*Nettavisen* Sport.

Tidligere Premier League-stjerne etterlyser kunstgressrevolusjon

KUNSTGRESS: Danny Mills, her i aksjon for England mot Brasil under VM i 2002, etterlyser en revolusjon av kunstgressbaner i England. Foto: Owen Humphreys (Pa Photos)

- Engelsk breddefotball er i krise.

11.10.14 11:06

- Breddefotballen i England er i krise.

Ordene tilhører ingen andre enn Greg Dyke, styrelederen i Det engelske fotballforbundet (FA), som mener at det må tas drastiske grep for å heve treningsfasilitetene for unge, engelske fotballspillere.

- Om du ser til Tyskland eller Nederland, ligger de mange mil foran oss når det gjelder fasiliteter og antallet trenere, hevder Dyke i et intervju med BBC.

Skal ta gull i 2022
England presterte under alle forventninger i sommerens VM-sluttspill i Brasil, da de måtte dra hjem som tabelljumbo med bare ett poeng på de tre kampene mot Italia, Uruguay og Costa Rica.

Til tross for ydmykelsen har Dyke satt som mål for det engelske landslaget å ta gull i VM i 2022, som etter planen skal spilles i Qatar.

Den tidligere Leeds- og Manchester City-spilleren Danny Mills, som spilte høyreback for England under VM i 2002, og som nå er medlem av FA-kommisjonen, er tydelig på hva som skal til for å utvikle engelske landslagsspillere fram mot de kommende verdensmesterskapene:

- Umulig å spille på banene
- Du kan bruke gressbaner fem timer i uka. Men en kunstgressbane kan du bruke 80 timer i uka, så ungene vil få mer tid til å jobbe med teknikken deres, sier han til BBC Radio Five.

- Jeg har sett gutta mine gå gjennom dette i ti år. De spilte ikke fotball mellom november og februar sist sesong, fordi banene er umulige å spille på, sier Mills.

For baneforholdene i England er i en dårlig utvikling.

Klikk på bildet for å forstørre.

FA-SJEF: Greg Dyke. Foto: Denis Balibouse (Reuters)

- Det er tydelig at vi har et problem med banene, sier FA-sjef Greg Dyke.

- Budsjettene hos de lokale myndighetene er sprengt, og de fleste banene eies av dem. Vedlikeholdet av disse banene er ikke like bra som det har vært, og de to siste årene har mange kamper blitt avlyst. Så det er et virkelig problem, legger han til.

- Trenger 100 nye per år
Og FA-sjefen er villig til å høre på Mills.

For å nå målet om gull i 2022, ønsker Greg Dyke å skape såkalte «hubs» - eller fotballsentre, om du vil - i 30 engelske byer innen 2020. Et ledd i oppgraderingen vil også å øke antallet høykvalitetlige kunstgressbaner i urbane områder med 130 prosent, til mer enn 500 baner.

- Premier League investerer allerede penger i fotballfasiliteter, men vi håper at dette vil øke i årene som kommer. Vi bygger 25 slike baner i året nå, men vi trenger minst 100 nye per år, sier Dyke.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.