*Nettavisen* Sport.

Liverpool-Kozma: - Ødegaard er en farlig spiller

- VANSKELIG: Den tidligere Liverpool og ungarske landslagsspilleren Istvan Kozma tror Ungarn får noen tøffe kamper mot Martin Ødegaard (bildet) og Norge.

- VANSKELIG: Den tidligere Liverpool og ungarske landslagsspilleren Istvan Kozma tror Ungarn får noen tøffe kamper mot Martin Ødegaard (bildet) og Norge. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Istvan Kozma spår tøff kamp for Ungarn mot Norge.

20.10.15 06:39

Den tidligere Liverpool-spilleren debuterte for Ungarn mot Norge. Nå håper han Martin Ødegaard ikke blir avgjørende i treeromspillet.

Ungarn var med i fotball-VM i 1986. Kort tid etter fikk Kozma sin A-landslagsdebut for magyarene på Ullevaal.

– Jeg husker det var min første landskamp. Jeg mener den endte 0-0, men ikke glem at fotballen har endret seg mye. Den er blitt mye hurtigere, mimrer Kozma.

Fire år senere var han igjen i aksjon mot Norge. Da i Bergen. Kampen endte med at Ingvar Stadheim trakk seg som norsk landslagssjef.

– Jeg husker at det ble 0-0 også i Bergen. Vi fikk høre at Norges trener trakk seg i etterkant, sier Kozma.

Enorm lagmoral

12. og 15. november møtes Ungarn, som var nær å bli beste treer i EM-kvalifiseringen, og Norge til dobbeltkamper. Vinneren får EM-plass.

– Det blir veldig vanskelig for Ungarn, men de har en fair sjanse. Norge har riktignok større sjanse til å kvalifisere seg, for norske spillere er av bedre kvalitet. Normalt skal Norge vinne, sier Kozma til NTB.

– Men Ungarn har vært sterke i det siste og fremstår mer samlet enn på mange år. Det er en enorm lagmoral og arbeidsvilje. Spillerne jobber bedre enn på lenge. Det er laget, ikke enkeltspillerne, som er den store styrken, mener 50-åringen som trolig var Ungarns mest kjente spiller på 90-tallet.

Imponert over Ødegaard

Han spilte for klubber som Bordeaux, Dunfermline (valgt inn i klubbens Hall of Fame) og Liverpool (ti kamper) i en begivenhetsrik karriere som ga ham 40 landskamper (ett mål).

– Ungarn har vært veldig solide i forsvaret det siste året. Laget holdt nullen i fem kamper i EM-kvalifiseringen. Laget skaper riktignok få sjanser, men er blitt flinke til å score om de får dem. De er blitt mer kliniske, sier Kozma.

Samtidig håper han at Martin Ødegaard ikke får sitt første landslagsmål i omspillsduellen.

– Han er en veldig god spiller, men er fortsatt veldig ung. Han har en stor framtid. Selvfølgelig trenger han mer erfaring, men Ødegaard er en farlig spiller. Jeg håper han ikke scorer mot oss. Alder betyr ingenting, bare du er god nok, sier Kozma til NTB.

30 år med skuffelser

Ungarn har OL-gull i fotball og har to tapte VM-finaler (1938 og 1954). I EM har de bronse fra 1964. Nå er det fotballfeber i landet. Og det er kanskje ikke så rart ettersom de har vært sulteforet så lenge. Ikke siden VM i 1986 har Ungarn deltatt i et stort mesterskap (foruten OL i 1996).

– Det er vanskelig, nesten umulig å forklare enkelt hvorfor Ungarn har slitt. Ingen har vært fornøyd på 30 år. Både spillerne og folket er blitt skuffet gang etter gang. Alle har ventet og ventet. Alle husker eller har hørt om storhetstiden, påpeker Kozma.

– Det er en god sjanse nå. Jeg håper Ungarn klarer det nå. Er Norge best, fortjener de EM-plassen. Er Ungarn best, håper jeg dere sier det samme, sier den tidligere Liverpool-spilleren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.