Gå til sidens hovedinnhold

Presset er på Italia

Norge tok en av sine viktigste seire i moderne norsk fotballhistorie lørdag kveld. Vi gjorde det takket være et øyeblikks magi og en formidabel innsats i 90 minutter. Nå kan vi faktisk også kvalifisere oss til VM direkte.

Tanken var nærmest absurd før lørdag kveld. Men Norge kan faktisk vinne gruppe 5 og kvalifisere seg direkte til VM.

Italia har 14 poeng. Norge har 12. Det er status etter lørdagens VM-kvalifiseringskamper. Før kampen snakket alle om at Norge måtte unngå å tape i Celje, festningen der Slovenia bare hadde tapt for Frankrike på de siste 12 kampene som betydde noe. Tap ville ha vært katastrofalt. Da ville Slovenia ha hatt grepet om 2. plassen, for alle regnet med at Italia ville ta tre poeng borte mot Skottland.

Det gjorde de ikke.

Nå er situasjonen den at Slovenias siste håp består i at Norge snubler mot Skottland, og at de selv vinner mot Moldova og senere også klarer å ta poeng borte mot Italia. Det er et fullt mulig scenario, som sloverne vil krige hardt for å oppnå. Samtidig er det på langt nær noen umulighet at Italia også taper flere poeng i denne kvaliken. Onsdag skal de til Hviterussland, en vanskelig motstander å møte borte, og med 1-1 fra Skottland i bagasjen, er det ingen voldsom trygghet å snakke om i det asurblå laget.

Norge tok med andre ord et langt skritt nærmere VM med seieren over Slovenia lørdag kveld. Det var i tillegg mye å glede seg over i forhold til det norske laget.

- John Carews form og målteft. Viste at han kan avgjøre kamper alene, i tillegg til at han også er en tilrettelegger.
- Thomas Myhre er en matchvinner, selv uten kamptrening
- Daniel Braatens jokeregenskaper - nå også defensivt
- Christian Grindheims og Kristofer Hæstads modenhet og vanvittige løpskraft

”Ofrer alt, om vi må”, het det i en sangstrofe for 11 år siden. Norge har 11 mann, og vel så det, som løper til de spyr, og som ofrer alt for den rødblåhvite trøya. Når en mann som Daniel Braaten, som knapt nok er fast inventar i Rosenborg, bretter opp ermene og går i krig med forsvarsspillere halvannet hode høyere enn ham, er det så man nesten ikke tror det man ser. Mot Slovenia var det en entusiasme, en iver, og til syvende og sist også en vinnerglede som drev de norske spillerne framover. 1. omgang var til og med en spillemessig opptur, sett i forhold til tidligere prestasjoner, og en seier over Slovenia i Celje står det respekt av. Uansett hvordan 2. omgangen utartet seg.

Vi er imidlertid nødt til å luke vekk de håpløse feilene som gir unødvendige baklengsmål. 2-2-målet var direkte klønete og pinlig, og hadde det ikke vært for et øyeblikks magi av Morten Gamst Pedersen på overtid, ville nok tabben til Hæstad og Myhre vært det naturlige samtaleemnet fram mot Skottland-kampen. Åge Hareide ville vært irritert over øyeblikkene av guttefotball, som man ikke kan tillate seg på internasjonalt nivå, og stemningen i spillergruppa ville ha vært en helt annen i dagene fram mot onsdagens kamp.

Men - spist er spist - og Norge vant. Slår vi Skottland også, er vi så godt som sikret minst kvalifiseringsplass. Hvem vet - har vi litt flaks, så passerer vi Italia på tabellen også i løpet av høsten.

Det hadde vært noe, det.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden