Gå til sidens hovedinnhold

Redder bane med måkeslakt

Nyskutte måker er eneste utvei for å redde gresset på Haugesund Stadion. FKHs supporterklubb, Maakeberget, er sjokkert.

Ingen hater måker mer enn Odd Børretzen. Vel, kanskje bortsett fra banemannskapet på Haugesund Stadion.

På våren er fotballbanene bløte etter en lang vinter. I hele vår har måkene invadert Haugesund Stadion, i håp om å finne mark i den våte gressmatta, noe som har ført til hull ute på banen.

Gresset var i så ille forfatning at banemester Kjell Knutsen til slutt måtte gå drastisk til verks med å få bukt på problemet:

Døde måker
Han la ut døde måker på banen. Da forsvant de levende.

- Vanligvis, midt på sommeren når det er litt tørt, er det ikke så mange av dem, men når det er litt bløtt, kommer de inn i store flokker på grunn av marken. De allierer seg med hverandre, og river opp banen. Det er store krater utpå der. Man skulle tro det hadde vært noe mye verre enn en fotballkamp, forteller Knutsen til TV 2 Nettavisen.

Måkene er store og sterke vanedyr, og Knutsen forteller at klubben har prøvd alt fra fugleskremsler til karuseller i håp om å få vekk måkene. Han betegner måkenes forkjærlighet for Haugesund Stadion som et merkelig fenomen.

- Måkene vender seg til alt, på en måte. Det eneste de reagerer på, er hvis du har skutt en måke i to. Da holder de seg borte. I hvert fall til de døde måkene er blitt for gamle. Da begynner de levende så smått å vende tilbake, utdyper Knutsen.

Torturert
Flyplassene rundt omkring i Norge har det samme problemet, og Knutsen har fått tak i kassetter med hjerteskjærende måkeskrik.

- Det høres jo ut som om de blir torturert, men heller ikke det hjelper. Vi har faktisk prøvd alt mulig. Og det er spesielt tidlig i sesongen de kommer. De har til og med hakket seg igjennom vekstduken vår. De er sterke, så de hakker og river opp, sier Knutsen.

- Hvor får dere tak i de døde måkene fra?

- De kommer fra bossplassen Tippen. Vi ringer bare ut og spør, så ordner de det for oss.

- Hvor lenge har dere måkene liggende utpåder?

- Nja, det går gjerne et par uker. Vi vil jo ikke ha de liggende der for lenge.

Makabert
- Hvor mange døde måker bruker dere om gangen?

- To eller tre. Banen er på sju-åtte mål, så vi legger en på hver banehalvdel.

- Er det ikke litt makabert, dette her?

- Jo, det er jo det. Men vi har prøvd absolutt alt.

- Er det lovlig da?

- Vi har jo hatt sånne problemer før, og fått tillatelse hver gang.

Normalt er ikke måkene noe stort problem før på høsten igjen. I selve sesongen er det færre måker der, på grunn av det tørre været.

- Er det noen som har reagert på det?

Ikke for moro
- Nei, ikke offisielt i aviser og sånn, men det er en del som har reagert. Vi hadde en episode der vi hadde gjemt unna en av de døde måkene, men så var det noen som hadde rotet den fram. Det ble det litt reaksjoner på. Men vi gjør ikke dette for gøy, altså. Vi har virkelig problemer med måkene.

FK Haugesunds supporterklubb heter, treffende nok, Maakeberget. Leder Håkon Stølås reagerer med sjokk og vantro når han får høre at døde måker blir lagt ut på banen.

- Jøssinavn. Gjør de det? Ja, hva skal jeg svare på det da? For oss i Maakeberget er jo det litt makabert. Men det er jo mye måker på stadion, og det er klart det ikke er bra. Men vi er jo veldig glade i måker vi, da, sier Stølås til TV 2 Nettavisen.

Sjokkert
Han mener det må kunne finnes andre alternativer enn å drepe måker.

- Jeg blir jo litt sjokkert når jeg hører dette, men det er jo viktig å ha en god stadion.

Måke-problematikken setter naturlig nok Maakeberget i en litt kinkig situasjon

- Jeg skal høre litt med styret og hva de synes. Vi skal ha et møte på lørdag, så får vi høre hva medlemmene synes, men jeg ble jo litt sjokkert av dette, da, sier han.

Kjell Knutsen har ingen problemer med å anbefale samme taktikk for andre klubber med liknende problemer:

- Hvis man skal sette det på spissen, så hjelper det jo, avslutter han.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her