*Nettavisen* Sport.

- Bradford-brannen kan ha vært påsatt

En ny bok antyder at den katastrofale tribunebrannen i Bradford som i 1985 krevde 56 menneskeliv kan ha vært påsatt. Foto: Richard Sellers (Pa Photos)

En ny bok antyder at den katastrofale tribunebrannen i Bradford som i 1985 krevde 56 menneskeliv kan ha vært påsatt.

16.04.15 08:39

Stafford Heginbotham, som den gang var formann i den engelske fotballklubben, kan ifølge bokas forfatter Martin Fletcher settes i forbindelse med åtte andre branner som utløste forsikringsutbetalinger på millioner av pund.

– Kunne noen mann virkelig være så uheldig som Heginbotham så ut til å ha vært, spør Fletcher i boka «56 – The Story of the Bradford Fire», som avisa The Guardian trykket utdrag av onsdag.

Heginbotham kan ikke svare, for han døde i 1995, ti år etter tragedien.

Hovedtribunen på Bradfords hjemmebane Valley Parade tok fyr under kampen mot Lincoln på nivå tre i engelsk fotball. I løpet av kort tid var den overtent, og 56 mennesker døde, de fleste av dem foran låste utgangsporter.

Fletcher har brukt 15 år på å lete etter sannheten, og han har funnet ut at åtte bygninger eid av eller med tilknytning til Heginbotham brant i de 18 årene før Bradford-tragedien.

Han retter ingen direkte beskyldninger mot den tidligere Bradford-formannen, men antydningene er ganske klare.

Granskingen av brannkatastrofen konkluderte med at brannen trolig ble antent av en fyrstikk, sigarett eller pipetobakk som falt ned på hauger med søppel som hadde hopet seg opp under tretribunen.

Nyheten om antydningene mot Heginbotham kom på 26-årsdagen for en annen tribunetragedie. 96 Liverpool-tilhengere ble klemt i hjel på en overfylt tribune før FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest i 1989. Først i år har politiet innrømmet at det var deres katastrofale feilvurderinger som utløste den katastrofen.

Det er uvisst om de etterlatte i Bradford noen gang får visshet om årsaken til at deres kjære døde, men onsdag kom de kanskje litt nærmere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.