Gå til sidens hovedinnhold

Rekdal etter ydmykelsen mot England: - Vi må ta grep raskt

Den tidligere norske landslagshelten frykter norsk fotball vil sakke enda mer akterut om noe ikke gjøres raskt.

Tirsdag kveld fikk Norges Fotballforbund en ny påminnelse om at landets antatt beste spillere ligger milevis unna nivået til de større fotballnasjonene. For etter at Norges A-landslag tapte 0-3 hjemme mot Tyskland søndag, gikk det enda verre med det norske U21-landslaget som tapte hele 1-6 mot England tirsdag kveld.

Tidligere landslagsspiller og nå Vålerenga-trener Kjetil Rekdal fulgte U21-landslagskampen og var lite imponert over det han så.

- Vi får rundjuling igjen. Evnen til å vinne dueller fysisk er nesten fraværende. Vi greier ikke forsvare oss i det hele tatt. Vi startet bra, men så er det bom stopp, sier Rekdal til Nettavisen.

LES OGSÅ: Tror spillerne bløffer om Høgmo

LES OGSÅ: Norges U21-landslag knust av England

Rekdal: - En vekkelse

Rekdal er krystallklar på at noe må skje i norsk fotball om Norge ikke skal havne enda lengre bak på den internasjonale arenaen.

- Nå har vi fått malt fanden på veggen i to kamper på rad hvor stor avstanden er opp på A-lagsnivå mellom Norge og Tyskland, og nå hvor stor avstanden er på U-lagsnivå mellom Norge og England. Det er grusomme siffer å tape 1-6, forteller Rekdal.

- Det må tas grep raskt. Det er en vekkelse vi må ta innover oss, hvis ikke så kommer vi til å sakke enda mer akterut, sier Vålerenga-treneren.

- Hva mener du er det viktigste man kan gjøre i norsk fotball nå?

- Først og fremst er vi nødt til å spisse Tippeligaen, det er punkt én. Jeg har sagt det så mange ganger. I Tippeligaen er det 10-11 lag som ligger på egen 16-meter som håper å unngå å tape. Nå spilte vi en kamp mot Odd borte. Det var en god kamp med stort tempo og begge lag var under trykk. De kampene må vi ha flere av. Rosenborg har ingen motstand, men når de skal ut å spille europacup så klarer de ikke ta nivået. Vi er nødt til å få en bedre Tippeliga, og da må man kutte ned på antall lag, forklarer Rekdal.

Vålerenga-treneren mener også at det må trenes mer og bedre enn det gjøres i Norge nå.

- Vi må også begynne stille krav i en tidligere alder, vi må trene mer og få med hele pakka. Vi har en del tekniske spillere som kan gjøre noen fikse ting, men det holder ikke i 90 minutter. De blir skubbet bort hele tiden, sier den tidligere landslagsstjernen.

LES OGSÅ: Høgmo-grep får Nordlie til å riste på hodet

LES OGSÅ: Reagerer på Høgmo-intervju: - Syltynt!

(Artikkelen fortsetter under)

- Må diskutere bruken av kunstgress

Rekdal ønsker også en ny debatt om bruken av kunstgress på A-lagsnivå.

- Da Norge tapte 0-1 for England i Drammen så spilte vi litt rundt med dem og da sa jeg at «ja, det gjorde vi, men det var på kunstgress». Likevel så klarte England å forsvare målet og krige inn 1-0. Nå kom de (Norge) på gress og fikk rundjuling mot samme lag, sier Rekdal.

Han tror kunstgresset har skylden for at dagens landslagsspillere ikke holder samme fysiske nivå i dueller i forhold til de norske stjernene på 90-tallet.

- Kunstgresset tar bort fysiske spillere. Det blir en helt annen type fotball. Det er nesten ikke dueller på kunstgress, man presser bare inntil i stedet for å gå inn i en situasjon og komme seg ut med ballen.

- Jeg mener at kunstgress er fint, men jeg mener at det skal være på utviklingsnivå, og ikke på toppnivå. Kunstgress gjør at vi får helårsfotball, men Tippeligaen bør spilles på gress fordi det er det vi skal ut å konkurrere på, forteller Rekdal.

Kommentarer til denne saken