RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Puslespill for VM-finalistenes trenere

PUSLESPILL: VM-trenerne har litt av noen puslespill å sette sammen, hva gjelder lagoppstillinger.
PUSLESPILL: VM-trenerne har litt av noen puslespill å sette sammen, hva gjelder lagoppstillinger. Foto: Patrik Stollarzjuan Mabromata (Afp)
Trenerne har gjort omrokeringer gjennom hele VM.

Verken Joachim Löw eller Alejandro Sabella hadde søndagens finalelag i hodet da de kom til Brasil. VM-finalistenes landslagssjefer har puslet seg fram til det underveis i turneringen.

Både hos Tyskland og Argentina har påtenkte reserver tvunget seg inn i laget, mens andre spillere blomstret etter å ha blitt flyttet til en annen posisjon. Søndag møtes to lag som er sterke defensivt og har stort offensivt potensial når de våger å spille det ut. Tyskerne har vært klart flinkest til det.

Tre tapte semifinaler og en tapt finale har vært tyskernes lodd i de fire foregående mesterskapene, men denne gang har de troen på at de vil gå helt til topps og sikre landets første tittel siden 1996.

Det er ikke sikkert det ville nådd så langt om ikke Löw før kvartfinalen mot Frankrike hadde flyttet Philipp Lahm fra ankerrollen på midtbanen til sin vante høyrebackplass, og Jérôme Boateng inn i midtforsvaret som Mats Hummels' makker. Med Bastian Schweinsteiger (reserve i de første kampene etter skadetrøbbel) og Sami Khedira som midtbaneankere ser laget sterkere ut på mange plasser.

17 mål vitner om offensiv styrke. Toni Kroos blomstrer i rollen som hengende spiss. Thomas Müller herjer på høyre kant, mens Mesut Özil har mer å gå på og kjenner superreserven André Schürrles pust i nakken. På topp er 36-årige Miroslav Klose tilbake. Han kom til VM som reserve, men scoret med sin første berøring som innbytter og er førstevalg igjen.

Defensivt

Med Lionel Messi, Angel Di Maria, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín og Ezequiel Lavezzi ventet mange å se et forrykende argentinsk angrepslag i VM. I stedet er lagets fem ettmålsseirer og ene straffetriumf skapt på et defensivt fundament.

Argentina har så vidt scoret flere mål i hele VM (8) enn Tyskland gjorde i semifinalen mot Brasil, men defensivt kan Sabellas lag måle seg med hvem som helst.

Første VM-kamp startet han med tre midtstoppere, men han la tidlig om til en tradisjonell bakre firer, og nå spiller Argentina i likhet med Tyskland 4-2-3-1. Backene Pablo Zabaleta og Marcos Rojo er ikke spesielt offensive, og fireren får utmerket hjelp av midtbaneanker og pådriver Javier Mascherano, som gjør et stort VM.

Martín Demichelis, som lenge var avskrevet, har i løpet av VM spilt seg inn som Ezequiel Garays makker i midtforsvaret. Lucas Biglia har også slått seg inn i laget.

Jobb for Messi

I landslaget gjør Messi mye mer defensivt enn i Barcelona, og det er en forklaring på at han ikke briljerer like mye offensivt. Så lenge Argentina slipper til så lite bakover trengs det heller ikke så mye framover for å avgjøre.

Argentina har sluppet inn bare tre mål, alle i gruppespillet. Laget har holdt nullen i alle tre cupkampene, selv om det ble spilt ekstraomganger i to av dem. Nederland greide bare tre avslutninger på mål i løpet av 120 minutter.

Tyskland har sluppet inn fire mål i VM, men begge baklengsmålene i cupspillet kom på overtid i kamper som allerede var vunnet. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere