Rekdal advarer: - Må ikke tro vi er i EM

GJØR JOBBEN FØRST: Vålerengas trener Kjetil Rekdal mener Norge må prestere før de kan juble for EM-plass.

GJØR JOBBEN FØRST: Vålerengas trener Kjetil Rekdal mener Norge må prestere før de kan juble for EM-plass. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

«Alle» jublet for at Norge trakk Ungarn i EM-playoff. Men Kjetil Rekdal ber folk vente med feiringen.

18.10.15 16:16

- Vi må ikke tro vi er i EM, da kan det bli ekkelt. Det blir ikke lett match, advarer Rekdal overfor Nettavisen.

- Godt tak på Ungarn

Vålerenga-treneren fulgte trekningen hjemme fra Hamar. Selv om han mener det er viktig at Norge ikke undervurderer motstanderen, ble han glad for at det var nettopp Ungarn som ble trukket opp av bollen som Norges siste hinder før mesterskapet i Frankrike.

- Det var vel det laget som vi såkalte eksperter, spillere, ledere, pressefolk og supportere håpet på. Men det blir to tette og jevne kamper. Jeg tror, med hånda på hjertet, at Ungarn er hakket svakere enn både Sverige, Bosnia og Ukraina, sier Rekdal.

- Vi har tradisjonelt godt tak på Ungarn, og sjansene våre har økt. Men vi er ikke i EM ennå, legger han til.

Ungarn er ikke i god form. De har to hjemmeseire i kvaliken, og det er mot Finland og Færøyene. På de seks siste kvalikkampene er det bare blitt én seier, hjemme mot Færøyene.

- Det er ikke en stormakt vi møter?

- Nei, det er det ikke. Men de kan forsvare seg, det er et gjerrig lag. I to kamper har man ikke råd til noen feilskjær, og det er klart det blir viktig å vinne på Ullevaal og holde nullen. Da kan vi reise til Ungarn og ha et lite forsprang, og få Ungarn til å åpne seg opp litt. Det viktigste er uansett at vi har dårligst 0-0 etter hjemmekampen, sier Vålerenga-treneren.

- Alt kan skje

Han tror nemlig bortemål kan bli helt avgjørende over de to kampene. Bortemål telles nemlig også i playoff. Står det likt både i resultat og antall scorede bortemål, skal det spilles ekstraomganger. Scorer begge lagene i ekstraomgangene, telles igjen bortemål dobbelt. Hvis det ikke blir scoret mål, skal det hele avgjøres på straffespark.

- Det kan ha mye å si. Men jeg tror Norge er gode nok til å vinne i Ungarn også. Skal jeg komme med noen prosenter, tror jeg det er 65-35 eller 70-30 fordel Norge. Men vi må prestere, vi er ikke i EM ennå. Vi må ikke ta det for gitt, det kan skje mye rart i en fotballkamp. Man kan få rødt kort imot etter ett minutt, man kan få straffespark imot og så videre. Det kan skje alt mulig, så vi er nødt til å levere to gode prestasjoner over 2*90 minutter. Gjør vi det, er sjansene mye større for at vi er i EM, enn at vi ikke er der, sier Rekdal.

NORGES HÅP: Disse skal sende oss til EM. Per Ciljan Skjelbred (f.v.), keeper Ørjan Håskjold Nyland, Alexander Toft Søderlund, Vegard Forren, Even Hovland, Haitam Aleesami, Omar Elabdellaoui, Alexander Tettey, Jo Inge Berget, Markus Henriksen og Stefan Johansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Rekdal både tror og håper de norske spillerne er såpass profesjonelle at de ikke lar seg påvirke av forhåndsdommene til det norske folk. Rekdal er trygg på at landslaget vet de må gjøre en skikkelig jobb for å lykkes.

- Ja, det tror jeg absolutt. Det er ikke dagligdags at Norge kan kvalifisere seg til et mesterskap. Derfor tror jeg sulten og konsentrasjonen i den norske spillergruppa og ledelsen kommer til å være ganske høy. Akkurat det bekymrer meg ikke i det hele tatt, sier Rekdal.

Og legger til:

- For å si det rett ut: Vi har fått en mulighet vi må ta vare på. Det betyr så mye for landslaget og norsk fotball at vi klarer det siste hinderet og kommer til EM.

(Saken fortsetter under bildet)

OPTIMIST: Ungarn er en motstander det er fullt mulig å slå over to kamper, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo om trekningen av to EM-omspillkamper. Høgmo ved Sjekta båtforening på Jeløya. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Norge ikke tapt mot Ungarn siden 1990. På de siste syv kampene har det blitt fire seirer og tre uavgjorte. Forrige gang Norge møtte Ungarn var i en treningskamp i 2012. Da vant Norge 2-0. Ungarn ligger på 33.-plass på FIFA-rankingen, én plass foran Norge.

- Ekstremt viktig

Rekdal snakker med Nettavisen på telefon på vei til Oslo, der han senere søndag kveld skal lede Vålerenga mot Sarpsborg i Tippeligaen.

Mannen bak «sparket i Marseille» tror en eventuell EM-deltakelse vil gjøre underverker for norsk fotball.

- Det vil løfte interesse, løfte anerkjennelse for norsk fotball og det blir mer interesse rundt både norske spillere og fotballen vår. Det er en ekstremt viktig playoff vi skal spille, sier Rekdal.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo møtte pressen i Moss etter søndagens trekning.

- Jeg er veldig fornøyd med at trekningen nå er avgjort. Vi var spente på den. Uansett hvem vi ville ha møtt så ville jeg ha sagt at dette var et lag vi har en mulighet til å slå. Det gjelder også Ungarn, sier Høgmo ifølge NTB.

- Hva mener du om at det blir hjemmekamp først?

- Vi gleder oss veldig til å komme til Ullevaal. Det har vært noen fantastiske kamper der i det siste, sa Høgmo til NTB.

Kampene spilles 12. og 15. november. Norge starter med hjemmekamp på Ullevaal, og billettene til det dramaet legges ut for salg førstkommende onsdag. Da skal også det norske publikummet gjøre en jobb for å sende Norge til det første mesterskapet siden 2000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag