*Nettavisen* Sport.

Ranet på Fort Fornebu

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

- Skremmende, sier Jan Jönsson - mens Frode Lafton nærmest er i tårer.

22.04.10 07:43

STABÆK-HØNEFOSS 0-1:

FORNEBU (Nettavisen): Stabæks hjemmestatistikk har kanskje ikke vært skrekkinngytende i 2010-sesongen, men det siste året har den nye hjemmebanen til bæringen vært særs vanskelig å innta for de tilreisende:

Av de siste 13 Tippeliga-kampene som var spilt før Hønefoss-kampen hadde ti endt med seier, en med uavgjort og kun to med tap. Det gir en seiersprosent på 77, og alt tydet på at den bare skulle øke da Hønefoss kom på besøk.

Riktignok skuffet Stabæk i førsteomgangen, men i andre kjørte de over Hønefoss som tanks over nyutsprungede hvitveis. Effektiviteten var det verre med – Stabæk hadde en rekke megasjanser, og solid tosifret målsjanser.

- Gi den mannen ti på børsen
Hønefoss kjempet heroisk, og var Steve Clark god i første, var reservekeeper Thomas Solvoll utrolig i andre. ”Gi den mannen ti på børsen!”, ble det ropt på pressetribunen, og om man ikke er på Tiger-Tom R Jacobsens nivå fra Sveits-kampen i 1980, så er det pinadø ikke langt unna.

Mannen var en levende vegg.

Det var duket for fotballsjokk, og for virkelig å toppe det hele snek Davy Angan og timanns Hønefoss seg gjennom Stabæk-forsvaret i sluttsekundene, og lurte ballen bak landslagskeeper Jon Knudsen på andre forsøk - Alfred Hitchcock kunne ikke gjort det bedre.

- Jeg gikk ned på kne, innrømmer kaptein Frode Lafton.

- Tårene var nære, dette betyr så utrolig mye for oss, både spillerne og fansen.

Spåmannen Lafton
Da Nettavisen pratet med HBK-kapteinen før sesongstart, sa han at det ville ta en fem-seks kamper før det nye laget hadde satt seg, og man forhåpentligvis ville se resultater. Lafton fikk rett.

I femte runde spilte man godt mot Kongsvinger, i sjette burde man slått Viking – og i den sjuende kom endelig seieren. ”Klarer vi å beholde plassen er det helt utrolig”, sa Hønefoss-kapteinen til Nettavisen i mars, og nå innrømmer han at han begynner å få troen på fornyet kontrakt.

- Holder vi nullen et par kamper, så kommer poengene, og da er klatringen i gang.

Skremt Jönsson
Stabæk, Tippeliga-medaljør de siste tre sesongene, gjør det motsatte, og befinner seg for tiden på en skuffende niendeplass. Som mot Tromsø ble dette de forspilte sjansers kamp, og Jan Jönsson sliter med å finne gode forklaringer til at det vanligvis så hyppigscorende Bærums-laget nå sliter tungt med å finne nettmaskene.

- Det er nesten litt skremmende å ikke vinne sånne kamper, og det er vanskelig å analysere dette, sier Stabæk-treneren til Nettavisen.

Stemningen i Stabæk-garderoben var særs lavmælt etter Hønefoss-fadesen, men Jönsson nektet å kritisere egne spillere.

- Jeg tror ikke det hjelper hvis jeg skjeller ut alle de som bommet på gigantsjansene. I stedet skal jeg forsøke å være konstruktive i mine tilbakemeldinger, sier Stabæk-treneren.

- Veldig tungt
Jon Inge Høiland innrømmer at han er bekymret over at Stabæk ikke klarer å avgjøre kamper som denne og Tromsø-oppgjøret, og rister oppgitt på hodet på hodet. Mindre oppgitt var ikke Daniel Nannskog etter kampen, men Stabæk-spissen understreker viktigheten av at man nå står sammen.

- Det er veldig tungt, og alt i alt for dårlig det vi gjør.

- Samtidig må vi passe på at vi står sammen som lag, og ikke leter etter syndebukker. Alle lagdelene gjør feil for tida, så får vi bare håpe trenden snur nå som vi skal ha noen kamper på Ullevaal stadion. (Stabæks tre neste hjemmekamper spilles på landslagsarenaen, red.anm.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.