RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VÅG! Det er rådet fra Kjetil Rekdal før EM-kvaliken åpner mot Italia tirsdag.
VÅG! Det er rådet fra Kjetil Rekdal før EM-kvaliken åpner mot Italia tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Rekdal: - Ble veldig skuffet

Sist oppdatert:
Nå har han ett ønske for landslaget som skal møte Italia.

Kjetil Rekdal var knallhard i sin kritikk av landslaget etter 0-1-tapet mot England på Wembley forrige uke.

- Skal vi fortsette som vi gjør i dag, har vi kastet bort et år, sa Rekdal etter kampslutt.

Han var meget oppgitt over at Norge i store deler av oppgjøret lå meget lavt i banen og spilte defensiv fotball, ulikt det som har vært melodien i Per-Mathias Høgmos 10 første kamper som landslagssjef.

Rekdals råd
Når Italia venter på Ullevaal tirsdag, har han ett ønske for det norske landslaget.

- Jeg håper vi tør! sier Rekdal kontant når Nettavisen spør hva han tenker om tirsdagens åpningskamp.

- Jeg håper vi slipper oss løs, benytter oss av et fullsatt Ullevaal og får med oss publikum, og at vi våger å gjøre mye av det vi gjorde før England-kampen. Hvis vi også har en vanvittig innsats, tror jeg vi har en brukbar sjanse til å kanskje overraske litt, sier den tidligere landslagsspilleren.

Han trekker frem at Serie A-sesongen så vidt er i gang, og at italienerne ikke hadde ikke et fantastisk VM, som to elementer Norge kan utnytte.

- Vi kan utligne kvalitetsforskjellen ved å være litt modige og tørre litt. Da kan det bli en spennende kamp, sier Rekdal til Nettavisen dagen før EM-kvaliken braker løs.

Mye av grunnen til at Rekdal tordnet mot Høgmos taktikk mot England, er at han tror utviklingen tar skade av det.

Rekdal mener Norges unge spillere vil lide utviklingsmessig hvis landslaget legger seg bakpå, slik de gjorde før pause mot England.

- Vi må gi spillerne erfaring som bringer dem videre. Legger du deg i forsvar kan du få en korttidsgevinst, men du utvikler ikke spillerne. Skal Tarik Elyounoussi og Mats Møller Dæhli spille dobbel venstre- og høyreback, bringer du dem ikke videre i utviklingen. Vi må bruke de styrkene vi har i laget. Nå har vi spilt 10 landskamper før England med dristig offensivt spill og faktisk fått til en del ting. Ja, vi har tapt, ja, vi har fått noen smeller, men vi har samtidig sett at dette er det mulig å få til. Fortsett, da! Kjør på videre, sier Rekdal engasjert.

- Skuffet meg veldig
Vålerenga-treneren håper at landslaget fortsetter på den kursen Per-Mathias Høgmo begynte på, og at landslaget ikke ender opp som de gjorde mot England.

- Da er vi tilbake til gamledager, og det skuffet meg veldig mot England. Det var min personlige, kritiske analyse av det vi gjorde mot England, det var ikke sånn vi har spilt i 10 kamper under Høgmo, det var ikke sånn vi skulle utvikle oss, det var ikke sånn vi skulle gjøre dette her. Skal vi etablere et grunnspill på landslaget som er annerledes enn det som har vært, må vi kjøre på, tåle litt motgang, tåle noen smeller. Det er veien å gå, du må jobbe deg fremover hele tiden.

- Må «trøkke» til skikkelig
VIF-treneren mener Norge har såpass mange offensive spillere som er bedre fremover enn bakover, at vi må benytte oss av det.

- Jeg hadde gått ut på banen og våget, ikke gitt bort initiativet fullstendig, slik vi gjorde mot England. Vi spiller på hjemmebane, og da må vi tørre, men selvfølgelig uten å være naive. Vi må ha en mellomting, med perioder vi «trøkker» til skikkelig, tør sende opp folk og lar Tarik Elyounoussi og Mats Møller Dæhli være på motstanderens halvdel i stedet for ekstra sidebacker, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MÅ FORTSETTE: Kjetil Rekdal håper landslaget slipper seg løs mot Italia.


- Hva tror du om Italia-kampen?

- Jeg tror vi har en sjanse. Det spør hvor tøffe spillerne er i hodet, og at man tør å gå ut og virkelig utfordre Italia. Det er ganske stor forskjell på det, og lykkes du, vokser du utover i kampen, og du får publikum med deg. Italia kommer til Ullevaal med et utgangspunkt om å i hvert fall ikke tape kampen. Det er naturlig for Italia, de kan leve med uavgjort borte. Men klarer du å skremme dem litt, kan det hende de blir litt reserverte, tror Rekdal.

- Bruk publikum!
Trolig blir det 28.000 tilskuere og helt fullt når kampen starter 20.45 tirsdag kveld.

- Du har både spilt for et fullsatt og halvfullt Ullevaal, hva er forskjellen for spillerne utpå der?

- Er det fullt, får du mer trøkk, mer påvirkning på motstanderen og mer selvtillit hvis du lykkes. Og det må vi utnytte, vi må gå ut og vise oss frem, klinke til, sende opp folk og være offensive i tankegangen.

- Har vi sjanse til å komme blant de to plassene som gir direkte kvalifisering til EM?

- Jeg tror ikke det, men håper at vi kan være med å kjempe om det, og kanskje overraske litt for å få tro på dette igjen. Jeg har tro på fremgang og utvikling i riktig retning. Men per dags dato er vi ikke gode nok til å komme foran Italia og Kroatia, men vi kan bli gode nok gjennom en kvalik. Vi må i hvert fall ta poeng mot Italia hjemme. Taper vi der, er vi allerede på etterskudd innbyrdes mot dem, og det blir en viktig kamp for å komme godt i gang og klare minst uavgjort, mener Rekdal. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVA BLIR TAKTIKKEN? Per-Mathias Høgmo driller troppene.


- Må blande Drillo og Høgmo
Han mener uansett at det viktigste er å utvikle lag.

- Og det handler om stil. Egil (Drillo) og Per-Mathias er veldig ulike i stil, den ene er krevende offensivt, og den andre er krevende defensivt. Hvis vi klarer å få til en blanding av det, kan vi ta store steg. Vi har mange unge spillere som er på vei opp, men steget fra U21-landskamper og Tippeligaen til internasjonal fotball er ganske stort, det må vi være klar over.

- Til slutt: Ville du valgt en erfaren, men feilbeint Tom Høgli, eller en ung og fremadstormende Per Egil Flo på venstreback?

- Når det gjelder lag, vil jeg ikke legge meg borti det, men prinsipielt er det en fordel med venstrebeinte spillere på venstreback.

Avspark mot Italia er 20.45 tirsdag kveld.

P.S: I 13-tiden mandag opplyser NFF på egne hjemmesider at det er under 1000 billetter igjen til salgs. Det går dermed mot et fullsatt Ullevaal.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere