VALLE HOVIN (Nettavisen): En pressekonferanse midt i sesongen, på kort varsel, i en klubb som ikke har levert som forventet denne sesongen. Et slikt bakteppe handler ofte om at en trener takker for seg. Så også onsdag formiddag på Valle Hovin.

Les også: Deila ny VIF-trener: - Vi trengte hjelp

DIREKTE 19.15: Rosenborg spiller Cl-kvalik

Men selv om Ronny Deila ble presentert som ny Vålerenga-trener, så skal ikke den tidligere Celtic-sjefen overta laget før 1. januar 2017. Og selv om det er assistentene Morten Tandberg og Johannes Moesgaard som i stor grad har ledet Vålerenga hele sesongen så langt uansett (Rekdal har tatt ut laget og hatt kampledelse), så er det Kjetil Rekdal som «har hovedansvaret for sport» hele veien til siste seriekamp er spilt 6. november 2016.

Da vil vi også ha svaret på om Vålerenga har rykket ned eller ikke.

Og når Deila tar over, blir Rekdal sportsdirektør.

- Jeg kan ikke tenke for mye på hvordan det skal bli, for akkurat nå er det kampen mot Sogndal på fredag som er oppgaven, sier Rekdal til Nettavisen.

Men en ting har han bestemt seg for.

- Jeg blir aldri trener i Vålerenga igjen. Jeg går ikke på en tredje periode som trener her, det er helt uaktuelt, slår 47-åringen fast.

- Er du ferdig som trener etter denne sesongen?

- Nei, det veit jeg ikke. Man skal aldri si aldri, se på Åge Hareide. Jeg er er bare 47 år, og jeg skal jobbe med fotball i mange år framover. Men om jeg skulle blir trener igjen, en gang i framtida, så blir det i en annen klubb, svarer Rekdal.

DIREKTE: Vi følger overgangsvinduet!

Glad i fotball? Få alt om Premier League i Nettavisens populære app

Skeptikere

TV 2-ekspert Jesper Mathiesen er ikke overbevist om at Rekdal som sportsdirektør er en god idé.

- Han har vist gjennom sin tid i Vålerenga som trener at spillerlogistikk er en av hans svakeste sider. Det har vært enormt med gjennomtrekk av spillere. Det har blitt solgt spillere, det har blitt lånt ut spillere og det har blitt hentet inn spillere. Det har nesten ikke vært det samme laget fra år til år, uttalte Mathisen til TV 2.

Andre skeptikere, blant dem Nettavisens fotballblogger Joacim Jonsson, tror det kan bli full krasj mellom så sterke personligheter som Rekdal og Deila. For ikke å glemme Erik Espeseth, fra Strømsgodset, som er ansatt som daglig leder.

- Det hadde vært sensasjonelt om vi hadde vært enige om alt. Det er heller ikke noe mål. Vi er kloke fotballhoder begge to, og vi tenker mye likt om fotball. Vi blir fort enige og det er et godt tegn, er Rekdals kommentar.

- En sportslig administrativ leder er en papirflytter som sitter med i de fleste forum, men ikke har noen beslutningsmakt. Det er en leder som ikke bestemmer hvilke spillere som skal inn dørene eller forhandler avtaler. Helt seriøst, ser noen for seg Kjetil i en slik rolle? Jeg klarer ikke det, men det er mulig jeg tar feil, sier Jonsson.

Deila selv er ikke bekymret.

- Det verste jeg veit er å jobbe med folk uten meninger. Jeg elsker å jobbe med sterke personligheter. Å krangle litt er deilig! Man trenger det i en klubb som Vålerenga, sier Deila til Nettavisen.

Les hele blogginnlegget: Rekdal og Deila sammen? Glem det!

Les også: Deila ombestemte seg: - Har lyst til å være nær dem

Servicemann

Rekdal prøver som sagt ikke å tenke altfor mye på hvordan arbeidslivet skal bli i sin nye rolle som sportsdirektør. Men han ønsker i hvert fall å gi Deila det han selv mener å ha manglet.

- Jeg skal være en slags servicemann som skal sørge for at Ronny får de beste forutsetninger til å lykkes, at hans hverdag blir så optimal som mulig, sier Rekdal.

- Jeg veit godt hva jeg har savnet i min karriere som trener og det er et godt utgangspunkt for hva jeg skal hjelpe Ronny med. Han skal i hvert fall få holde på med sitt uten innblanding av meg, sier Rekdal.

Deila og Rekdal har pratet sammen en del allerede, og funnet ut at de vil jobbe sammen. Men resten av stien er ikke tråkket opp, på langt nær. På onsdagens pressekonferanse var de lite villig til å si noe mer om rollebeskrivelsene. Deila sa han ikke er opptatt av hierarki, og Rekdal sa han ikke er opptatt av jobbtitler.

- Kjetil kaller spade for en spade. Det er utrolig lett å forholde seg til. Det er klart vi er på overflaten ennå med tanke på detaljene i vårt samarbeid. Men jeg veit hva som kreves, og han veit hva som kreves, sier Deila.

Og så legger Deila vekt på et nøkkelord:

- Støtte. Vi må støtte hverandre.

- En befrielse

Selv om Rekdal har en tøff høst foran seg, hvor Vålerenga skal forsøke å beholde plassen i Tippeligaen, er han nå en lettet mann. Han har lurt på om han skal gi seg i Vålerenga mange ganger etter at han gikk på sin andre periode som trener i Oslo-klubben i 2013.

- Vi (Rekdal og eier/investor Tor Olav Trøim, red. merk.) fant ut at vi ikke ville gi oss, men at vi trengte hjelp. En idé jeg spilte inn ganske raskt var Ronny som ny trener, og Tor Olav var positiv til det. Enden på visa er at vi sitter her i dag, sa Rekdal på onsdagens pressekonferanse.

Rekdal har følt seg alene, klubben har kuttet i administrasjonen. Laget har ikke prestert. Økonomien går i dundrende underskudd.

- Det skal bli deilig å komme litt ut av skuddlinja, og slippe å få de mikrofonene trykka i trynet hele tida, sier Rekdal.

- At Ronny og Erik kommer, det gir ro. Det er en befrielse. Det blir forhåpentligvis en roligere hverdag, og det er deilig at spekulasjonene nå er drept og at nyheten er ute, legger VIF-treneren til.

Redningsmannen

Det levnes liten tvil om at det er eier og investor Tor Olav Trøim som har muliggjort signeringene av Deila og Espeseth. Trøim varslet oppgradering i Vålerenga etter oppvaskmøtet i kjølvannet av kranglingen mellom Rekdal og kaptein Christian Grindheim.

- Vi hadde aldri fått dette om ikke Tor Olav stilte seg til disposisjon. Vi hadde aldri kunnet hente Erik og Ronny uten han, sier Rekdal.

Trøim har dessuten forpliktet seg til å hjelpe VIF til å komme på plussiden i regnskapet, uten at det kom fram detaljer om dette onsdag.

- Målet mitt er at Vålerenga skal være et stabilt topplag i løpet av tre til fem år, og en klubb som står på egne bein økonomisk. Men det er klart i en periode nå kreves det at Trøim hjelper til med tanke på underskuddet i klubben, sier Deila.

Den nye VIF-treneren har ikke fått garantier for spillersalg, men har fått lovnader om handlingsrom.

- Tor Olav er en leder som gir tillit, og nå har han ansatt oss for at vi skal gjøre en jobb, og det skal vi gjøre, sier Deila.

Ingen klausul

Deila har for øvrig startet med å støtte Rekdal allerede fra første dag. Den påtroppende treneren er sikker på at Vålerenga beholder plassen. Og det finnes ingen klausul, rykker Oslo-laget ned, starter Deila like fullt 1. januar 2017.

- Det har vært veldig få som har gjort veldig mange oppgaver og da blir man utladet og utydelig som leder. Da blir det uro. Det blir bra for Rekdal å konsentrere seg fullt og helt om å lede laget og å få resultater på banen. Og vi veit alle hva han kan få til som trener, sier Deila.

- Vi trenger 20-21 poeng til for å holde oss over den røde streken og berge plassen. Jeg kan ikke tenke for mye framover, det er det å redde plassen i serien som er fokus nå, sier Rekdal.

Vålerenga ligger nå nest sist på tabellen, med elleve poeng på 15 kamper. Sist laget vant i Tippeligaen var 3-0 mot Sarpsborg 08 i starten av mai.

Vålerenga møter Sogndal på Ullevaal fredag klokka 19.00. Følg kampen direkte i Vålerengas livestudio.

Sett denne? Ingen i Vålerenga føler behov for å skjerme hovedtreneren

DIREKTE: Vi følger overgangsvinduet!