Rå bok om FIFA-korrupsjon

Mannen som fikk hodene til å rulle i Den internasjonale olympiské (IOK) leverer nok en knallhard bok fra idrettens mørke sider.

08.11.06 08:51

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ga i midten av mai opp forsøket på å stoppe Andrew Jennings' hardtslående verk om korrupsjonen under FIFA-presidentene Joao Havelange og Joseph Blatter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Du skriver fiksjon, hevder mektige Blatter, som tidligere har måtte tåle hard offentlig kritikk fra de norske fotballtoppene Per Ravn Omdal og Karen Espelund.

Sistnevnte krevde en kritisk gjennomgang av FIFAs skakkjørte økonomi fra talerstolen under FIFA-kongressen i Seoul i 2002. Ravn Omdal, eks-medlem av FIFA-styret, ba tre uker tidligere Blatter gå av og truet med å anmelde sveitseren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jennings unngår i «Rått spill. FIFAs hemmelige verden» fellen briten ramlet i da han skrev den siste boken om den olympiske korrupsjonen, «The Great Olympic Swindle». Her ble detaljene for små og mange, og Michael Moore-stilen svekket troverdigheten til innholdet. I dette verket, som forfatteren brukte fem år på, klinker han til med rystende avsløringer på rekke og rad.

Beretningene gir et spennende og unikt politisk, moralsk og økonomisk dypdykk i organisasjonen som styrer verdens største idrett. Les den før VM sparkes i gang om to uker, og du får garantert et litt mer nyansert syn på fotballshowet fra TV-skjermen.

Den norske oversettelsen bærer litt preg av hastverk med både en del skrivefeil og svake setningskonstruksjoner. Men innholdets tyngde parkerer helt disse små irritasjonsmomentene.

Her er noen smakebiter:

- i akutt pengenød solgte FIFA de fremtidige markedskontraktene til VM og pyntet opp 2000- og 2001-regnskapene med vel 3,5 millarder norske kroner. Dette til høylytt protest fra den nå sparkede FIFA-generalsekretæren Michel Zen-Ruffinen, som sa følgende under FIFA-kongressen i 2002: «Rapporten om finansene som blir presentert for dere viser ikke det sanne bildet det burde ha gjort, tvert imot ser noen tall bedre ut enn de i virkeligheten er».

- president Joseph Blatter nekter å offentliggjøre hva han tjener og hvilke goder han får i jobben. Jennings skriver at sveitseren hever vel 20 millioner norske kroner per år i tillegg til at FIFA dekker leiligheten hans (10.000 kroner i ukesleie) og betaler for Mercedesen. Men det er ikke alt. På toppen kommer et ukjent antall bonuser (blant annet en sekssifret lojalitetsbonus som utbetales hver 1. juli) og en sluttpakkeavtale dersom FIFA gir Blatter sparken. Denne er på 120 millioner kroner. Og ikke nok med det: FIFA betaler presidentens inntektsskatt!

- Andrew Jennings viser til to tilfeller av stemmetrigging i 1996 (FIFA-kongressen i Zürich) og to år senere (FIFA-kongressen i Paris). I begge tilfellene ble en fraværende Jean-Marie Kyss, som representerer Haiti, erstattet. I Paris stemte den ulovlige erstatteren da Joseph Blatter slo UEFAs Lennart Johansson i kampen om å bli FIFA-president.

- FIFA-visepresident Jack Warner brøt FIFAs regelverk da han gjennom sitt eget selskap solgte billettpakker til VM i Tyskland.

- Tidligere FIFA-president Joao Havelange planla i 1994 å lansere et medlemsbasert, verdensomspennende fotballotteri som skulle omsette for 8,75 milliarder dollar og være verdens største gamblingselskap i løpet av tre år. Planen, som gikk skeis da en av forretningspartnerne omkom i en helikopterulykke, var å berike seg selv.

- da marketingfirmaet IMG i august 1995 la inn bud på TV-rettighetene til VM i 2002 (og senere høynet med et åpent bud), drøyde FIFA med å gi klart svar og redegjorde ikke for hvordan budrunden var lagt opp. Under en måned før budfristen gikk ut den påfølgende våren fikk IMG vite at de måtte by på VM i 2002 og 2006 under ett. Ikke overraskende endte det FIFA-nære selskapet ISL opp med rettighetene.

- Blatter (som dengang var generalsekretær i FIFA) prøvde overraskende og klønete å skyve president Joao Havelange over sidelinjen i 1994. Blatter måtte drøye presidentambisjonene til 1998, og overlevde ved å true Havelange med å avsløre hemmeligheter fra samarbeidet med det rettighetsselskapet ISL (som gikk konkurs i 2001).

- da ISL gikk konkurs kom det frem at firmaet skyldte FIFA 60 millioner dollar for TV-rettigheter, og at gjelden skulle vært betalt to og et halvt år tidligere. Bobestyrer Thomas Bauer forteller Jennings at hemmelige utbetalinger fra ISL til fotballtopper har funnet sted, og at at han vil kreve pengene tilbakebetalt. En av utbetalingene var på mer enn en million sveitserfranc.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.