Gå til sidens hovedinnhold

RBK-profilen glemmer aldri: - Det svartnet for meg, jeg bare dro hjem

Ole Selnæs (21) om sin egen vinnerskalle, langrennsløpet han aldri glemmer og hvorfor han som syvåring satte fyr på en Vålerenga-drakt.

TRONDHEIM (Nettavisen): Det er en iskald vinterdag i Trondheim. 14 år gamle Ole Selnæs deltar i det han ikke aner skal bli hans aller siste langrennsløp.

Den unge gutten er sliten, men har enorm energi i kroppen. Han har gjort en fantastisk fellesstart, og når han kommer inn på oppløpet leder han med fem sekunder ned på sin argeste rival.

Målstreken nærmer seg.

Endelig skal han stå øverst på seierspallen etter et renn.

Den unge gutten er en habil langrennsløper, men det er noe som har begynt å plage ham mer og mer.

Samme hva han gjør, blir han alltid nummer to når han går skirenn.

Det er nemlig en annen langrennsløper i kretsen som er ekstremt god. Han har alltid tatt rotta på Selnæs, noe som vokser seg til et stadig større irritasjonsmoment.

Men nå skal han altså få sin hevn.

Så skjer det som ikke skal skje. Han setter staven mellom skiene og går rett på snørra. Rivalen feier forbi og vinner - igjen.

Igjen blir Ole Selnæs nest best.

- Etter det la han opp på dagen, flirer bror Erik når han forteller historien til Nettavisen.

Er det noe Ole Selnæs hater, er det å ikke vinne. Et karaktertrekk som alltid har preget ham.

- Svartnet for meg

Syv år etter skirennet, som altså ble hans siste, sitter Nettavisen på Brakka med prisen som er det synlige beviset på at Selnæs er vårt valg som årets spiller i Tippeligaen 2015.

- Jeg husker det rennet som det var i går. Da jeg trynet, svartnet det. Jeg kastet fra meg skiene i sinne og bare dro hjem. Da var det ikke vits å holde på mer, begeret rant over, husker Selnæs.

- En vinnerskalle?

- Det er det ingen tvil om. Da jeg var ti, tolv år begynte jeg å grine hvis vi tapte. Litt på spissen, men når jeg kom hjem etter et tap, var det ikke akkurat fest i heimen, sier han.


LES OGSÅ: Disse vinner Nettavisen-prisen 2015

Det har uansett aldri vært tvil om at det var fotballspiller han skulle bli. Og 2015-sesongen har vært hans definitive gjennombrudd.

«Pirlo Junior», som lagkameratene har begynt å kalle ham, har spilt seg inn i A-landslagstroppen og vært strålende i sin tilbaketrukne midtbaneposisjon for mesterne Rosenborg.

Han forsikrer om at han «er såpass oppegående at han vet han ikke er like god som Pirlo riktig ennå, men synes det er stort hvis noen mener de ligner som spillertyper».

Fyrte opp VIF-drakt

21-åringen har hatt sesongkort på Lerkendal siden han var fem år. I år oppfylte han en av sine største drømmer da han vant seriegull for favorittklubben. Selnæs er sønn av tidligere Rosenborg-keeper Ivar og har vært RBK-fan siden han gikk i bleier.

Han er nemlig over snittet glad i Rosenborg.

Det er nyttårsaften på Sverresborg i Trondheim. Syv år gamle Ole Selnæs har brygget på en plan som han nå endelig skal gjennomføre. Og det skal gå utover rivalene fra Oslo.

Selnæs har nemlig gått til anskaffelse av en Vålerenga-drakt. En hvit bortedrakt, og det er ikke for å henge den på veggen til pynt.

Han finner frem en av familiens store nyttårsraketter, trer på Vålerenga-drakten og tenner en fyrstikk.

Sekunder senere er raketten avfyrt. VIF-drakten flyr avgårde og tar fyr i den kalde trondheimluften.

Syv år gamle Selnæs likte ikke Vålerenga noe særlig.

- Det stemmer, det. Men det gikk litt skeis, for drakten var såpass tung at den ikke tok skikkelig fyr. Men forsøket var bra, flirer 21-åringen i dag.

- Hva tror du Klanen sier til det her?

- Nei, det bryr jeg meg ikke så mye om. Det må være lov å ha litt rivalisering, mener han.

- Når man går til innkjøp av VIF-drakt kun for å fyre den opp, da er man relativt stor RBK-supporter?

- Jeg har alltid vært ekstremt opptatt av Rosenborg, og har hatt sesongkort på Lerkendal så lenge jeg kan huske, sier han.


Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen har gjennom hele sesongen blitt bedt om å rose Selnæs. Men på samme måte som midtbanespilleren stadig finner usynlige pasningsmuligheter, finner Ingebrigtsen nye superlativer.

- Ole har hatt en strålende sesong, og vi vet at han har et stort potensial. Han er blitt bedre og bedre, og han blir bedre jo bedre motstanderen er. Det er det som er artig, du ser at han tar de nivåene han blir sluppet innpå, sier RBK-sjefen til Nettavisen.

- Kan spille hvor som helst

Allerede i 2013 sa daværende Sarpsborg 08-trener Brian Deane at han anså Selnæs som en kommende stjerne.

Ikke den verste spådommen, sett i ettertid.

- For meg så skiller han seg fra de fleste andre i ligaen. (…) Han har noen kvaliteter som det virkelig settes pris på i engelsk fotball, sa Deane til Adressa.

Nå er spørsmålet hvor lenge Rosenborg får beholde juvelen. I år skal trønderne ifølge VG ha takket nei til et bud i 30-millionersklassen fra en engelsk Championship-klubb.

- Jeg blir veldig overrasket hvis han er her på samme tid neste år. Jeg håper bare det kommer en klubb som har en plan for Ole. Han kan spille i hvilken som helst liga, sier RBK-trener Ingebrigtsen.

Selv mener Selnæs det ikke har så veldig mye å si når det skjer, det viktigste er hvem og hvor.

- Det er det som kommer til å bety noe i hodet mitt. Hvis det kommer en klubb i januar jeg mener er riktig for meg, er det riktig å dra da. Det handler mest om hva slags klubb og hva slags tilbud, sier han.

- Vil et eventuelt EM-sluttspill med Norge påvirke når du reiser?

- Nei, egentlig ikke så veldig mye. Klubbfotballen kommer alltid først, det er den du lever av og holder på med hver dag. Kommer det et tilbud jeg føler er fantastisk, og som jeg føler jeg må ta, kan jeg ikke si nei til det, mener han.

LES OGSÅ: Portrett av Iver Fossum

Sommeren 2014 var faktisk Selnæs nær å glippe for trønderne. Den daværende Viking-assistenten Kåre Ingebrigtsen hadde stor sans for midtbanespilleren som ikke fikk tillit av Per Joar Hansen på Lerkendal. Det prøvde stavangerklubben å utnytte.

- Kjell (Jonevret) visste ikke hvem han var, flirer Ingebrigtsen.

Det var han som ville ha Selnæs til Stavanger.

Helt siden han så ham spille juniorfotball, har RBK-treneren vært «fan» av Ole Selnæs. Da han fikk jobben som «Perrys» erstatter, var et av de første trekkene hans å sette unggutten inn på trøndernes sentrale midtbane.

- Var dette noe du hadde bestemt deg for da du ble RBK-trener?

- Ja, definitivt, det var det ingen tvil om. Han skulle spille anker og ha den rollen, bekrefter «Bruttern».

Et valg som har vært en suksess fra dag én.

Selv bekrefter årets spiller i Tippeligaen at det kun var tilfeldigheter som gjorde at han ikke havnet i Viking forrige sesong.

- Det var ganske nært, ja. Jeg opplevde ikke å få så veldig mye tillit her i Rosenborg. Jeg er trønder, og vil selvfølgelig spille i Rosenborg, men jeg var nødt til å tenke på min egen karriere. Hadde jeg valget mellom å sitte på benken i Rosenborg og ikke ha tillit, kontra å bli satset på i Viking, var det et fristende valg å reise, innrømmer Selnæs.

Og disse tilfeldighetene, da. Akkurat i det overgangen var i ferd med å skje, fikk han nemlig signaler om at Ingebrigtsen var på vei til Rosenborg.

Med de nye opplysningene i bakhodet valgte han å krølle sammen kontraktsforslaget fra Viking og kaste det i søpla.

- Alt jeg ba om var en sjanse i Rosenborg. Da ble det opp til meg gripe den, og det føler jeg at jeg har gjort, sier Selnæs.

Mildt sagt.


Hele livet har fotballen betydd alt for 21-åringen. Enten han spilte selv, så kamper på stadion eller på TV, eller levde seg inn i treneryrket gjennom PC-spillet Football Manager.

- Fotball var det eneste han drev med, uansett. Helt fra han kunne gå var han med pappa på fotballtrening, minnes storebror Erik Selnæs (26).

Da Selnæs var åtte år, var det stor rift om å «få et mål» på den lokale fotballbanen på Sverresborg.

Satte opp telt for å spille

Men unge Selnæs visste råd. Han gikk drastisk til verks, satte opp telt og overnattet på banen for å være sikret plass på når neste dag kom. Byavisa var første avis til å omtale dette.

- Det var Havsteinbanen på Sverresborg som var den beste kunstgressbanen i området, og spesielt i helgene var det smekkfullt. Man måtte være veldig tidlig ute for å få et mål. Noen ganger sov jeg og noen kompiser over i telt så vi fikk oss et mål, husker Selnæs.

Nettavisen fikk et tips om at Selnæs fortsatt er så treningsvillig at han ofte, i tillegg til A-lagstreninger med Rosenborg, stadig er med på A-lagstreninger til moderklubben Sverresborg i 3. divisjon på kveldstid.

- Jeg gjorde det før, men ikke nå lenger. Jeg liker å trene for meg selv også, jeg pleier ofte å dra i gymmen eller på feltet med et ballnett for å skyte, men jeg tar ikke sjansen på fellestreninger med et annet lag. Det blir ikke godt mottatt her, for å si det sånn, smiler han.

Når Nettavisen har gjort reseach til dette intervjuet, har de aller fleste vi har snakket med brukt ordet «seriøs» når de skal omtale 21-åringen.

- Enten det var julaften, nyttårsaften eller hva som helst, spilte det ingen rolle. Det skulle trenes uansett, forteller broren Erik.

Han var selv en del av fotballutdanningen til lillebroren. Helt siden han var liten har han fått tøff matching. Selnæs spilte nemlig mye fotball med sin fem år gamle bror og hans kamerater.

Og jyplingen hevdet seg med en gang.

- Da vi var femten og Ole var ti, var den eneste forskjellen at han var lavere. Bortsett fra det fysiske var han bedre enn oss. Jeg skjønte da at han ville bli god, men skjønte kanskje ikke hvor god, sier bror Erik.

Sportslig leder i Sverresborg fotball, Tor Inge Andersen, var en av Selnæs’ trenere under barneårene på Sverresborg. Han husker Selnæs som en snill, seriøs gutt med ekstremt vinnerinstinkt.

- Han var toppidrettsutøver som veldig ung. Han har alltid vært kolossalt målrettet, forteller Andersen til Nettavisen.

- De andre sto og flirte

Særlig vinnerinstinktet skiller seg ut, mener han.

Som da han spilte for Sverresborg og laget hans bare kunne stille seks mann til en syverkamp mot en antatt bedre motstander.

I tillegg hadde en av dem nylig brukket armen. Med gipset og polstret arm hadde han et noe eiendommelig løpesett, og Andersen husker fortsatt at trenerne på det andre laget sto og flirte.

- De tenkte nok at dette ble en enkel kamp. Men med Selnæs på laget vant vi 17-3, og jeg tror Ole scoret 14 mål, flirer Andersen.

Gutten med brukket arm scoret ett av målene, etter assist av Selnæs.

Andersen husker godt at Selnæs hadde et tidlig utviklet blikk for spillet, og klarte alltid å ha flere tanker i hodet samtidig. Det var ikke alle lagkameratene som hang med på utviklingen.

- Det var en av spillerne som var misfornøyd med Ole under en kamp. «Hvorfor spiller du ikke til meg?» ropte han mot Ole. Og da fikk han et kontant svar tilbake. «Når du gjør et riktig løp, skal du få den på skolissa». Og det skjedde. Han fikk den på skolissa neste gang han gjorde et riktig løp, minnes Andersen.

Han jobber til daglig som manuellterapeut, og har i mange år vært knyttet til toppidrettsutøvere innen både fotball, langrenn og andre idretter. Selnæs står ikke tilbake for noen.

- Han har de egenskapene som de beste individuelle løperne har, mener Andersen.

- Nekter å tape

Nettavisen møter Selnæs dagen etter at gullet ble feiret på Lerkendal mot Haugesund. Det er god stemning på Brakka, og 21-åringen forsikrer om at det ikke ble senere enn «to-tiden» i går kveld.

Mens vi går rundt i det symbolske RBK-bygget spøker han med dem han treffer på. «Du har whiskey-stemme fortsatt», sier han til en av de ansatte.

De har grunn til å være fornøyde. Rosenborg, og ikke minst Selnæs, har hatt en fantastisk sesong.

- Hvis noen hadde sagt til oss at vi hadde vunnet serien, vært i cupfinalen og gruppespillet i Europaligaen, hadde vi blitt utrolig fornøyde, alle sammen. Det tilbudet hadde vi tatt. Og nå skal vi vinne den cupfinalen, og det er stor forskjell på å vinne og tape den, sier han.

Å vinne «The Double» med favorittklubben er ikke alle forunt. 22. november kan være dagen. Selnæs har en følelse av at hele Trondheim skal til Oslo for å se finalen mot Sarpsborg 08.

- Det er så viktig at vi vinner den cupfinalen for dem. For fansens del nekter jeg å tape, sier Selnæs.

Vinnerskalle som alltid.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar