*Nettavisen* Sport.

Rekdal: - Noen har vanvittig høy lønn

TØFFE TIDER: Kjetil Rekdal mener på ingen måte at snittlønnen blant Vålerenga-spillerne er for høy, men vedgår at de som skrev langtidskontrakter for tre-fire år siden tjener "vanvittig mye". Foto: Martin Busk (Nettavisen)

Vålerenga-treneren mener likevel at det ikke er der skoen virkelig trykker.

En innsamlingsaksjon for å redde Vålerengas eksistens som toppklubb er allerede godt i gang og foreløpig har klubben fått inn i overkant av 600.000 kroner.

Medregnet bonuser og avskrivning, utbetaler Vålerenga per i dag mellom 26 og 27 millioner kroner i lønn til sine spillere.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENGER INNTEKTER: Stig-Ove Sandnes håper Vålerenga kan få inn nok penger til å satse videre. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Spillersalg kan bli aktuelt
Daglig leder Stig Ove Sandnes er imidlertid klar på at klubben holder fokus på å forbedre inntektssiden, framfor å kutte kostnadene i form av lønn ytterligere.

- Vi er ikke der at vi tenker ytterligere lønnskutt utover det vi hadde i vinter. Vi har sagt hele tiden at vi jobber intenst med inntektsdelen, samtidig ser vi selvfølgelig kontinuerlig på hva vi kan gjøre med kostnadsbiten også, sier Sandnes til Nettavisen.

Han er likevel klar på at Vålerenga inn mot 2015-sesongen må se på hvilket lønnsnivå klubben kan ligge på i framtida. Han utelukker heller ikke spillersalg i løpet av året.

- Det er det som blir den neste runden nå. Vi jobber på spreng, så får vi se hvordan ting utvikler seg. Spillersalg kan fort bli aktuelt.

Tippeligaens toppscorer Vidar Örn Kjartansson har denne sesongen vist at han fort kan bli Vålerengas neste eksport ut av landet. Samtidig kan klubben håpe at Diego Calvo blir tatt ut til Costa Ricas VM-tropp og får vist seg fram på en positiv måte. Giancarlo Gonzalez ble klubben nødt til å selge allerede før midtstopperen fikk en mulighet til å øke sin markedsverdi i VM.

- Vi er inne i en kritisk og avgjørende situasjon. Hvordan vi kommer ut av det, vil avgjøre hvordan Vålerengas videre satsing vil bli.

- Vanvittig lønn
Selv om lønnskutt ikke er hovedfokus på Valle, legger ikke trener Kjetil Rekdal skjul på at de som skrev under langtidskontrakter før han kom inn i klubben, tjener svært bra.

- Det er en tre-fire mann som har en vanvittig lønn fra gammelt av, sier Rekdal til Nettavisen.

Han er imidlertid klar på at et lønnsbudsjett på i overkant av 25 millioner, noe han beskriver som midt på treet i Tippeligaen, er et minimum for å henge med.

- Vi er nede på amatørnivå hvis vi skal kutte de 15 millionene i lønninger, slår han fast.

Klikk på bildet for å forstørre.

TJENER GODT: Kristofer Hæstad skrev under en femårsavtale med Vålerenga i 2011. Midtbanespilleren har vært gjennom lønnskutt, men tjener fortsatt godt, uten å være blant Rekdals mest betrodde menn. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)


Mye tyder uansett på at et par-tre av Vålerengas spillere kan se langt etter like gode betingelser når deres nåværende avtaler går ut.

- Det er muligheter for å kutte kostnader når kontrakter går ut. Det gjorde vi etter forrige sesong, og vi har satt sammen et lag som er billigere og bedre enn i fjor.

Dyre reserver
Noe av det siste Martin Andresen gjorde før han forlot jobben som hovedtrener i Vålerenga var å gi Lars Hirschfeld en ny kontrakt. Ifølge skattelistene for 2012 tjente canadieren i underkant av to millioner kroner før han skrev under den nye avtalen.

- Vi mener han er Eliteseriens beste keeper, uttalte Andresen den gangen. Nå sitter 35-åringen på tribunen, som tredjevalg og med millionlønn.

Tidligere i år la Rekdal ikke skjul på at én av klubbens keepere må forlate klubben i nær framtid etter at Michael Langer ble hentet inn.

Også André Muri forlenget sin kontrakt under Martin Andresens ledelse. I 2011 skrev han under for fire nye år. Skattelistene viser at midtstopperen innkasserte 1,7 millioner kroner i 2012.

Best betalt er Kristofer Hæstad, som ikke har vært på banen denne sesongen. Sørlendingen skrev under på en femårsavtale i 2011. I 2012 tjente den tidligere landslagsspilleren 2,5 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

TVIST: Stabæk krever åtte millioner for Herman Stengel. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Sponsorsvikt
Rekdal har ved flere anledninger gitt uttrykk for at det tok ham kun et par dager før han så at Vålerenga måtte skifte kurs for å overleve.

- Sannheten er at måten klubben ble drevet på tidligere ikke var levbar. Nå er det vi som sitter her i dag som får alle pekefingrene. Vi mangler ikke 15 millioner på grunn av det som har skjedd det siste året.

Mangel på hovedsponsor er selvsagt også en hodepine for Vålerenga, for det er på sponsormarkedet det først og fremst har krasjet totalt.

Vålerenga trenger sju millioner før sommeren er over, og da passer det særdeles dårlig at Stabæk krever åtte millioner for Herman Stengel.

Stabæk og Vålerenga er uenige om hvorvidt opsjonspremien på fem mill. inngikk i eller kom i tillegg til den avtalte kjøpesummen på inntil 15 millioner kroner.

To millioner, som Vålerenga lånte ut til Stabæk da klubben var i krise, vil bli trukket fra det beløpet Oslo-klubben eventuelt må betale.

Hvor mye Vålerenga må ut med, blir klart om få uker. Partene er enige om å løse tvisten bak lukkede dører gjennom voldgift, skriver VG.

Vålerenga møter Elverum i cupens andre runde torsdag.

- Vi har ikke råd til å tape, slår Kjetil Rekdal fast.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.