*Nettavisen* Sport.

Alsaker kritisk til United: - Tror fansen er ganske misfornøyd med hele fyren

TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker er kritisk til hvordan United har opptrådt på overgangsmarkedet. Foto: John Peters (Getty Images/ NTB Scanpix)

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker er kritisk til hvordan Manchester United har opptrådt på overgangsmarkedet.

Det engelske overgangsvinduet ble preget av enorme summer og det mange stemplet som hårreisende overganger. I tillegg kom David de Gea-sagaen som krydder på den allerede spenstige PL-kaken.

Manchester United fikk generelt stor oppmerksomhet dette vinduet og det inkluderte på Deadline Day. Da signerte de Anthony Martial for det som rapporteres å være 60 millioner euro + 20 millioner i potensielle bonuser.

- Det overrasker meg at det ikke er mulig å få han billigere når han bare har scoret elleve mål. At den kom i orden på siste dag, tyder på at overgangen ikke var spesielt planlagt, sier Alsaker til Nettavisen.

Han mener at klubben med kallenavnet de røde djevlene hadde mange andre spillere i kikkerten som de ikke fikk, og måtte ta til takke med annen - og dyr - løsning.

- Det er vanskelig å finne en tråd i Manchester Uniteds overgangstaktikk. Nå har jo Louis van Gaal og sportsdirektør Ed Woodward radert ut hele gulltroppen til sir Alex Ferguson, som skotten mente kunne vinne i mange år til, sier Alsaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL UNITED: Anthony Martial blir Manchester United-spiller. Foto: Valery Hache (Afp)

- Spiller kjedelig
Hans dom over Manchester United er nådeløs:

- De spiller kjedelig fotball og jeg tror det må komme trofeer ganske kjapt. Jeg tror fansen er ganske misfornøyd med hele fyren, hevder Alsaker om van Gaal.

Han tror ikke Martial vil gli rett inn og score mål. Det er heller ingen garanti for at de Gea kommer seg tilbake på fjorårets nivå når han åpenbart ønsket å forlate klubben i sommer.

- De har løst problemer de hadde på høyreback og sentral midtbane, så all ære til dem for det. Men de har skapt problemer som de ikke hadde før, sier Alsaker.

To bortskjemte barn
Etter en forholdsvis tam Deadline Day i England, kan man konstatere at dette var tidenes dyreste overgangsvindu for engelske klubber - hele 870 millioner pund byttet hender under de to sommermånedene.

Det viktigste som skjedde, var det som ikke skjedde - med tanke på de Gea-sagaen. Øyvind Alsaker kommer med sine vurderinger rundt den mye omtalte overgangen:

- Det går så galt når to klubber som begge kaller seg verdens største, skal forsøke å gjøre forretninger. To bortskjemte barn som slåss om samme leke, to enorme egoer. De burde solgt han tidligere i vinduet for å få den prisen de krevde, eller satt ned foten og sagt at de Gea ikke var til salgs. Det ble en middelvei som ikke fungerte, mener Alsaker overfor Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

INGEN OVERGANG: David de Gea ser ut til å gå mot minst en halv sesong til som Manchester United-målvakt. Foto: Peter Byrne (Pa Photos / NTB scanpix)

Solgte angrepsspillere
For mange har hevet øyenbrynene over at klubben kvittet seg med spillere som Javier Hernandez (lån), Robin van Persie og Nani, uten å ha erstatterne klare.

Alsaker tror at United hadde et stort navn i kikkerten. Det store navnet kom aldri og klubben har også blitt latterliggjort for å ha tapt overgangskamper om spillere som Pedro og Nicolas Otamendi.

- United-fansen kommer vel til å tenke «hvem er han 19-åringen ingen har hørt om?», og de tror neppe at Martial leverer før de får se det, er Alsakers dom.

Han mener det er for mye unødvendig stress og støy for at man kan kunne kalle det et godt overgangsvindu for Manchester Uniteds del.

Skryter av Liverpool
På Liverpools vegne er han langt mer positiv.

- Det er fornuftig tenkt, god business og god planlegging. Benteke er en spiller de åpenbart har savnet, men det er tidlig å vurdere en spiller som Firmino. Jeg mener de har gjort det veldig klokt på backene også, så det er et godt vindu for Liverpool, selv om de så klart har mangler fortsatt - spesielt i forsvar, vurderer TV 2-kommentatoren.

Han har mer kritikk å rette mot fjorårets signeringer, som i stor grad floppet. Spillere som Mario Balotelli, Lazar Markovic og Rickie Lambert ble hentet forrige sesong, men ingen av dem er i troppen nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

STAKK TIL MILAN: Mario Balotelli ble bare en sesong i Liverpool. Foto: Giuseppe Cacace (Afp)

Arsenal har de siste sommerene vært stadig mer aktiv med sjekkheftet, men denne sommeren var målvakt Petr Cech den eneste som kom inn dørene på Emirates. Dermed ble Arsenal den eneste klubben i topp fem-ligaene som ikke hentet en utespiller.

- Wenger er jo veldig nøye og vil ha god verdi for pengene. Selv om de har god dekning i troppen, så er det merkelig å ikke signere en utespiller. Arsenal-fansen har grunnen til å være skuffet over overgangsvinduet.

Brukt mye cash
Mye oppmerksomhet har også klubbenes enorme pengebruk fått. Neste sesong TV-avtale - som vil øke inntektene med 70 % i forhold til den nåværende avtalen - har gjort at klubber satser enda mer for å få en bit av denne kaken.

- Prisnivået er jo veldig høyt, med de Bruyne og Martial som veldig klare eksempler. Financial Fair Play er tydeligvis bare en bokstavregel og det virker ikke som om det er noen håndheving av reglene.

- Betaler de engelske klubbene for dyrt?

- Det blir som å spørre om fotballspillere tjener for mye - selvfølgelig gjør de det. Selvfølgelig betaler klubbene for dyrt, men de har enorme inntekter og rike eiere, så de har faktisk råd til det. Det er en kalkulert galskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

DYR: Kevin de Bruyne gikk til Manchester City i sommer. Foto: Michael Sohn (Ap)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag