RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FARLIG: Ernæringsfysiolog på Olympiatoppen Heidi Holmlund sier det kan være direkte farlig å spille fotballkamper for spillere som følger fasten under ramadan på kampdager.
FARLIG: Ernæringsfysiolog på Olympiatoppen Heidi Holmlund sier det kan være direkte farlig å spille fotballkamper for spillere som følger fasten under ramadan på kampdager. (NTB Scanpix/Olympiatoppen)

Ramadan skaper utfordringer for fotballspillere:  - Kan være direkte farlig

Sist oppdatert:
Ernæringsfysiolog på Olympiatoppen oppfordrer til god dialog mellom spillere og klubber.

Forrige uke startet den islamske fastemåneden ramadan. Det innebærer at de troende ikke skal svelge hverken drikke eller mat mellom soloppgang og solnedgang.

For den vanlige mannen i gata, virker ikke dette å være noe stort problem, men for idrettsutøvere kan dette få alvorlige konsekvenser.

Fakta: Fakta om ramadan

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Ramadan er den muslimske kalenderens niende måned og islams fastemåned. Ifølge troen var det under ramadan at profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring.

* Siden den islamske kalenderen følger månefasene, kommer ramadan til ulike tider hvert år. I år startet ramadan 18. juni.

* I fastemåneden skal friske, voksne muslimer avstå fra mat, drikke, sex, røyking og krangling fra soloppgang til solnedgang.

* Hensikten er å føle ydmykhet, medfølelse og takknemlighet gjennom fysisk, moralsk og åndelig disiplin.

* Måneden avsluttes med id al-fitr, muslimenes største høytid, ved solnedgang den siste dagen i ramadan. (©NTB)

I norsk toppfotball er det flere muslimer som nå får merke litt på konsekvensene av å ikke få i seg næring i forbindelse med trening og kamp. 

Venter 15 timer etter trening
Stabæk-spiller Kamal Issah er én av dem som nå faster. Til lokalavisen Budstikka forteller han at han må vente opptil 15-16 timer før han kan spise etter trening.

- Det er ganske tøft, innrømmer Issah overfor avisen.

- På grunn av kulturen og den muslimske tradisjonen er det veldig viktig for meg å gjøre det. Jeg har gjort det siden jeg var et barn. Du må passe på deg selv. Vi holder orden på tidene og når man kan spise, forklarer Stabæk-spilleren. 

I forbindelse med kamper, har Issah imidlertid valgt å ikke faste. Fasten for de aktuelle dagene tar han riktignok igjen på et senere tidspunkt.

Skeid-spillere vil følge Koranen
Nettavisen vet at flere Tippeliga-spillere kommer frem lignende ordninger for å kunne bidra i kamper under fasteperioden.

Lenger ned i ligasystemet er det imidlertid flere spillere som hverken drikker eller spiser når solen er oppe på kampdager.

2. divisjonsklubben Skeid er blant de som har fått merke at ramadan byr på utfordringer. Forrige helg ble det 3-2-tap for Oslo-klubben borte mot Holmen etter at flere av lagets spillere begynte å slite utover kampen.

- Ingen av spillerne får lønn for å spille for oss, så i og med at dette er hobbyen deres, er det lite vi som klubb kan kreve av dem. Men det er klart det er et stort problem når fem av 11 som startet kampen, og to av de som ble byttet inn, ikke hadde spist eller drukket iløpet av hele dagen. Stallen vår er ikke så bred at vi kunne kjøre innpå flere som ikke praktiserer ramadan, sier trener Kjell Sverre Hansen Wold til Dagsavisen.

Skeid-spiller Jibril Bojang spilte forrige helgs kamp mot Holmen. Han sier til Dagsavisen at det ikke er aktuelt for ham å utsette fastetiden. Det til tross for at han merket at han ble svimmel utover kampen.

- Jeg og andre praktiserende Skeid-spillere har snakket med våre veiledere om dette, men vi har valgt å følge Koranen. Der står det at man skal faste under ramadan. Koranen går foran alt, sier Bojang.

- Min far krever at jeg faster. Men, som sagt, er det også mitt valg. Jeg følger Koranen, sier Skeid-spilleren.

Kan være farlig
Ernæringsfysiolog på Olympiatoppen, Heidi Holmlund, har jobbet med flere tilfeller hvor idrettsutøvere må tilpasse hverdagen til ramadan.

Holmlund mener klubbene ikke kan vente seg at spillerne deres som faster vil prestere på normalt nivå i eksempelvis en Tippeliga-kamp, og at de må ta hensyn til dette.

- Det kommer an på hvor flinke de (spillerne) er til å fylle på med energi i den fasen de kan spise og drikke. Noe av det som er mest avgjørende for prestasjonen er at de får i seg nok væske og ikke blir dehydrert. Hvis det er veldig varmt og man ikke kan drikke, er det en utfordring. Da kan det være direkte farlig, sier Holmlund til Nettavisen.

EKSPERT: Heidi Holmlund er ernæringsfysiolog på Olympiatoppen og har jobbet med flere idrettsutøvere faster under ramadan.

- Energimangel, utilstrekkelig karbohydratinntak vil de også merke og det kan gå utover prestasjonen på banen. Dette vil de merke med utmattelse. Med tanke på helsa, vil det være mest risiko relatert til at de ikke får i seg nok væske og salt, forklarer ernæringsfysiologen. 

Oppfordrer til dialog
Holmlund mener at det er viktig med god dialog mellom klubber og spillere som faster. For konsekvensene kan være alvorlige om man velger å følge fasten slavisk kombinert med en vanlig idrettshverdag.

- Mitt råd er at den enkelte spiller bør snakke med sin familie og imam for å få en god dialog angående dette. Det er klart at det får konsekvenser på hva en kropp kan tåle i en fase den skal faste og yte maksimalt.

- Vi i idretten må ha respekt for at spillerens religion fører med seg faste, men det kan få konsekvenser for det den enkelte spiller kan bidra med i en idrettsaktivitet. Man må ha respekt begge veier. Klubben kan prøve å tilrettelegge for egentrening på kvelden etter at de har avbrutt fasten og gå i dialog med familie og imam for å finne en måte å tilrettelegge fasten på i forbindelse med kamper og andre tøffere belastninger, sier Holmlund som riktignok har inntrykket av at de fleste klubbene og spillere er gode på å tilrettelegge for dette. 

Se siste utgave av Nettavisens fotballmagasin:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere