Gå til sidens hovedinnhold

Reddet Afrikas VM-ære

Dermed lever 28 år med VM-historie videre.

AUSTRALIA - SERBIA 2-1:

Australia hadde det dårligste utgangspunktet for avansement i gruppe D før siste runde, og måtte slå Serbia for å gå videre.

Det klarte de aldri, til tross for at laget på et tidspunkt i andre omgang ledet 2-0 mot et serbisk mannskap som sløste fælt.

Svakt av Afrika
Det var Serbia som var favoritt til å gå videre fra gruppen sammen med Tyskland, men takket være Australias innsats i siste kamp var det Ghana som kunne juble for videre spill i VM.

Den afrikanske innsatsen i årets VM har vært meget tynn, og hadde Ghana røket ut onsdag, ville det for første gang siden 1982 trolig blitt spilt åttendedelsfinaler uten et afrikansk lag.

Elfenbenskysten har også en liten teoretisk mulighet til å gå videre i gruppe G, men må da slå Nord-Korea etter alle kunstens regler, mens Brasil slår Portugal i den andre kampen.

Algerie, Nigeria, Sør-Afrika, og Kamerun er allerede ute.

Serbia sløste
Det var imidlertid bare på hengende håret at Ghana gikk videre. For Serbia hadde det nemlig holdt med seier for å ta seg videre til åttendedelsfinalen, og det manglet ikke på sjanser.

I første omgang kjørte serberne det totalt, og anført av Milos Krasic, Milan Jovanovic og Dejan Stankovic satte de Australia-keeper Mark Schwarzer på prøve etter prøve. Det var bare ett problem. Fulham-keeperen var som vanlig i det umulige hjørnet.

Angrepsspillet var til tider praktfullt, men avslutningene sto ikke i stil. Fyrtårnet Nikola Zigic fikk også flere gode innlegg å sette pannen sin på, men heller ikke han fant nettmaskene.

Drøye fem minutter før pause lå ballen bak Schwarzer, men da ble Krasic avblåst for offside. Dermed sto det målløst til pause.

Lille store Cahill
Etter hvilen kom Australia litt mer til hektene, og ikke uventet var det Everton-stjernen Tim Cahill som var sentral da «The Soccerroos» tok ledelsen etter 69 minutters spill av oppgjøret.

Et nydelig innlegg fra høyreback Luke Wilkshire fant pannebrasken til Cahill, som knuste Nemanja Vidic i lufta da han styrte ballen i hjørnet fra 12 meters hold, til vill jubel fra publikum.

Og bare fire minutter senere var ledelsen doblet. Innbytter Brett Holman ble totalt ignorert av Serbias forsvar, og mannen som blir kalt for Australias svar på Ronaldinho kunne uten problemer prikke ballen ned i hjørnet til side for keeper og det sto 2-0.

Snytt for straffe?
Dramatikken var likevel langt fra over. Serbia hadde ikke hatt all verden å by på i andre omgang, men etter Holmans mål våknet stjernene til liv igjen, og satte inn en massiv sluttspurt.

Fem minutter før full tid satte Marko Pantelic inn reduseringen, da Schwarzer ga en unødvendig retur på et skudd fra Zoran Tosic. Plutselig var Serbia bare ett mål unna avansement.

Og minuttet før slutt trodde Serbia de skulle får den gylne muligheten. En corner fra Tosic traff hånda til Tim Cahill inne i boksen. Det var vanskelig å bedømme hvorvidt det var straffe eller ikke, men Serbia-spillerne var helt klare. De følte seg snytt.

Serbia hadde likevel flere gigantsjanser til å avgjøre i sluttfasen, men det endte med bom, bom, bom. Australia kunne fort også ha kontret inn ett mål til, men flere fulltreffere ble det aldri.

Dermed røk begge lag ut av VM.

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken