RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

RBK-profilen om sin store nedtur: - Jeg slet med å se de andre i øynene

Rosenborgs Jonas Svensson mottok Nettavisen-prisen 2016 og ble kåret til årets spiller.
Rosenborgs Jonas Svensson mottok Nettavisen-prisen 2016 og ble kåret til årets spiller. Foto: Bjørn Vegar Digre (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Rosenborgs Jonas Svensson (23) har hatt en strålende sesong, vunnet seriegull og blitt kåret til årets spiller i Tippeligaen. Men opplevelsen i august glemmer han aldri.

BRAKKA (Nettavisen): En god sesong har nemlig også hatt sine nedturer. Og for Svensson ble den enorm.

Datoen er 02. august. Kampuret viser 90 minutter, Rosenborg er på god vei til å kapre en plass i den siste playoffrunden før Champions League, men så skjer det som ikke skal skje.

Svensson er uheldig og mister ballen, APOEL scorer og kypriotene går videre.

- Det var blytungt. Jeg får fortsatt en guffen følelse når jeg prater om det, sier Svensson til Nettavisen over tre måneder senere.

- Slet med å se dem i øynene

Han beskriver det som det tyngste han har opplevd i karrieren. Feilen gjorde at drømmen om å spille Champions League med favorittlaget igjen gikk i tusen knas.

- Det var noen tårer som kom da. Det var som at verden raste sammen, det var det verste som kunne skje, beskriver han.

Han forteller at det ikke var noen av lagkameratene som la skylden på han. «Vi taper og vinner som et lag».

- Men det er tøft når man selv føler man har en god del skyld. Jeg slet med å se de andre spillerne i øynene. Likevel vet jeg at ingen er sure på meg. Det var som vanlig mye kjærlighet fra gutta, sier han.

LES: Disse vinner Nettavisen-prisen 2016

Nedturen ble et bevis på mental styrke. En skuffelse som dette er ifølge Svensson «en del av gamet» man skal mestre. Man må rett og slett tåle noen slag i trynet om man skal spille på dette nivået.

Episoden gjorde at han bestemte seg for å slå tilbake og vise hva han er laget av. Da de landet på norsk jord etter hjemreisen fra Kypros, brukte Svensson kvelden alene på treningsfeltet ved siden av Lerkendal. Alene på gresset med et ballnett fikk han utløp for frustasjonen.

SLO TILBAKE: Rosenborgs Jonas Svensson nektet å la seg stanse av marerittet på Kypros.

- Jeg måtte bare kjenne at jeg gjorde noe fornuftig. Det skal mer til for å ta meg, sier han.

Årets spiller

Vi har møtt Rosenborg-spilleren i Trondheim for å gi ham Nettavisen-prisen som Årets spiller i Tippeligaen.

Ti minutter før vi skulle møtes på den berømte «brakka» på Lerkendal, tikket det inn en melding fra landslagsspilleren. Han ble litt forsinket, og beklager det.

Er det noe man blir vant til i jobben som journalist, og kanskje særlig når man jobber med sport, er det at det innebærer mye venting. Men det hører til sjeldenhetene at en spiller, og i hvert fall en såpass profilert spiller som Svensson, tar seg bryet med å melde fra når man blir for sen.

Likevel kan vi ikke si at det overrasket oss. Det var nemlig én ting som gikk igjen da vi ringte rundt til personer i Svenssons omgangskrets for å gjøre research til dette intervjuet.

- Han er en tvers gjennom ålreit fyr som ikke har et snev av stjernenykker, var fellesnevneren.

Saken fortsetter under bildet

FAST FOR NORGE: Jonas Svensson har denne sesongen spilt seg inn i landslagstroppen.

- Det har vært et naturlig mål, alle vil spille der. Jeg har ikke hatt så mye konkurranse på høyrebacken i RBK siden jeg begynte å spille back egentlig, og da har jeg brukt det som en motivasjon. Siden jeg ikke har noen her å konkurrere med, kan jeg konkurrere med andre høyrebacker i landet om å komme på landslaget. Det at jeg har hatt fast plass her, har ikke vært noen hvilepute.

STORT INTERVJU: Årets trener om sin «hemmelige rådgiver»

En av dem som snakker seg varm om 23-åringen, er Nils Petter Austad, en kjent skikkelse i trønderfotballen og nyansatt Verdal-trener. «Du finner ikke noen som kan si et vondt ord om Jonas», er attesten.

Austad har fulgt RBK-spilleren tett i mange år, og var faktisk også treneren som ga ham debuten på seniornivå.

Da Svensson var 14 år, fikk han lov av Austad å trene med Verdals A-lag. Der gjorde han sakene sine så bra at klubben tok ham med på treningsleir til Barcelona. Der møtte de norske Nordstrand i treningskamp, og det skulle bli Svenssons første møte med voksenfotball.

- Vi var livredde for å bytte ham inn, for han var bitteliten og bare 14 år. Vi var livredde for at det skulle skje noe. «Tør vi dette», spurte vi hverandre på sidelinjen, minnes Austad på telefon med Nettavisen.

Men de tok sjansen og kastet innpå 14 å gamle Svensson på stillingen 1-0 til Nordstrand. Det gikk over all forventning.

- Det var jækla stort

Rett etter at han ble byttet inn, ble han spilt fri på midten. Uten nerver slo han en glimrende gjennombruddspasning mellom stopper og back, og sekunder senere lå ballen i nettet.

- Han hadde bare vært på banen i 30 sekunder da han fikk en assist, flirer Austad. Kampen endte 1-1, og ble starten på en allerede strålende karriere.

Svensson flirer når vi gjenforteller historien.

- Det var jækla stort. Jeg var 14 år og skulle spille mot Nordstrand, det var utrolig stort for en unggutt. Jeg husker jeg var fornøyd med den pasningen, og det var bare å slippe ned skuldrene og kjøre. Hvis det hadde gått «åt skogen», hadde alle sagt at «han er jo ung», flirer RBK-profilen.

Saken fortsetter under bildet

ROSER SVENSSON: Verdal-trener Nils Petter Austad mener det spesielle med 23-åringen er at han aldri har vært i nærheten av å ta av.

- Han er en fantastisk bra person. Jeg har aldri hørt han si et negativt ord om de andre guttene han spilte med på Verdal, selv om de var mange divisjoner dårligere. Det har aldri vært noe tull med oppførselen til Jonas.

Pappa Inge Svensson, som selv var en god fotballspiller, mener sønnen «har et eller annet i seg» som gjør ham spesiell.

Suksessen har kommet naturlig, mener faren.

- Jonas har aldri sagt noe om målene sine. Han har aldri sagt at han skulle spille for Rosenborg, han har bare jobbet hardt. Jeg tror ikke det finnes noen primadonnanykker i det hele tatt. Jeg tror ikke han vet hva det er, sier pappa Svensson til Nettavisen.

Finalen han aldri glemmer

Ifølge Austad gikk det rykter helt siden Svensson var fem-seks år om at det var en spesiell spiller i emning.

- Han har hele tiden vært best. Da snakker jeg best i hele Trøndelag i sin årgang, og det har han vært hele veien, sier han.

Det er særlig én kamp som skiller seg ut, skal vi tro Verdal-treneren. Finalen i Storsjøcup i Østersund da Svensson var 11 år.

- Da møtte de et utenlandsk lag i finalen som hadde vunnet alle kampene sine med tosifra. Jonas var ett år yngre enn alle sammen, og helt på egen hånd, med to skikkelige raid, snudde han kampen fra 0-1 til 2-1 slik at Verdal vant finalen. Det er mange trønderske lag med i den turneringen, og etter den dagen visste alle hvem Jonas var. Det gjorde at han ble kjent i hele fylket, sier Austad.

- Det husker jeg godt, vi spilte mot Cantolao fra Peru. De hadde vært helt overlegne hele turneringen. Men vi fikk jekka dem litt ned, vi verdalingene, flirer Svensson.

Saken fortsetter under bildet

PÅ LANDSLAGET: Jonas Svensson har fått mye erfaring med flagget på brystet i 2016. Her i duell med Tysklands Mesut Özil tidligere i høst.

Han var bare 16 år da han på egen hånd flyttet til Trondheim for å satse på fotballen. Der og da tok han et valg om at han skulle gjøre alt for å bli best mulig. Det innebar både å være dønn seriøs når det kom til trening, kosthold og søvn.

- Jeg flyttet ikke til Trondheim for å kose meg og skaffe venner, det var business. Jeg skulle bli god, det var det klare målet, sier han.

Celtic-proff og U18-kaptein Kristoffer Ajer har tidligere fortalt at han ikke rører verken brus eller godteri. Men Svensson vil ikke stemple seg som like ekstrem.

- Når det gjelder søvn er jeg nøye på at jeg får nok timer. Jeg kan spise godteri, men det er ikke ofte, og kanskje helst hvis man har gjort seg fortjent til det, sier Svensson.

- Kan ikke falle meg inn å spise «Grandis»

Da Rosenborg vant bortekampen i Molde og tok seriegull, tok Svensson seg en øl på vei hjem. Det er hverdagene som viktige, mener han.

- Jeg tror ikke jeg har spist en Grandiosa siden jeg kom, det er lenge siden. Heller ikke Burger King eller «McDonald’s», det kan ikke falle meg inn, jeg spiser ikke noe sånn drit, sier han.

Matfokuset til Svensson har kommet kompisene hans til gode. Eller gått ut over dem, alt ut fra hvordan man ser på det.

Når de er sammen er det en regel at Svensson har det siste ordet når matvalget skal bestemmes.

- Det skal være etter min standard. Hvis det er noe jeg ikke vil spise, har jeg vetorett. Det har utviklet seg en forståelse for det, mener han.

Fokuset gir resultater. Svensson ble i fjor kåret til «årets atlet», en intern prestisjepris innad i Rosenborg etter å bare ha mistet én kamp i alle turneringer. Totalt ble det 55 kamper på én sesong.

- For å tangere rekorden må man være med på alle kvalikrunder til europacupen og Europa League og komme til minst semifinale i cupen. I tillegg spille alle kampene i ligaen. Det skal litt til, så den rekorden håper jeg står en stund, sier han og smiler.

Saken fortsetter under bildet

VANT: Rosenborgs Jonas Svensson mottok Nettavisen-prisen 2016 og ble kåret til årets spiller.

Da Nettavisen gjorde research til dette intervjuet, fikk vi et tips om at Svensson har satt seg selv på frivillig mobilavvenning. Han ler når vi tar det opp.

- Dæven, det sprer seg fort! Ja, jeg har et lite prosjekt gående, innrømmer han.

- Hva er greia?

- Jeg har funnet ut at jeg har en avhengighet, og innsett at jeg kanskje bruker for mye tid på mobilen. Men prosjektet har ikke vart lenger enn i to dager, så det er ganske ferskt. Jeg har fortalt det til ganske mange, for på den måten kan jeg bli tatt litt på det. Hvis ikke lurer jeg meg selv, sier han.

- Hva gjør du på mobilen?

- Surfer, er på sosiale medier, Instagram, Twitter. Men nå håper jeg å få et nytt og bedre liv, flirer han.

Mens intervjuet foregår går nye og gamle RBK-helter inn og ut av kantina på «brakka». Bak Svensson begynner Rosenborgs premieskap å bli så fullt at det trolig må utvides om RBK vinner søndagens cupfinale og tar «The Double» for andre året på rad. Noe som for øvrig aldri har blitt gjort på herresiden i norsk toppfotball før.

Saken fortsetter under bildet

GJØR TING SKIKKELIG: Rosenborgs Jonas Svensson beskrives som en meget seriøs fotballspiller.

- Han har alltid vært veldig målbevisst, både med trening, kosthold og søvn. Han spilte fotball hele tiden, uansett om det var sommer eller vinter. Han trente hver dag, og var i tillegg med på turn noen år, forteller pappa Inge.

Nå har han også fått sine første individuelle priser. I tillegg til at han vinner Nettavisen-prisen er han også kåret til årets spiller av NTB og Dagbladet.

Han beskriver det som en stor og overraskende anerkjennelse.

- Jeg ble årets forsvarsspiller i fjor, men årets spiller er hakket større. Og spesielt fordi jeg er høyreback, jeg vet ikke om det er så mange backer som har vunnet den prisen, sier Svensson.

Han har helt rett. I Nettavisen-prisens relativt korte historie er han den første forsvarsspilleren som stikker av med denne utmerkelsen.

- Jeg håper backplassen er blitt mer anerkjent, for den rollen er faktisk ganske interessant. Nå er man mye involvert i spillet, og i Rosenborg bruker vi backene mye. Jeg tror det sier litt om backens nye rolle i fotballen at jeg vinner denne prisen, sier Svensson.

Nier på børsen

Han mener særlig vårsesongen var bra. «Jeg fikk vel en nier på børsen i Adressa etter 16. mai-kampen». I tillegg er han fornøyd med å ha kommet opp i et pent antall assists (ni), en solid oppjustering fra to i fjor.

Siden han ble omskolert til back, noe motvillig, av Per Joar Hansen for to år siden, har han hatt en brå utvikling i rollen. «Jeg hadde vel ikke slått et eneste innlegg da jeg begynte å spille der», flirer han. Først var det mentalt utmattende fordi han hele tiden måtte tenke etter hvor han skulle posisjonere seg, men så løsnet det. «Brikkene falt på plass». Og nå er det back han er.

- Når er riktig tidspunkt å gå til en større klubb?

- Når en klubb vil kjøpe meg og Rosenborg får et tilbud som er ok. Og det må være en klubb jeg har lyst til å spille for. Fotballkarrieren er kort, man vil utvikle seg og få så mye ut av den som mulig. Og for å klare det må man må ut av komfortsonen og opp et nivå. Nå har jeg vært i RBK siden 2011, og det er solid antall år. Jeg har levert verneplikten her, og jeg har lyst til å prøve meg ute. Når? Det er vanskelig å si.

Saken fortsetter under bildet

GRUER SEG TIL Å DRA: Men Jonas Svensson har store ambisjoner og vil etter hvert prøve seg i utlandet. - Jeg er veldig glad i Rosenborg og er en ordentlig trønderpatriot. Det blir blandede følelser når den dagen kommer, sier han. Her er han på byen og feirer RBKs seriegull tidligere i år.

Drømmeklubben er favorittlaget Arsenal. Men som han påpeker «har de allerede en brukbar høyreback i Hector Bellerin».

- Jeg får satse på at Barcelona legger inn et bud på ham slik at plassen blir ledig, spøker han.

Rosenborg avslo tidligere i høst et bud på Svensson fra Trabzonspor. Summen RBK sa nei til var ikke småtterier, 15 millioner kroner ville tyrkerne betale for nordmannens tjenester.

Selv om det ikke ble noe av en overgang denne gangen, ble backen glad da han fikk beskjed om budet. «Det hadde vært kjedelig om det var helt dødt når man bruker så mye tid på dette her», sier han og smiler.

Når Nettavisen spør om Svensson tror han spiller første serierunde i Eliteserien 2017, forsikrer han om at det i så fall ikke blir en nedtur. «Det kjennetegner ikke meg at jeg blir mett» er mantraet.

Søker ikke på eget navn

Svensson har hatt et år preget av motsetninger. Der ballen har rullet riktig vei med Rosenborg, har den så vidt rullet i det hele tatt med landslaget.

Kritikken mot Per-Mathias Høgmo og spillerne hans har til tider blitt så enorm at flere av landslagsprofilene har tatt et oppgjør med pressen.

Selv innrømmer han at det er umulig å skjerme seg mot det trykket som har vært.

- Jeg kan ikke sitte her og si at jeg ikke har fått med meg det, for sånn er det ikke i 2016. Man får med seg det som skjer og det som skrives, det er uunngåelig. Men det er ikke sånn at jeg søker på navnet mitt på sosiale medier etter at vi har tapt mot Aserbajdsjan, forteller han.

Sånn sett kommer mobilavvenningen godt med.

Intervjuet går mot slutten, og vi skal snart gå ut av brakka og gjøre oss ferdig med fotograferingen. Svensson skal så hjem og se på den andre semifinalen i cupen der Rosenborgs motstander blir bestemt.

Da vi landet i Oslo den kvelden, ble det klart at det er Kongsvinger som står på motsatt banehalvdel når cupfinalen braker løs søndag formiddag.

Svensson er bankers i den kampen. Der kan han sette punktum for en glimrende sesong med sin fjerde RBK-tittel på to år.

- Jeg kan ikke gi deg en hollywood-historie om hvordan jeg er blitt god. Det har vært hard jobbing, sier han.

Det kommer man langt med.

Fakta: Hvem har vært de viktigste personene i Svenssons karriere?

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Jeg får juling hvis jeg ikke sier pappa nå. Men det er selvfølgelig riktig, han har vært treneren min i alle år. Da jeg startet å spille for Levanger, var det han som trakk i trådene. Han mente det var en god løsning for meg, og det fikk han rett i. Det var et av de smarteste valgene jeg har gjort, der utviklet jeg meg mye. Han kjørte frem og tilbake til Levanger x antall ganger, og er på hver kamp her på Lerkendal. Jeg må selvfølgelig si han. I tillegg vil jeg nevne Trond Nordsteien, som var treneren min på landslaget og som jeg hadde mye med å gjøre. Man har også et spesielt forhold til treneren som gir deg tillit på proffnivå, og det var Jan Jönsson som gjorde det med meg i 2011. Han ga meg sjansen, og jeg vil alltid ha et spesielt forhold til han. Han likte meg veldig som spiller. Det er skummelt å nevne navn, men det er de viktigste fra min tidligere karriere. Nå har Kåre Ingebrigtsen løftet RBK til gamle høyder, og han har utviklet meg veldig mye.

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2016

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2015

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2014

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere