Gå til sidens hovedinnhold

Kepa Arrizabalaga blir tidenes dyreste keeper - er klar for Chelsea

Spanjolen knuser Alissons overgangsrekord.

Den spanske målvakten Kepa Arrizabalaga har signert for Chelsea, bekrefter London-klubben på sine nettsider onsdag kveld.

Tidligere på onsdag opplyste Athletic Club at Kepa hadde aktivert utkjøpsklausulen i sin kontrakt på 80 millioner euro, eller 763 millioner kroner. Det betydde i praksis at sisteskansen var klar for Chelsea, som sto parate til å betale overgangssummen som den spanske klubben krevde.

Overgangen knuser dermed Liverpools verdensrekord fra tidligere denne sommeren da de hentet Alisson for 62.5 millioner euro (pluss bonuser) fra Roma tidligere denne sommeren. Kepa er nå tidenes dyreste keeper.

Les mer: Vi følger overgangsvinduet LIVE

- Kan ta plassen til De Gea

Petter Veland, Viasats ekspert på spansk fotball, mener Kepa-signeringen kan vise seg å bli svært lønnsom på sikt dersom målvakten fortsetter utviklingen.

- Kepa har hatt en stabil utvikling, hvor han har tatt steg hvert andre år. Det startet med to år i fjerde divisjon, etterfulgt av to år i tredje divisjon med Athletics B-lag. Så var det to år på utlån, før han i to år har stått fast for Athletic - og samtidig spilt seg inn i den spanske landslagstroppen. Fortsetter han den gode utviklingen kan Chelsea ha sikret seg det som kan bli en av verdens beste målvakter på sikt, forteller Veland til Nettavisen.

Han mener i tillegg at utkjøpsklausulen ikke nødvendigvis representerer Kepas verdi, mye grunnet Athletics unike filosofi.

- Athletic har faktisk ikke solgt en spiller siden Bixente Lizarazu på 90-tallet. Utenom dette har spillere enten sittet ut kontraktstiden, eller så har utkjøpsklausulen blitt aktivert.

- Det at de kun kjøper baskiske spillere, og allerede har brukt pengene fra da Javi Martinez ble solgt til Bayern München til å forbedre treningsanlegget betyr at penger ikke har like stor betydning for dem, og dermed representerer ikke nødvendigvis prislappen hva vi kan forvente av unggutten, sier Veland, som likevel ikke ser bort fra at Kepa på sikt kan konkurrere om en landslagsplass.

- Hva med David de Gea? Kan han konkurrere med Manchester Uniteds målvakt om en landslagsplass?

- For øyeblikket er det et slags hierarki i Spania, og De Gea har vært blant verdens beste, om ikke den aller beste, målvakten de siste årene.

- Ser du likevel på prestasjonene hans på landslaget, spesielt i 2018, har De Gea vært svak ved flere anledninger, og Sarris spillestil i Chelsea er svært lik den spanske spillestilen, noe som taler for at Kepa kan ta over landslagsplassen over tid, mener Veland.

Kepa Arrizabalaga var del av den spanske landslagstroppen i VM i Russland denne sommeren, men så alle kampene fra benken da United-keeper David de Gea voktet buret for Spania.

Les mer: Sarri fikk Napoli-sjefen til å steile: - Du får sparken etter tre tap

Kunne vært Madrid-spiller

Forrige sesong spilte Kepa 30 kamper i La Liga for Athletic Bilbao, og var en av klubbens viktigste spillere til tross for sin unge alder. Han holdt nullen syv ganger og gjorde 96 redninger - det syvende meste i den spanske toppdivisjonen.

I løpet av to sesonger i klubben ble det 53 kamper i La Liga for den talentfulle målvakten.

Spanjolen står for øyeblikket med én kamp for landslaget, og har spilt 22 landskamper for U21-landslaget til Spania.

Den 186 centimeter høye målvakten var i januar svært nære en overgang til Real Madrid, men Athletic valgte heller å forhøye utkjøpsklausulen til hele 80 millioner euro.

Kommentarer til denne saken