*Nettavisen* Sport.

Avfeier Nevilles dystre Liverpool-spådom

GYLDEN MULIGHET: Gullet glipper trolig for Liverpool denne sesongen. Foto: Adrian Dennis (AFP / NTB scanpix)

- Nei, jeg er ikke med på den, sier norsk ekspert.

Mandag gikk Liverpool på en lei smell borte mot Crystal Palace, da laget fra Merseyside rotet bort en klar 3-0-ledelse i løpet av de siste tolv minuttene.

Gullrival Manchester City svarte med å slå Aston Villa 4-0 og dermed må de lyseblå tape sin siste kamp hjemme mot West Ham, for at gullet skal glippe.

Etter Liverpools kamp i London var de fleste uansett klare på at gullet ville havne på Etihad. Selv Liverpool-sjef Brendan Rodgers måtte innrømme det.

Flere eksperter påpekte også at det trolig kan bli en stund til de røde igjen kommer så nærme å kjenne lukten av gull. Det er ventet at flere klubber, som Manchester City, Chelsea og Manchester United, vil satse hardt i sommer.

I tillegg vil ikke Merseyside-klubben ikke ha den luksusen å kun konsentrere seg om ligaen neste sesong. Rødtrøyene er garantert spill i Champions League og ønsker nok i tillegg å hevde seg bedre i de hjemlige cupene.

Sky Sports Gary Neville mente at Liverpool ville får langt større konkurranse om en topplassering neste sesong og det samme trakk Andy Hunter i The Guardian fram. Han mener rivalene vil bruke mye penger i sommerferien. Neville gikk langt i å antyde at Liverpool hadde sløst bort sin «siste sjanse».

- Ikke med på
TV 2-ekspert Øyvind Alsaker er enig i at Liverpool kastet bort en gylden sjanse denne sesongen, men tror likevel de røde vil bli å regne med i årene som kommer. Kommentatoren ser mye positivt i det som skjer på Anfield.

- Det er ingen tvil om at de hadde en gylden mulighet. Liverpool hadde kontroll på det med tre kamper igjen, men nå er trolig gullsjansen spolert. Det er selvsagt vanskelig å si hva som vil skje neste sesong, men det å vinne ligaen er uansett en beinhard oppgave for alle lag. Liverpool har kontinuitet og jeg tror de vil bli enda bedre neste sesong. Jeg er ikke med på den at de ikke kan kjempe om gull, også i framtiden, sier Øyvind Alsaker til Nettavisen.

Profilen trekker fram at den gode inneværende sesongen, som trolig ender med en sterk andreplass, vil gjøre klubben mer attraktiv på overgangsmarkedet. Champions League-spill vil også komme godt med.

Klikk på bildet for å forstørre.

TROR IKKE PÅ DYSTRE SÅDOMMER: TV 2s Øyvind Alsaker. Foto: (Mediehuset Nettavisen)

- Ja, jeg tror de vil være mer attraktive. Liverpool har også en dyktig manager og en klar spillestil. I tillegg har laget en «teamspirit» som det ikke er lett å mobilisere. Alt dette vil gjøre det enklere for nye spillere å tilpasse seg. Klubben virker veldig stabil nå og vil ta ytterligere steg, mener eksperten.

Kommentatoren er likevel litt bekymret for sprekken til Liverpool nå i løpet av de siste kampene og spør seg om laget fortsatt trenger å modnes litt.

- Jeg tror det var litt skadelig måten denne sprekken kom på. Med missen til Steven Gerrard mot Chelsea og kollapsen mot Palace. Det var et lite steg tilbake, men før dette hadde de vunnet elleve kamper på rad. Så potensialet er der. Liverpool burde ha roet ned litt i møtet med Chelsea, vært litt mer kynisk. Mot Palace burde de ha tettet igjen bak da Damien Delaney fikk et slumpetreff og reduserte. Men det er de to beste som blir nummer én og to denne sesongen. Dette er en luke lagene bak må tette og det er ikke sikkert de tetter den umiddelbart. Liverpool kan like gjerne være øverst neste år.

På riktig spor
Når det gjelder de andre utfordrerne, er det ikke bare å handle seg til suksess. Flere av de såkalte toppklubbene har utfordringer som må løses.

United har hatt en sesong langt under pari og det er ventet at en ny manager og en bukett nye spillere skal heve storklubben tilbake til godt, gammelt nivå.

Alasker mener likevel det ikke bare er å spasere tilbake i gullkampen for United. Selv med Louis van Gaal som ny manager og nye stjerner i troppen.

- Jeg ser litt utfordringer der. Det er ikke så mange der som er klink gode nok til å være med videre, så det blir spennende. Det skal nok røskes kraftig opp. Det blir interessant å se om Phil Jones, Chris Smalling og Tom Cleverley er gode nok til å være med videre, men folk som Wayne Rooney, Juan Mata og Robin van Persie på toppnivå vil nok sørge for at det blir bra. Det er nesten hundre prosent sikkert at United hever seg fra i år, mener Alsaker.

Chelsea blir stadig koblet med stjerner i den ypperste verdensklasse og manager José Mourinho er nok lysten på i hvert fall én ny spiss i ferien.

- Chelsea er litt i en overgangsperiode. De har en del eldre spillere som John Terry, Frank Lampard og Ashley Cole som kan være på vei bort. Veteraner skal ut og unge spillere skal inn der i løpet av et par sesonger, tror Alsaker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ VEI UT: John Terry begynner å dra på årene. Foto: Ben Stansall (NAFP / NTB scanpix)


Når det gjelder City så er klubben i stand til å kjøpe nærmest hvem som helst og selv om det trolig blir ligagull i år, har nok City også ambisjoner om å hevde seg ytterligere i Champions League og manager Manuel Pellegrini får nok hente de han mener kan gjøre klubben konkurransedyktig i Europa.

I tillegg vil Arsenal være styrket med et par velplasserte signeringer over sommeren, mens Tottenham er en annen klubb som jager forsterkninger.

Med andre ord kan feltet som stiller til start for å kjempe om gull og plasser i Champions League være langt sterkere neste høst, enn denne sesongen.

- Heldigvis er det ikke sånn at de som bruker mest penger vinner. Men Liverpool må være smarte. Det er bare Chelsea og City som kan bruke nesten ubegrenset med penger, selv om «Financial Fair Play» kanskje vil justere dette litt med tiden. Liverpool må fortsette i det sporet de har gjort, med kjøp av spillere som Philippe Coutinho og Daniel Sturridge, mener Øyvind Alsaker.

Romantiske Liverpool
Når det gjelder Liverpools kjøpekraft vil den selvsagt også bli større denne sommeren, men ikke på nivå med mange av rivalene. Liverpools eiere har en filosofi om å drive mer nøkternt, enn mange andre eiere i England. Journalist James Pearce, som kjenner Liverpool bedre enn de fleste gjennom sitt arbeid i lokalavisen Liverpool Echo, mener en sum på 40 millioner pund som overgangsbudsjett er realistisk i sommer. Eventuelle salg kan gi mer penger.

Tabloidavisene spekulerer i om Brendan Rodgers får 60 millioner pund.

- Jeg blir overrasket om det blir så mye som 60 millioner. 40 millioner pud er realistisk, pluss det som genereres av salg, skriver Echo-journalisten.

Når Chelsea da kobles til en spiller som Diego Costa, som londonklubben skal være villig til å punge ut 50 millioner pund for, ifølge media, så ser man helt klart at det er en styrkeforksjell mellom de to lagene på overgangsfronten.

Det ryktes også at de blå kan finne på å bruke mye penger på spillere som Luke Shaw, Raphael Varane, Paulinho, Alberto Moreno og Sami Khedira.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

NYE SJANSER: Brendan Rodgers og Liverpool vil kjempe i toppen i årene som kommer, mener Øyvind Alsaker. Foto: Darren Staples (Reuters / NTB scanpix)


De blå har også flere sterke navn på vei ut, som kan generere inntekter. Romelu Lukaku kan bli solgt. Det samme med Demba Ba, Fernando Torres og John Obi Mikel. Drar Ashley Cole, kan det frigjøre midler på lønnsbudsjettet.

Alasker er enig i at Liverpool ikke kan konkurrere med City og Chelsea på overgangssum og lønninger, men mener dette ikke er avgjørende.

- Liverpool er den romantiske versjonen av et fotballag. De andre lagene kan bruke sine penger og bygge de sterkeste stallene. Liverpool kan kompensere dette med å bli enda bedre på det de har vært fantastiske på. Da er det mulig å hamle opp med de beste. Denne sesongen bør ha gitt en del inspirasjon.

I siste serierunde møtes Liverpool og Newcastle, mens Manchester City tar imot West Ham. Et aldri så lite mirakel må til, men med en fullstendig City-kollaps mot londonlaget, kan det bli gullfeiring på Liverpool søndag.

Uansett hva som skjer kan vi alle alltids finne trøst i det gode, gamle Nils Arne Eggen-utsagnet: «Ingenting blir så fort historie som en fotballkamp».

Det er bare rundt tre måneder til serietstart igjen, tross alt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.