RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekdal om NFF-grep: - Bare tull!

IKKE ENIG: Kjetil Rekdal mener NFFs nye talentsatsing har flere punkter som kan virke mot sin hensikt.
IKKE ENIG: Kjetil Rekdal mener NFFs nye talentsatsing har flere punkter som kan virke mot sin hensikt. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)
- Forbausende at Kjetil Rekdal karakteriserer dette som tull, kontrer NFF.

Norges Fotballforbund (NFF) gjør nå store grep i den norske utviklingsmodellen.

Les alt om det her.

Ett av grepene er å innføre rollekrav som inneholder egenskaper forbundet ser etter hos spillere i hver enkelt posisjon. En midtstopper skal for eksempel være duellsterk, en ledertype og god i oppspillsfasen.

I tillegg har de definert de viktigste situasjonene en stopper må kunne håndtere, som innlegg i mot, én mot én feilvendt, én mot én rettvendt, hvordan bygge opp spillet bakfra, for å nevne noe.

Skeptisk Rekdal
Vålerenga-trener og tidligere landslagsspiller Kjetil Rekdal er skeptisk.

- Jeg tror vi skal være veldig forsiktige med å låse fast spillere i ung alder og si at «du er høyreback». Jeg tror vi trenger en god allround-utvikling, og heller begynne å spesifisere posisjoner etter hvert som spillerne blir eldre. Det er ikke noen ulempe å utvikles til en god høyreback, men det er mange eksempler på gode høyrebacker som ikke har spilt der før voksen alder, mener Rekdal.

- Kan det ikke hende at spillere blir enda bedre av å jobbe rollespesifikt med én rolle tidlig?

Fakta: FAKTA: Artikkelserien

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Vi må ikke utelukke ting. Jeg tror det viktigste er å utvikle allround-fotballspillere som er fysisk godt trent, har bra tempo, bra ballhandling, fotballforståelse, god duellkraft, stor ærgjerrighet. Mange sånne ting tror jeg er viktigere enn å begynne å plassere spillere og si at «her skal du spille og spesifisere deg de neste fem årene».

Håkon Grøttland, fagansvarlig for spillerutvikling i NFF, mener Rekdal misforstår.

- Vi har ingen ambisjoner om å låse spillere inn i en rolle. Her kommer det til å være stor fleksibilitet, og frem til 13-årsalderen er det en selvfølge at man får kjent på ulike posisjoner. Vi ønsker imidlertid å få tydeliggjort hvilke egenskaper som er viktige i de ulike rollene og gjennom dette få et større individualiseringsfokus på trening fra 13-årsalder. Vi trenger ikke flere allroundspillere i Norge. Vi trenger flere matchvinnere. Vi utvikler for eksempel ikke spisser som scorer 30 mål i løpet av sesongen, hvis over halvparten av treningsstimulien de får er via firkant og ballbesittende øvelser, sier Grøttland til Nettavisen.

IKKE HELT ENIG: Kjetil Rekdal er ikke overbegeistret over Norges Fotballforbunds nye linje.

Rekdal begrunner tankegangen med at han tror fotball går mer og mer i retning av å bli totalfotball, og at man må bekle flere roller og være god både defensivt og offensivt.

- Jeg tror det er retningen å gå, og vi må ikke være så oppslukt av roller. Jeg er selv et eksempel på det, jeg begynte som spiss og endte opp som libro. På landslaget spilte jeg i en posisjon jeg ikke gjorde i utlandet. Jeg tror det er bra at man kan ha flere styrker og bekle flere posisjoner.

- Frykter du at Norge går glipp av fremtidige landslagsspillere ved å innføre rollekrav?

- Ja, men dette er begge deler. Det finnes ingen fasit på hvordan du skal komme til topps i fotball. Det som er veien å gå, er å begynne tidlig, trene mye, bli vant til å trene mye og bygge ut kapasiteten din årlig. Det er veien å gå. I tillegg må du matches riktig og ha en treningshverdag som er riktig. Vi må utvikle toveisspillere med fysisk kapasitet, mener Rekdal.

- Hvor mye mener du barn og unge må trene?

- Så mye som kroppen din tåler, og så mye at du utvikler deg. Det finnes ingen bedre fasit enn det.

Rekdal: - Bare tull!
Et annet av grepene NFF innfører for å bedre talentutviklingen, er at de vil til livs treningsøvelsene som ikke byr på noe som helst motstand for dem som øver.

NFFs fagansvarlig for utvikling, Håkon Grøttland, sier følgende til Nettavisen om det nye grepet:

- Det er 100 prosent slutt på øvelser på treningsfeltet der man ikke møter motstand. Det er helt uinteressant. To spillere som står og slår pasninger til hverandre uten motstandere, skal man ikke lenger finne på treninger i NFF-regi. Det er helt meningsløst, man utvikler ikke fotballferdigheter slik, mener han.

STÅR PÅ SITT: NFF og Håkon Grøttland er uenig i Rekdals kritikk.

Rekdal tviler på at det grepet er rett vei å gå.

- Det er bare tull, du trenger begge deler. Du trenger repetisjon som gir deg trygghet, og du trenger repetisjon som gir deg utfordringer. Man må finne en balanse. Hvis du bare trener med trygghet, blir du i hvert fall ikke bedre, men hvis du bare trener med utfordringer, mister du tryggheten din.

NFF-Grøttland lar seg overraske av Rekdals holdning.

- Det forbauser meg at Kjetil Rekdal karakteriserer dette som tull. Dette er et læringsteoretisk ståsted som store fotballnasjoner i Europa for lengst har adoptert. Spania, Portugal og England for å nevne noen. Det skal terpes mye, men i et klima som er kamplikt. De spillerne som har vært oppe i flest spillsituasjoner tilpasset deres nivå, har best forutsetninger for å få best utvikling, mener Grøttland.

NFF jobber hardt med å ferdigstille en skoleringsplan og utviklingsmodell for unge spillere, og trolig vil forbundet presentere den nye satsingen allerede i høst. Nettavisen har fått innblikk i hva som kommer, og det er fire overordnede verdier NFF skal se etter i unge spillere.

  • Spillere som trener mye
  • Har stor tilstedeværelse
  • Tester egne grenser
  • Er nysgjerrige og reflekterte


Rekdal reagerer slik når Nettavisen leser opp punktene.

- Dette er helt fint, men da har du allerede distansert noen av de aller, aller beste spillerne. De som ikke passer inn i det mønsteret med en gang.

- På hvilken måte?

- Jeg skjønner at vi skal utvikle spillere som skal bli A4, men det er ikke mulig. Jeg skjønner at de vil i den retningen, men likevel blir kanskje noen av de aller beste utelukket fordi de ikke er A4. Det blir en differensiering som er veldig negativ. Du får aldri fotballspillere til å bli akkurat slik, selv om du prøver å krysse gener eller begynner fra de går i bleia. Det er ikke mulig. Jeg skjønner at NFF ønsker å smelle frem dette som et politisk argument, men jeg er ikke så sikker på at det gjør at man når resultatene man ønsker, sier Rekdal.

- Hadde gått glipp av Zlatan
Han mener verdens beste fotballspillere er et godt eksempel, for alle er spesielle, påpeker den tidligere landslagsspilleren.

- Alle er spesielle på sin måte, og alle er ikke like enkle å ha med å gjøre heller. Da vil ikke de passe inn i den A4-boksen som du leser opp til meg nå. En Zlatan hadde ikke blitt oppdaget ut fra de punktene der, sier Rekdal.

- Jeg skjønner behovet og jeg skjønner tankegangen, men jeg er ikke enig i at vi skal dra den så langt, legger han til.

Grøttland står inne for NFFs vurdering.

- Det finnes ingen spillere i verdenstoppen som ikke har trent mye, vært dønn til stede i aktiviteten, utfordret grensene sine, samt vært nysgjerrig og reflektert rundt egen utvikling. Zlatan inkludert. Dette er ikke A4-punkter. Det er svært få spillere som kan hake av på alle disse fire punktene. Vi leter etter og prøver å stimulere til det ekstraordinære, sier Grøttland.

- Hvordan skal man utvikle talenter på best mulig måte, Rekdal?

- Det er en lang vei å gå hvis man skal bli fotballspiller, jeg sammenligner det med å begynne på skolen. Det må legges en utviklingsplan som går over mange år, bit for bit, hva skal du lære.

Vålerenga virker å ha funnet en god formel på talentutvikling de siste årene. Denne sesongen stakk osloklubben av med seieren i de gjeve turneringene NTFU16 og NTFU19 (tidligere Jet-cup).

- Vi har veldig fokus på at det skal spilles fotball. At man er positiv, kreativ og god med ballen. Men vi er langt fra fornøyd med alt, vi heller. Det er mye som må inn i våre gutter når det gjelder tøffhet, fysisk styrke og evnen til å trene masse. Dette er områder man må utvikle for å bli klar for seniorfotball.

- Mangler forståelse
Rekdal har selv fått erfare hva det vil si å være fotballspiller på internasjonalt nivå. Han mener altfor mange norske unggutter ikke har forståelse for hva som får deg til å lykkes som fotballspiller.

- De vet ikke hva som virkelig kreves, og har ikke forståelse for at man må trene mye. Man må ha fokus på de rette tingene, og det må stilles krav. Det er altfor mange som tar for lett på ting, og altfor mange som får ros når de heller burde hatt korrigering. Vi må være flinkere til å fortelle unger at dette ikke er bra nok. Ungene vil jo høre det! Men det er viktig at det blir lagt vekt på rosen, og at man lurer inn en forståelse for at ting har forbedringspotensial, mener Rekdal.

Selv fikk Rekdal seg en vekker da han som 18-åring ble solgt fra Molde til Borussia Mönchengladbach.

- Selvfølgelig fikk jeg det, nivået var mye høyere enn jeg trodde. Jeg fikk sjokk! Både med tanke på kvaliteten og treningsmengden. Det var det ingen som kunne fortelle meg, sier Rekdal

Når han snakker med spillerne sine nå, prøver han å fortelle dem hva som venter hvis de skal bli utenlandsproffer. Han advarer mot stor treningsmengde, hvor røft miljøet kan være, hvor lite kommunikasjon det er og hvor få sjanser man får.

- Det er mange norske gutter som reiser til utlandet nå og tror profflivet er en dans på roser. De får sjokk når de kommer dit. Jeg sier til Ghayas Zahid, «skal du spille i Bundesligaen, har du ikke mulighet til å ta pause i den rollen du spiller. Du må være konstant i bevegelse, konstant be om ballen, og du må jobbe hardt begge veier. Da har du ikke tid til å ta deg to minutter pause. Da blir du enten byttet ut, eller så taper laget ditt i den situasjonen der». Ghayas leverer på toppnivå i Norge, men i utlandet er det en helt annen verden, sier Rekdal.

- Hva kreves for å bli en toppspiller internasjonalt i dag?

- Du må være en atlet, ha stor fysisk kapasitet, stort register i ballbehandling, stort register i duellspill og være god en mot en. Det er sånne ting vi må fokusere på. Vi kan ikke be en unggutt spille høyreback i fem år fremover fordi vi ønsker spesifikk rolletrening, og så ender han opp å spille spiss når han blir 18 år, sier Rekdal.

MÅ FAVNE BREDERE: Kjetil Rekdal mener det er farlig å drive ren rolletrening i ung alder. Selv har han både spilt spiss, midtbane og midtstopper, for å nevne noe.

De som venter på at norsk fotball skal få et skikkelig løft, må uansett smøre seg med tålmodighet, tror Vålerenga-sjefen.

- Vi har en enorm jobb å gjøre med våre yngre som skal opp og frem. Mange tror de er stjerner fordi de har fått til noe tidlig. Ofte blir de hausset opp som kanonspillere før du har vært i utlandet og prestert der. Vi er dessverre veldig raske til å hausse opp oss selv. De som gjør det, har ingen forståelse for nivået, for de har ikke referanser. De vet ikke hvor mye en belgisk tiåring trener i forhold til en norsk tiåring. De vet ikke hvor mye lenger en belgisk tiåring har kommet i fotballutviklingen i forhold til en norsk tiåring. Det er enorme forskjeller, mener Rekdal.

Årsaken til at han tror det er sånn, mener Rekdal ligger i at hverdagen er mer strukturert i utlandet enn den er i Norge for barn som begynner å spille fotball.

- Og så kan du snakke om økonomi og topping av lag og alle slike ting, men det handler ikke om det. Det handler om at ting blir lagt skikkelig til rette for best mulig utvikling fra starten av.

- Hvordan ser du på fremtiden til norsk fotball?

- Jeg tror vi er så langt unna nivået som kreves at vi må gjøre en formidabel jobb over lengre tid. Da må vi gjøre noe med den generasjonen som vokser opp nå. Vi må helt ned på det nivået der. Selvfølgelig kan vi klare å kvalifisere oss til et sluttspill med den generasjonen som er her nå, vi er ikke så dårlige at vi ikke kan hevde oss i ny og ne, sier Rekdal.

Og legger til:

- Men jeg tror dem som kan dra Norge inn i sluttspill jevnt og trutt, de spiller ikke seniorfotball i dag.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere