RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ETTERFORSKES: PSG-eier Nasser al-Khelaifi, her sammen med vidunderbarnet Kylian Mbappe.
ETTERFORSKES: PSG-eier Nasser al-Khelaifi, her sammen med vidunderbarnet Kylian Mbappe. Foto: Christophe Simon (AFP / NTb scanpix)

PSG-eieren under etterforskning, mistenkt for å ha bestukket FIFA-topp

Sist oppdatert:
Sveitsisk påtalemyndighet har åpnet korrupsjonssak mot Nasser al-Khelaifi, den styrtrike eieren av fotballklubben Paris Saint-Germain.

Saken mot al-Khelaifi kommer som en følge av en pågående etterforskning av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

PSG-eieren mistenkes for å ha brutt loven i forbindelse med tildelingen av medierettigheter for fotball-VM i visse nasjoner. Det samme gjør Jerome Valcke, tidligere generalsekretær i FIFA.

Påtalemyndigheten i Sveits mistenker at beIN Media Group, som styres av al-Khelaifi, betalte bestikkelser til Valcke for å sikre seg medierettigheter til VM.

Torsdag kveld tilbakeviste beIN i en offisiell uttalelse alle anklager om korrupsjon.

Etterforskningen ble innledet i mars, men har vært holdt hemmelig helt til nå.

Tre mistenkte

Etterforskningen gjelder «Jerome Valcke, direktøren i beIN Media Group LLC, Nasser al-Khelaifi, og en forretningsmann i sportsrettighetssektoren», heter det i et dokument fra påtalemyndigheten.

Valcke mistenkes for å ha "tatt imot urettmessige fordeler fra en forretningsmann i sportsrettighetssektoren i forbindelse med tildeling av medierettigheter for VM i 2018, 2022, 2026 og 2030".

Det hevdes at det også var ulovlige transaksjoner med Nasser al-Khelaifi "i forbindelse med tildeling av medierettigheter i visse land for VM i 2026 og 2030".

VM i 2018 spilles i Russland, mens turneringen i 2022 går i al-Khelaifis hjemland Qatar. Sluttspillene i 2026 og 2030 er ennå ikke tildelt.

Avhør og razzia

Valcke var onsdag i Sveits i forbindelse med en høring i Idrettens voldgiftsrett i Lausanne. Han har anket sin 10 år lange utelukkelse fra all fotball på grunn av korrupsjon.

Torsdag var Valcke i politiavhør i Genève. Han har ifølge påtalemyndigheten status som mistenkt.

Samtidig med at Valcke ble avhørt, slo myndigheter i Frankrike, Hellas, Italia og Spania til mot ulike lokaler i jakt på bevis i saken. I Paris var kontorene til beIN gjenstand for en razzia.

Al-Khelaifi er en tidligere tennisspiller som nå er forretningsmann og styreleder i både PSG, beIN og investeringsselskapet Qatar Sports Investments (QSI).

QSI kjøpte PSG i juni 2011 og har siden spyttet inn enorme pengebeløp i den franske storklubben. Al-Khelaifi har hatt en høy profil mens klubben har sikret seg store stjerner som Neymar og Kylian Mbappé for rekordhøye beløp.

PSG har ikke kommentert torsdagens nyhet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere