Premier League strammer grepet nok en gang og nå vil det gå utover hva norske TV-seeren vil ha tilgang på av direkte fotball fra den engelske toppdivisjonen.

De nekter nå alle rettighetshavere å sende mer enn én direktesendt kamp, for abslutt alle kampdager, unntatt siste serierunde. Det skriver Liverpool.no.

Steinar Brændeland i TV 2 bekrefter endringene overfor Liverpool.no.

– Det stemmer at Premier League har gjort noen justeringer på tilbudet til europeiske rettighetshavere i ny avtaleperiode som er utenfor TV 2s kontroll, skriver Brændeland i en e-post til Liverpool.no.

Les også: TV 2 reduserer ikke prisen - mener forskjellen er minimal

Les også: Fotballfansen raser mot TV 2

Kun én kamp på Boxing Day

Premier League kutter tillatelsen til å sende samtidige kamper i midtuka, i tillegg til i helga. Det vil si at det kun vil være mulig å se én kamp på TV samtidig på tirsdager og onsdager, og også kun én kamp lørdag klokka 16.00. Det samme vil gjelde på søndager.

Det vil også kun være én direktesendt TV-kamp på Boxing Day og andre høytidsdager.

TV 2 vil vise scoringene fra samtlige kamper tirsdag, onsdag og lørdag på TV 2 Premium 2 eller 3, samtidig som hovedkampen pågår på TV 2 Sport Premium.

Brændeland i TV 2 forteller at Premier League har oppgitt at de ønsker å beskytte markedet i England og begrense tilgangen til andre rettighetshavere i Europa.

I sum betyr det at TV 2 blir tvunget til å redusere antall direktesendte kamper med 20, i forhold til forrige sesong.

TV 2 vil vise 205 kamper direkte denne sesongen, mot 225 kamper i 2015/16-sesongen og 2015 kamper i 2014/15.

- TV 2 skulle gjerne vist samtlige 380 kamper live, men Premier League har satt begrensninger og det er dessverre ikke noe vi får gjort noe med, sier Brændeland.

Økte prisene

Denne nyheten kommer like etter at TV 2s kunder har vært forbannet over at kanalen har økt prisen for betal-TV og TV 2 Sumo-abonnement.

Betal-TV økte fra 349 til 449 kroner for nye abonnementer i mars i år, mens TV 2 Sumo-prisen økte fra 299 til 399 kroner i måneden - begge med Tippeligaen inkludert. Fra 1. august gjelder dette også for eksisterende abonnementer.

Dette tilsvarer en økning på 28 og 33 prosent.

TV 2 har imidlertid mistet rettighetene til å sende annen engelsk fotball, og fra november skal TV 2 også slutte å sende Tippeligaen.

TV har betalt nærmere 1.9 milliarder for rettighetene, ifølge Dagens Næringsliv.

Overfor Nettavisen bekrefter TV 2 at de ikke kommer til å redusere prisen som følge av de nye innstrammingene fra Premier League.

Les hele begrunnelsen til TV 2 her.

Fredagskampene drar opp

Hvis ikke Premier League hadde startet med fredagskamper ville tilbudet til norske TV-seere bli enda mer redusert. Antall kamper som vises på TV i England vil faktisk øke fra 154 til 168 nettopp på grunn av fredagskampene.

Det har lenge vært forbud mot å sende 16.00-kampen på lørdager i England. Det var Bob Lord i Burnley som i sin tid på 1960-tallet overbeviste det engelske forbundet om at det ville redusere publikumsantallet på stadionene. Mellom 15.45 og 18.15 er det ikke lov å sende direktesendt fotball i Storbritannia.

Det gjelder også fra andre ligaer, ikke bare Premier League.

Tidligere har rettighetshavere i andre land fått lov til å sende alle 16.00-kampene direkte til sine TV-seere. I 2013 ble dette først begrenset at kanalene fikk sende én 16.00-kamp. Nå vil dette forbudet altså gjelde også på andre kampdager enn lørdager.

Det var en EU-dom fra 2012 som bidro til at Premier League strammet tøylene i 2013. Dommen slo fast at privatpersoner og puber hadde lov til å bruke satelittkort fra andre land, og ta inn Premier League-sendingen på den måten - til seg selv eller sine kunder på puben. Det ville ikke Premier League ha noe av, og svarte med å nekte rettighetshavere i andre land å sende mer enn én av 16.00-kampene på lørdag direkte.

Liverpools supporterleder i Norge, Pål Christian Møller, syns det hele bare er trist.

– Dette betyr bare at supporterne får enda mindre igjen for pengene. TV 2 må så klart holde seg til reglene, men det er veldig, veldig dårlige nyheter for supportere av engelske fotball-lag at produktet blir dårligere og at prisen går opp, sier Møller til Liverpool.no.