*Nettavisen* Sport.

Skjelbred avslører ukjent sykdomsdrama: - Det var nesten for sent

Landslagskapteinen avslører nye detaljer rundt den alvorlige sykdommen han ble rammet av i fjor sommer.

12.11.15 14:50

LILLESTRØM (Nettavisen): Torsdag leder Per Ciljan Skjelbred (28) det norske landslaget som kaptein når Norge spiller den første av de to helt avgjørende playoff-kampene mot Ungarn i EM-kvalifiseringen.

Men at 28-åringen kan ta på seg den norske landslagsdrakten og gå ut på Ullevaal-matta førstkommende torsdag, har vært langt fra noen selvfølgelighet for Hertha Berlin-proffen.

På forsommeren i fjor, skjedde marerittet som kunne endt i en tragedie.

Det var 20. mai 2014 at landslagskaptein Skjelbred ble sendt til sykehus i Berlin i all hast med magesmerter. Etter en tid på sykehus ble han utskrevet og erklært frisk.

Hendelsen fikk bred presseomtale både i Tyskland og Norge, men til Nettavisen erkjenner landslagskapteinen at det var enda mer alvorlig enn det som kom frem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Ciljan Skjelbred spilte flere kamper for Hertha Berlin med smerter i magen, før han ble hastet til sykehuset i slutten av mai i 2014. Foto: Odd Andersen (Afp)

- Ja, det var enda mer alvorlig enn jeg selv trodde, innrømmer Skjelbred til Nettavisen.

På den tiden hadde han i over en måned trent og spilt kamper med smerter i magen, uten at legene klarte å gi noe svar på hva som var galt.

- Kroppen min er dessverre sånn at jeg ikke kjenner smerte sånn som jeg kanskje burde ha gjort til enhver tid, sier Skjelbred.

Testene Skjelbred gjennomførte på sykehuset ga ikke utslag på at dette var farlig.

- Men kroppen sa til slutt at «nå er det nok», og da var det nesten for sent, forteller 28-åringen.

Fikk råd av landslagslegen

Med høy feber og smerter, oppsøkte Skjelbred lege på nytt.

Der ble han umiddelbart sendt til sykehuset.

De var fortsatt usikre på hva som feilet nordmannen, men etter hvert ble konstatert blindtarmbetennelse.

Faren var stor for at han måtte ha et større inngrep for å gjøre ham frisk, men etter diskusjoner med det medisinske apparatet på det norske landslaget, kom legene i Tyskland frem til en annen løsning.

Det er Skjelbred svært takknemlig for i dag.

- Det ville ha vært en stor operasjon. Man måtte ha skjært opp magen, og det innebærer at man må ta det rolig i 4-5 måneder, i tillegg forsvinner muskulaturen som da må bygges opp igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FIKK RÅD AV LANDSLAGSLEGEN: Lege for A-landslaget, Thor Einar Andersen, (t.v.) rådførte legene i Tyskland da Per Ciljan Skjelbred lå på sykehus i mai i fjor. Her under landslagssamling fra 2009. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- Derfor ble de ansvarlige legene på landslaget og legene i Tyskland enige om at de skulle prøve andre metoder først, men hvis det hadde dukket opp en nødssituasjon, så måtte de ha tatt større grep, forklarer landslagskapteinen.

Det slapp han heldigvis.

- Jeg lå med antibiotika i ti dager, og så en dag kom legen inn og sa at alt var borte, sier Skjelbred som ikke ligger skjul på at det var en tøff periode.

- Det var en usikkerhet rundt hva som kunne skje. Når man ligger på sykehuset så er det alvorlig. Man ligger på overvåking og ble fulgt opp hver time med testing. Det var en spesiell situasjon. Jeg ønsket ikke å ligge der, og når det først skjedde, så var det mer alvorlig enn jeg først trodde, forklarer 28-åringen.

Legen på sykehuset i Tyskland, mente det var en helt spesiell situasjon.

- Jeg snakket med legen etterpå som hadde jobbet med det her i 30 år. Han hadde aldri sett noe lignende. Det kunne ha gått begge veier, men heldigvis så gikk det bra. Jeg fikk bra oppfølging fra både lag, landslag og ikke minst sykehuset, forteller nordmannen.

Thor Einar Andersen var A-landslagets lege da Skjelbred ble syk. Han vil ikke si noe om vurderingene som ble tatt, men er glad for at det hele endte bra.

- Det er veldig hyggelig hvis han føler at han fikk god hjelp, og jeg er veldig glad for at alt gikk bra. Jeg kan også legge til at jeg synes han er en strålende fyr og en flott landslagskaptein, sier Andersen til Nettavisen.

Gleder seg til Ungarn-kampen

En småsliten Skjelbred ble etter nærmere 14 dager på sykehuset skrevet ut. Ettersom hendelsen skjedde på slutten av sesongen, fikk han bruke sommeren til å ta seg inn igjen.

Nå har han blitt en viktig brikke for Hertha Berlin og en viktig mann for landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KAPTEIN: Per Ciljan Skjelbred har blitt valgt ut som Norges kaptein av landslagssjef Per-Mathias Høgmo Foto: (Getty Images)


Landslagskapteinen forteller at det blir spesielt å lede Norge som kaptein i de kommende kampene mot Ungarn, og han gleder seg til utfordringen.

Skjelbred mener Norge har gode sjanser til å komme til EM.

- Det viktige blir at vi presterer opp mot maks av det vi kan. Vi må spille vårt eget spill. Vi er på hjemmebane og vet hva vi kan få til. Vi må prøve å gjenskape det vi har gjort før, og ikke tenke så mye på at det er en helt avgjørende kamp. Jeg tror vi må slappe av.

- Egentlig tror jeg at de fleste av spillerne gleder seg veldig, for det er to kamper hvor det blir fullt hus med bra trykk. Vi elsker å spille fotball, det er derfor vi holder på med det her, og dette må vi nyte nå på torsdag, sier Norges kaptein.

Kan bli første mesterskap på 15 år

Skulle Norge slå Ungarn i de to kommende playoff-kampene, vil det være første gang siden EM i 2000 at det norske herrelandslaget i fotball kvalifiserer seg til et sluttspill.

Norge har vært i nærheten av å kvalifisere seg til mesterskap tidligere, men både i 2003 og 2005, kom de til kort i avgjørende playoff-kamper. Da møtte de riktignok Spania og Tsjekkia, som er langt tøffere motstand enn det ungarske landslaget.

Den første playoff-kampen mot Ungarn spilles på Ullevaal Stadion allerede torsdag 12. november klokken 20.45, mens den siste og avgjørende kampen har avspark samme klokkeslett søndag 15. november. Begge kampene vises på TV-kanalen TVNorge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag