Gå til sidens hovedinnhold

- Publikum må komme i andre rekke

Dette forslaget møtes med skepsis.

Da Norge avsluttet VM-kvalifiseringen hjemme mot Island i fjor høst var det kun 6796 tilskuere som møtte opp på Ullevaal stadion for å se kampen.

Norge var allerede ute av kampen om avansement og det våte høstværet gjorde nok sitt til at folk heller foretrakk andre ting enn fotballkamp.

I ny og ne har det imidlertid dukket opp en debatt om hvorvidt Norge bør flytte landskampene bort fra hovedstaden, for å skape mer interesse rundt laget. Tanken er at store byer som Bergen, Stavanger og Trondheim kanskje kunne skapt en minst like god ramme rundt kampene, som hovedstaden. I fjor høst flyttet også Norges Fotballforbund en treningskamp ut av tigerstaden og opp til Molde og den gikk for tilnærmet fulle tribuner.

På en iskald novemberdag dro Aker stadion 9751 skuelystne nordmenn - til en ubetydelig privatkamp.

Når EM-kvalifiseringen starter til høsten, med hjemmekamp mot Italia 9. september er det igjen Ullevaal som er hjem for det norske laget.

- Spre kampene
Norge skal også møte lag som Kroatia, Malta, Bulgaria og Aserbajdsjan i en gruppe som ekspertene mener blir svært tøff for Per-Mathias Høgmos menn.

- En grå gruppe, sier tidligere tippeligaprofil Bernt Hulsker til Nettavisen.

Den tidligere Molde- og Vålerenga-spissen mener flere av kampene som skal spilles i Norge bør flyttes ut av hovedstaden, for å skape engasjement.

- Hjemmekampene burde bli spredd rundt om i Norge for å skape engasjement rundt landslaget, sier Hulsker til Nettavisen.

- Men kampene mot Italia og Kroatia bør spilles på Ullevaal, selvfølgelig, legger han til.

- Må høre hjemme
Norges Fotballforbund har tidligere vært klar på at det ikke er aktuelt å flytte kvalikkamper ut av Oslo, fordi det kommersielle rundt laget er knyttet til Ullevaal stadion. Tidligere landslagsspiller Rune Bratseth mener det også er andre, gode grunner til ikke å flytte disse kampene til andre norske byer.

- Jeg er litt skeptisk til det. Det er greit å gjøre det med treningskamper, men landslaget må ha en skikkelig hjemmebane, der de hører hjemme. Flytter man kampene må spillerne bruke mye energi på nye ting, sier han til Nettavisen.

- Jeg husker det selv, fra da jeg var aktiv at det å flytte slik skapte masse nye spørsmål. Hvor skal vi bo? Hvor skal vi trene? Mange av spillerne har kanskje ikke vært på dette stedet på mange år, fordi de bor utenlands, og vil bruke mye energi. Det er ingen god oppladning til kamper, sier Bratseth.

- I andre rekke
Den tidligere Werder Bremen-spilleren ser poenget med at det er lite engasjerende med kamper for glisne tribuner, men mener at tilskuertallet ikke er det viktigste.

- Ja, jeg ser den, det er fint med mye publikum på viktige kamper, men antall tilskuere må nesten komme i andre rekke. Det viktigste er å få poengene.

C More-profil Kenneth Fredheim, som har kommentert mange landskamper i sitt liv, er enig i at landslaget må ha en hovedbase, der landskampene går.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, men det er vesentlig å ha en hjemmearena, et fort. Og når du fyller Ullevaal, er det en arena med bra trøkk, sier Fredheim til Nettavisen.

- Det handler også om at man er vant til å spille et sted. Det er logisk å flytte privatkamper, men kvalikkamper bør gå hjemme på Ullevaal, sier han.

- Ingen publikumslag
TV 2-ekspert Mini Jacobsen sa til Nettavisen søndag at han ikke er spesielt fornøyd med gruppen Norge har kommet i og at flere av lagene som dukker opp på Ullevaal i løpet av kvaliken er lite publikumsvennelige.

- En forferdelig trekning for Norge. Vanskelig å bli nummer to i gruppen og ingen publikumslag som kan fylle Ullevaal, sier Mini Jacobsen til Nettavisen.

Kenneth Fredheim tror unnsett ikke at andre utfall av trekningen ville vært mer attraktivt publikumsmessig. I hvert fall ikke når det gjelder de mindre nasjonene-

- Det var uansett veldig begrenset hvor attraktive lag vi kunne få fra de to nederste seedingsnivåene. Hadde vi trukket andre lag fra den potten, hadde det nok ikke vært så veldig mye mer spennende lag der, sier han.

Før Norge skal i gang med EM-kvalifiseringen skal landslaget ut i spennende treningskmaper mot Tsjekkia (i Praha 5. mars), Frankrike (i Paris, 27. mai) og Russland (i Oslo31. mai). Em-kvaliken starter mot Italia 9. september.

Slik spilles kvalifiseringen:

Her er hele oppsettet:
9.september 2014: Norge - Italia
10.oktober: Malta - Norge
13.oktober: Norge - Bulgaria
16.november: Aserbajdsjan - Norge
28.mars 2015: Kroatia - Norge
12.juni: Norge - Aserbajdsjan
3.september: Bulgaria - Norge
6.september: Norge - Kroatia
10.oktober: Norge - Malta
13.oktober: Italia - Norge


Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken