamstringskade som satte han ut av spill, og gjorde sitt til at oppkjøringen til en ny sesong ble redusert. Og til tross for at han ble frisk i løpet av sommeren, så skulle det bare gå noen få uker før han på ny måtte ut med problemer.

Brakk ankelen på landslaget
Denne gangen var det alvorlig. 25-åringen brakk ankelen i en duell med Shaun Wright-Phillips under et treningsopphold med det engelske landslaget i august, og gikk dermed glipp av hele 2006/2007-sesongen.

Det lange avbrekket gikk hardt utover selvtilliten til Ashton, og han var lenge i tvil om han noensinne ville være i stand til å prestere på høyt nivå igjen. Etter 45 minutter på banen i en treningskamp mot Dagenham og Redbridge kom imidlertid motivasjonen tilbake, og han var sulten på ny suksess.

- Jeg tror ikke noen er så sultne på suksess som meg denne sesongen. Jeg vil virkelig vise folk at jeg er tilbake for fullt, fortalte spissen til BBC før sesongstart.

Toppen av isberget var imidlertid ikke nådd. Og selv om 2007/2008 ble en bra sesong for 25-åringen - 10 ligamål på 31 kamper - så skulle skadene fortsette å forfølge han.

Oppturer og nedturer
Høstsesongen 2007 ble faktisk nesten helt skadefri. Bare litt knetrøbbel i oktober føyde seg til den etter hvert «imponerende» skadelisten til Ashton. Men så kom 2008.

Året startet med en ryggskade i januar, og fortsatte med en ny hamstringskade i mai. Men til tross for skadene ble han likevel funnet verdig en plass i Fabio Capellos landslagstropp. Og den 1. juni fikk han endelig sin debut med flagget på brystet i oppgjøret mot Trinidad og Tobago. En kamp engelskmennene til slutt vant 3-0.

Inneværende sesong startet også bra. I serieåpningen mot Wigan sørget han for begge målene da Wigan ble slått 2-1, men gleden skulle nok en gnag bli kortvarig.

Ute resten av sesongen
På sin første trening med klubbens nye manager, Gianfranco Zola, gikk det galt. Ashton pådro seg et brudd i ankelen, og den vonde foten har plaget ham siden.

I forrige uke måtte 25-åringen gjennom en operasjon på grunn av denne skaden, og søndag kom nyheten om at han trolig vil være ute resten av sesongen.

- Et realistisk mål for meg nå, er å være tilbake til sommeren. Operasjonen var vellykket, men dette er selvfølgelig ikke en optimal situasjon, sier Asthon til Sky Sports.

- Nå må jeg bare komme meg videre, og prøve å finne igjen storformen. Jeg vil likevel ikke stresse, og ta den tiden jeg trenger på å bli helt skadefri, fortsetter han.

- Tøft å være borte
Spissen innrømmer likevel at alle skadene har tatt på.

- Dette skjedde akkurat da jeg trodde jeg var på vei tilbake. Jeg scoret jo to mål i min første kamp på lang tid, men så begynte jeg å kjenne nye smerter i ankelen.

- Mentalt, så er jeg sterk nok til å komme meg gjennom dette, men det er tøft å være borte fra fotballen. Det verste jeg vet, er å ikke kunne spille fotball, sier Ashton.

Dermed gjenstår det å se hvorvidt Ashton for endte gang kan riste av seg skadeproblemene, og stille frisk, rask og «fit for fight» når neste sesong tar til.

Vet du om noen fotballspillere som er like uheldig som Dean Ashton? Kom med forslag og diskuter i kommentatorfeltet under.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere