RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Salah ble historisk da Liverpool sikret Champions League-plassen


HISTORISK: Mohamed Salah ble historisk med sin 32. ligascoring for sesongen da Liverpool banket Brighton på Premier Leagues avslutningsdag.
HISTORISK: Mohamed Salah ble historisk med sin 32. ligascoring for sesongen da Liverpool banket Brighton på Premier Leagues avslutningsdag. Foto: Paul Currie/bpi/rex/shutterstock (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Banket inn sin 32. og siste ligascoring for sesongen mot Brighton.

LIVERPOOL - BRIGHTON 4-0:

Mohamed Salah har vært en åpenbaring av de sjeldne i Liverpool-drakta denne sesongen, og søndag hadde egypteren sjansen til å krone sesongen med å bli historisk: Før hjemmekampen mot Brighton delte han tronen med Alan Shearer (Blackburn, 1995-96) og Cristiano Ronaldo (Manchester United, 2007-08) på toppen av lista over toppscorer i ligaen med 20 lag.

Andy Cole og Alan Shearer scoret 34 ligamål i henholdsvis 1993-94- og 1994-95-sesongen, men da var det altså 22 lag i Premier League.

Men det var ikke gitt at Salah skulle ta over en ensom topp på toppen av toppscorerlista, for egypteren hadde spilt tre kamper uten mål - mot Stoke, Roma og Chelsea - før oppgjøret mot Brighton.

Men de som lurte på om Salah hadde mistet det, fikk fort svar. 25-åringen ble først snytt for straffe, men tok revansje med å score sitt 32. ligamål for sesongen omtrent midtveis i første omgang.

Scoringer av Dejan Lovren, Dominic Solanke og Andy Robertson sørget til slutt for en komfortabel 4-0-seier for Liverpool i serieavslutningen.

- Gi ham en halv meter, så er det mål

I pausen ble Salah hyllet i av tidligere Premier League-profiler i TV 2-studioet.

- Folk har lurt på om han er ute av form, om han er ferdig. Men det er han ikke. Her leverer han rekordmålet som topper en helt utrolig sesong, og det er litt sånn Salah-mål, dette her. Innenfor 16 - gi ham en halv meter, så er det goal, sa Brede Hangeland da han analyserte Salahs 1-0-scoring.

Kollega Erik Thorstvedt påpekte at Salah nå har scoret mot 17 av de 19 motstanderne i årets Premier League.

- Det er kun Swansea og Manchester United den mannen ikke har scoret mot. 32 mål, gratulerer! Det er bare helt ellevilt!

Salah gikk av banen etter 83 minutter, etter å ha scoret i 24 ligakamper denne sesongen - også det Premier League-rekord.

- Det har vært et sånt prisdryss over Salah denne sesongen, at vi knapt har sett maken, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker da egypteren gikk av banen.

Rett inn i CL-gruppespillet

Før kampen var ikke Liverpool sikret en topp fire-plassering, ettersom laget lå to poeng foran Chelsea på femteplass, men Chelseas 0-3-tap for Newcastle betydde at Champions League-billetten aldri var truet.

At Tottenham snudde 1-3 til vanvittige 5-4 mot Leicester og dermed knep tredjeplassen foran merseysiderne har liten betydning: Fra kommende sesong går også fjerdeplassen i Premier League direkte inn i Champions Leagues gruppespill.

Snytt for straffe

Det manglet ikke på underholdningen i starten av kampen på Anfield.

Før ti minutter var spilt rotet Shane Duffy det til i eget forsvar da han sendte en alt for svak pasning mot egen keeper, og Dominic Solanke - med fra start for bare femte gang for sesongen - snappet opp ballen. Spissvikaren klarte imidlertid ikke å få ballen forbi keeper Mathew Ryan, og så heller ikke at Roberto Firmino var alene inne foran det tomme buret.

Hele Anfield ropte på straffe uten å bli hørt da ballen traff hånda til Duffy inne i feltet minuttet senere, men protestene var langt større da dommer Kevin Friend lot være å peke på straffemerket etter 19 minutter - nok en gang etter en involvering av Duffy.

Da satte Mohamed Salah fart diagonalt på innsiden av 16-meteren, og ble lagt i bakken av midtstopperen, og alle utenom dommer Friend var enige om at taklingen kvalifiserte til straffespark.

- Det bør være mulig å få med seg den, mente TV 2s ekspertkommentator Petter Myhre.

Historisk Salah

Og da Sadio Mané bommet alene med keeper minuttet etterpå begynte det å ligne «den dagen» for vertene.

Men Mohamed Salah skulle få sin revansje.

25 minutter var passert da Dominic Solanke la opp til veggspill med egypteren, men Salah tok seg av saken på egen hånd. Han banket ballen effektivt i nærmeste hjørne, og sørget med det for sin 32. ligascoring for sesongen - mer enn noen andre Premier League-spillere siden ligaen ble kortet ned til 20 lag fra 1995-96-sesongen.

HODESTØT: Dejan Lovren er høyere enn alle andre og dunker inn 2-0 med hodet.

Kort tid senere burde Salah hatt sin andre for dagen, da Mané plutselig var helt alene gjennom. Med bare keeper foran seg spilte senegaleseren uselvisk til Salah ved siden av seg, men egypteren var for tett på Ryan, og sisteskansen fikk blokkert for avslutningen.

Lovren steg til værs

Men dette var Liverpools dag fra start til slutt. Dejan Lovren hadde spilt en meget god kamp for vertene i midtforsvaret, og sannelig skulle ikke kroaten bidra fremover på banen også.

En Liverpool-corner fem minutter før pause endte med et innlegg fra Andy Robertson på venstrekanten, og inne foran mål så Lovren ut som en kjempe der han steg upresset til værs og dunket ballen i nota med hodet.

Og med tomålsledelse til Liverpool ved pause, samtidig som Chelsea lå fortjent under 0-1 for Newcastle på St. James' Park, var det nok mange Liverpool-supportere som kunne senke skuldrene og konstatere at Champions League-plassen så trygg ut før sesongens siste 45 minutter.

Nydelig mål av unggutten

Dominic Solanke fikk, som nevnt, en sjelden sjanse på topp for Liverpool, og 20-åringen var sugen på å vise at han kan være en viktig brikke hos merseysiderne i fremtiden.

Sju minutter etter hvilen drev Salah ballen fremover, og spilte til Solanke på høyresiden. Unggutten gjorde kort prosess, og fra skrått hold dunket han like godt ballen i tverrligger og inn til 3-0.

Resten av kampen ble en parademarsj for vertene, som hadde flere muligheter til å øke ledelsen ytterligere.

Til slutt var det Andy Robertson som fikk sette inn sin første scoring for sesongen fem minutter før slutt, da han banket inn en klarering fra Brighton-forsvaret.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere