*Nettavisen* Sport.

«Når jeg dør, ikke flytt meg til sykehuset. Flytt meg til Anfield. Jeg ble født der, og jeg vil dø der.»

LEGENDE: Steven Gerrard er en av de aller største i Liverpool FCs historie. Foto: Carl Recine (Reuters)

Steven Gerrard vil for alltid være i Liverpools hjerte. Og Liverpool vil alltid være i Steven Gerrards hjerte.

13.05.15 11:46

Steven George Gerrard.

17 sesonger. 708 fotballkamper. 185 mål.

En æra er snart over i engelsk fotball. En æra er veldig snart over i Liverpool Football Club.

«Når jeg dør, ikke flytt meg til sykehuset. Flytt meg til Anfield. Jeg ble født der, og jeg vil dø der.»

Ordene tilhører nettopp Steven Gerrard. Liverpools kaptein, og selve bærebjelken i laget de siste 15 årene.

På lørdag er det slutt. På lørdag er det farvel. På lørdag spiller han på Anfield for aller siste gang som Liverpool-spiller.

Hans siste kamp i Liverpool-trøya kommer muligens mot Stoke på Britannia Stadium 24. mai. Men for Gerrard, og for Liverpool-fansen, er det lørdag 16. mai som for ettertiden blir stående som dagen da man sa adjø.

- Glad for å bli byttet ut
29. november 1998 fikk Steven Gerrard sine første minutter for Liverpool. 18-åringen kom inn i det 90. minuttet, som erstatter for vår egen Vegard Heggem.

Med draktnummer 28 på ryggen, var det en tynn, liten unggutt som knapt nok fylte Liverpool-drakta si som entret Anfield-matta for første gang. Det var starten på en helt spesiell karriere.

For allerede uken etter fikk 18 år gamle Gerrard sin debut fra start. Laget tapte 1-2 for Tottenham. Steven Gerrard selv følte han hadde gjort en svak kamp, etter at han tidvis ble herjet med av Tottenham-vingen David Ginola. 18-åringen ble byttet ut etter 55 minutter.

- Det var en av de vanskeligste kampen jeg noen gang har spilt. Han (Ginola) løp på innsiden av meg og på utsiden av meg. Jeg tror det er den eneste gangen jeg er blitt glad for å ha blitt byttet ut, har Gerrard selv sagt om den kampen.

Men noen fikk troen på han den dagen. Ric George skrev om Liverpools kamper for Liverpool Echo på den tiden:

«Unge Steven Gerrard, som fikk sin første kamp fra start, skal være fornøyd med sin jobb. Han er nok et midtbanetalent som vil blomstre - raskt, tror jeg - gjennom stadig mer erfaring.»

Lite ante Echo-spaltisten om hvor rett han skulle få. Gutten blomstret raskt. Han har vokst seg stadig større, og stadig lenger inn i Liverpool-supporternes hjerte.

LES OGSÅ:- Jeg kunne fått to utvisninger for den taklingen

LES OGSÅ:Gerrards stjernemøte: - Hold kjeft, for helvete!

Barndommen
Steven Gerrard er selve Mr. Liverpool. Helt fra barndommen av har det alltid vært Liverpool og Gerrard - og Gerrard og Liverpool. Hånd i hånd. I starten var det Liverpool som fikk Gerrard til å drømme. Den siste tiden har det vært Gerrard som har fått hele Liverpool til å drømme.

Gerrard vokste opp i Bluebell-distriktet, i Huyton bydel i Liverpool. Han spilte fotball med vennene sine fra morgen til kveld, og ble tidlig ansett som et stort talent. Allerede som niåring ble han oppdaget av Liverpool FC. Han spilte på den tiden på Whiston Juniors, men var ikke sen med å bytte klubb, når byens storlag ønsket han inn på sitt akademi.

Fakta

UTVALGTE MERITTER

Èn hendelse i Gerrards barndom kunne likevel fått fatale konsekvenser for Liverpool-legendens fotballkarriere. En dag unge Steven var ute med kompisene sine og sparket fotball, havnet ballen inne i noen busker.

Gerrard skulle sparke ballen ut fra buskene, da han traff en høygaffel som lå ved ballen. Gaffelen gikk inn i Gerrards fot, og han ble fraktet til sykehuset. Legenes beskjed var at stortåa måtte amputeres.

En amputasjon ville ødelegge alle muligheter til å bli fotballproff. Det ville verken Steven selv, eller hans far, Paul, ha noe av. Derfor skal Paul ha ringt Steve Highway, som var ansvarlig for akademiet rundt Anfield-klubben på den tiden. Highway ble spurt om å komme for å prate med legene.

Treneren skal ha dratt rett til sykehuset, og kommet med en klar beskjed til kirurgen: «You're not bloody well taking his toe». Gerrard beholdt tåa. Gutten kunne fortsette å spille fotball, og kirurgen kan puste lettet ut, som ikke fjernet tåa.

Spiller til ære for sin fetter
Å skrive om Steven Gerrard uten å nevne Hillsborough, ville vært en hån mot 34-åringen.

Allerede som liten gutt var Gerrard fast inventar på Anfield, når Merseyside-klubben spilte hjemmekamper. 15. april 1989, skulle Liverpool spille semifinale i FA-cupen mot Nottingham Forrest. Kampen ble spilt på Hillsborough Stadium i Sheffield, og 96 Liverpool-supportere kom aldri hjem fra den kampen. Den ene tribunen ble overfull, og mennesker ble klemt i hjel.

LES OGSÅ:«Jeg har dårlige nyheter. Han er død.»

Den yngste av supporterne som mistet livet den dagen, var Jon-Paul Gilhooley. Jon-Paul var Steven Gerrards fetter. 10 år gamle Jon-Paul hadde skaffet seg billett ved siste sjanse, og hadde gledet seg enormt til å få oppleve en semifinale i FA-cupen live.

Å miste en av sine nærmeste slektninger i en slik ulykke har formet Gerrard til den han er i dag. Det var den dagen han virkelig tok valget om å bli fotballspiller.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEST: «The best there is. The best there was. And the beste there ever will be.» Foto: Michael Steele (Getty Images)

- Jeg ble sjokkert. Vi var i sorg da vi fikk høre om ulykken på TV og radio. Vi tenkte hele veien «kan det være noen vi kjente som var blant de døde?». Uheldigvis for meg og min familie så banket det på døren dagen etter. En i vår familie hadde mistet livet på tragisk vis. Det er tragisk å få vite at fetteren din har blitt klemt i hjel. Det å se moren, faren og alle andre som elsket ham sørge, fikk meg til å gi alt for å lykkes med fotball, sier Gerrard.

Når Gerrard nå entrer en gressmatte, vil det alltid være for å hedre sin fetter som mistet livet så alt for tidlig.

Hærføreren
Den fremste måten å hedre Jon-Paul på, er ved å vinne fotballkamper, og å vinne titler. Det har Steven Gerrard gjort flust av ganger.

«En gang per generasjon kommer det frem en spiller som gjør at ikke no virker umulig. Heldigvis har den spilleren draktnummer åtte, og spiller på Anfield.»

Det er slik man beskriver Steven Gerrard på klubbens egen hjemmeside.

«Captain Fantastic» er nemlig spilleren som aldri gir opp.

25. mai 2005. Det er en dato som alltid vil være forbundet med glede hos Liverpool-fansen. Etter å ha ligget under 0-3 til pause i Champions League-finalen mot AC Milan, hentet Liverpool opp ledelsen til 3-3, og vant til slutt kampen etter straffesparkkonkurranse.

Som leder og hærfører var det Steven Gerrard som tente håpet hos de andre spillerne, da det så som verst ut.

- Selv når vi lå under 3-0 til pause, var beskjeden fra Steven at om vi bare kunne score ett mål, så var vi med i kampen igjen. Det var typisk Steven at det var han som scoret den viktige reduseringen etter 54 minutter, skriver daværende Liverpool-manager Rafael Benitez i en spalte i Daily Mail.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRIGER: Steven Gerrard både scoret og skaffet straffespark i Champions League-finalen i 2005. Foto: Mike Hewitt (Getty Images)

Også tidligere i turneringen hadde Gerrard vært avgjørende for rødtrøyene. Mot Olympiakos, i gruppespillet, måtte også Liverpool score tre mål på én omgang for å ta seg videre.

Det tredje og helt nødvendige målet var det Gerrard selv som scoret. Da stadionuret viste 86 minutter, fikk kapteinen ballen. Besluttsomheten hans var så synlig at enkelte fans begynte å juble allerede da ballen var på vei mot Gerrard. Skuddet fra 20 meter ble hamret inn i nettet, og Liverpool tok seg videre i turneringen.

«Jeg vil ikke våkne opp i morgen og være i UEFA-cupen», uttalte Gerrard morgenen før Olympiakos-kampen. Morgenen etter var han fremdeles i Champions League - aller mest takket være seg selv.

Men selv etter Champions League-seier, hvor han selv var i hovedrollen, ønsket Gerrard å bli enda bedre. Den innstillingen er nøkkelen til hvorfor han er blitt så god som han har blitt, mener Benitez.

- Etter seieren i Istanbul, tok Gerrard kontakt med oss i trenerteamet: «Gjør meg til verdens beste midtbanespiller», var beskjeden han hadde. Det viste hvor ambisiøs han var, og også hvor hardt han var villig til å jobbe, forklarer spanjolen.

Også i FA cup-finalen året etter, mot West Ham, var Liverpool avhengig av Gerrard for å hente et trofé. Laget lå under tre ganger, og kom tilbake alle tre. To av gangene var det Gerrard som scoret. Det siste målet kom ett minutt på overtid. Liverpool vant også den kampen etter straffesparkkonkurranse.

Steven Gerrard har altså alltid vært en mann for de store anledningene. Til stadighet har han endret kamper, nærmest på egenhånd. Men en gang går det galt, selv for de aller, aller beste. Forrige sesong var det Gerrards tur til å bli syndebukk.

- De ser på meg som en trussel
For det Liverpools nummer åtte som sklei når det gjaldt som mest en vårdag i 2014.

Klikk på bildet for å forstørre.

FANSENS MANN: Steven Gerrard har alltid vært fansens mann. Liverpool-supporterne elsker han. Motstanderens supportere hater han. Men de har alle enorm respekt for han. Foto: Ben Radford

Han samlet troppene ute på Anfield-matta da laget hadde slått Manchester City for å forklare at: «Vi drar til Norwich, vi kjører på igjen. Dette skal f*** ikke glippe». Da var det nærmest som om det var skrevet i stjernene at det var Steven Gerrard selv som skulle gli og gi bort ballen til Demba Ba i møtet med Chelsea, kort tid etter. Ved den glippen røk ligagullet Gerrard mangler. For han har vunnet alt annet. Men et ligagull med Liverpool FC - det kommer han aldri til å få - som spiller.

Fra den dagen av, har Liverpool-kapteinen fått høre om denne hendelsen på hver eneste fotballstadion han entrer.

- Hører jeg det? Selvfølgelig hører jeg det. Påvirker det meg? Nei, det gjør meg bare bedre. Jeg tror det er fordi jeg har vært en bra spiller og motstanderens fans ser meg som en trussel, sier Gerrard om tribuneropene.

Forrige søndag fikk Gerrard nok en gang tilrop fra tribunen, da han spilte sin siste kamp mot Chelsea, på Stamford Bridge. Da han ble byttet ut, viste likevel Chelsea-fansen hvilken enorm respekt de har for Liverpools nummer åtte. Til stående applaus, fra hjemmesupportere og bortesupportere, managere og spillere, tuslet Gerrard av banen som kunne vært hans hjemmebane.

Så fansen brenne drakter med «Gerrard 17»
For Chelsea-manager José Mourinho har aldri lagt skjul på hva han synes om Steven Gerrard.

- Jeg har forsøkt å hente han i alle klubbene jeg har ledet. Jeg prøvde i Chelsea, Inter og i Real Madrid, har Mourinho innrømmet.

Og i 2005 var portugiseren nær ved å få tak i scouseren. Liverpools daglige leder på den tiden, Rick Parry, uttalte følgende den 5. juni 2005:

- Nå må vi bare komme oss videre. Vi har gjort alt vi kan, men Gerrard har gjort det klart at han vil dra. Det ser ut til å være helt avgjort nå.

Allerede dagen etter kom kontrabeskjeden. Gerrard forble Liverpool-spiller. Det var én hendelse som virkelig fikk Gerrard til å bestemme seg for å bli i Beatles-byen.

«Da jeg så fans begynte å brenne gamle Gerrard-drakter med nummer 17 på ryggen ved Shankly Gates, fikk det meg til å tenke. Kunne jeg virkelig ta på meg en Chelsea-drakt og møte Liverpool foran The Kop?» skriver Gerrard i sin egen biografi.

Gerrard kunne ikke forlate Liverpool. Han kunne ikke forlate Liverpool-fansen. Han var nemlig en av dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

FAN: Steven Gerrard satt sammen med Liverpool-fansen da Liverpool møtte Aston Villa i 2011. Foto: David Davies (Pa Photos)

- Hvis jeg kunne vinne et par troféer med Liverpool, ville det bety mye mer enn om jeg vant ti eller tolv med Chelsea, Inter eller Real Madrid, forteller Gerrard.

Det er i Liverpool han hører hjemme. Han er fansens spiller, og klubbens suverene nummer én.

- En av de heldigste i verden
Da det ble bekreftet at Steven Gerrard skulle forlate Liverpool, til fordel for LA Galaxy, var det en tydelig preget Gerrard som gjorde intervju med klubbens hjemmeside.

Noe av det han la mest vekt på i intervjuet, var hans forhold til den mektige Liverpool-fansen.

«Det har vært et fantastisk forhold - så sterkt. Jeg er en av de heldigste personene i verden som har det.»

Kapteinen utelukker ikke at han kommer tilbake til klubben en gang, enten som trener, eller i en annen rolle. Men da må det være til klubbens beste.

- Jeg kommer bare tilbake til klubben om jeg kan være til hjelp. Jeg vil alltid være en fan, så klart, uansett hva som skjer i framtiden. Men det er absolutt noe jeg ville vurdert, å komme tilbake, om muligheten byr seg.

På tross av at han forlater Liverpool etter denne sesongen, og at kampen på lørdag blir hans siste som spiller på Anfield, kan man altså forvente å se mer til Gerrard rundt Shankly Gates i framtiden. Kanskje som trener. Uansett som supporter.

«Kutt opp blodårene mine, og jeg vil blø Liverpool-rødt» har Gerrard sagt. Liverpool og Steven Gerrard er nemlig ett. Selv om Gerrard drar på seg LA Galaxy-drakt i USA, vil hjertet hans være i Liverpool, hos sine venner, hos sin familie og hos Jon-Paul.

«Når jeg dør, ikke flytt meg til sykehuset. Flytt meg til Anfield. Jeg ble født der, og jeg vil dø der.»

(Kilder: Steven Gerrard - My story, liverpoolfc.com, Liverpool Echo, Daily Mail, Independent, lfchistory.net, wikipedia)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.