RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Problemet er ikke Martin Andresen

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Vålerengas største problem er ikke Martin Andresen, men lite handlekraft og en paralysert organisasjon.

VIFs spillende manager har fått ansvar for alt som er galt i Oslos stolthet.

Men hvis alt skulle rakne, har han i det minste en fremtid som pressetalsmann. Det er imponerende å se hvor raskt Andresen samler seg etter et nederlag og gir saklige kommentarer der han parerer hard kritikk og fremstår sympatisk.

Andresens motstandere fratar ham all ære som spiller, trener, manager og organisasjonsmann. Men det var ikke Martin Andresen som var på banen da to lettvinte dødballmål og en forsvarstabbe ødela for et godt Vålerenga mot Stabæk på søndag.

Selvsagt er det ikke bare tilfeldig at Vålerenga har tapt sju kamper på rad. Men i rettferdighetens navn må man huske på seieren over Tromsø som brakte VIF til en ny semifinale i cupen og borteseieren mot PAOK i Europacupen.

Martin Andresens mannskap har vært uheldige i flere kamper, og hadde maksimal utur da hele forsvarsrekken ble skadet omtrent samtidig som keeperstjernen Troy Perkins spilte landskamper for USA.

Det allment interessante med Vålerenga og Martin Andresen er hvordan en organisasjon takler motgang og hvordan presset øker mot frontfiguren uansett om han spiller eller ikke.

Vålerengas hovedproblem er organisasjonsmodellen. Klubben forsøkte å oppheve tyngdeloven ved å fjerne naturlige motsetninger som er i de fleste organisasjoner. Det er sunt at spillerne kan klage til kapteinen som kan krangle med treneren - med manager og styreleder som ankemulighet.

Trolig var Martin Andresen farget av sin konflikt med Brann-trener Mons Ivar Mjelde da han innførte enelederveldet i Vålerenga. Han slapp endeløse diskusjoner, men glemte at konflikter kan være sunne og sikre dynamikk for forandringer.

Det er bare to år siden Martin Andresen ledet Brann til gull foran et pubikum som sang: «Vi hadde Kniksen og Pesen - nå har vi Martin Andresen.»

Den daværende landslagskapteinen utstrålte vilje og tæl på banen. I dag er spilleren uten av form og organisasjonsmodellen i hardt vær.

Løsningen er at Martin Andresen velger en rolle - trolig spilleren - og fokuserer på den.

Videre trenger klubben en trener som har mer makt og autoritet enn enkeltspillere - også Martin Andresen - og en synlig styreformann som tar ansvar og er aktiv.

Det er ikke en tid for å forsvare gamle feilvurderinger, men for å gjøre nødvendige endringer.

Kort sagt trenger Vålerenga en normal organisasjonsmodell med et hierarki som fungerer og som takler konflikter og motsetninger.

Og litt flaks på banen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere