RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Riise fikk ikke viljen sin

Både den kommende EM-kvalifiseringen og neste sesongs Champions League blir med fem dommere.

- Tre dommere er bedre enn fem, konkluderte John Arne Riise og Brede Hangeland overfor Nettavisen.

Duoen er i Oslo i forbindelse med det norske landslagets samling og privatkamper mot Montenegro 29. mai og Ukraina 2. juni på Ullevaal stadion.

Når det blir alvor og kvalifiseringskamper til EM i 2012 kommende høst, blir det med to ekstra linjedommere på alle kamper. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet nemlig torsdag å forlenge eksperimentet med fem dommere - én hoveddommer, én på hver langside og én på hver kortside.

Også i Champions League og Europa League blir det fem dommere kommende sesong.

- Noe må gjøres
Eksperimentet ble startet i Europa Leagues første sesong, da Brede Hangeland og Fulham spilte seg helt fram til finalen, før det ble tap mot Atletico Madrid.

Uefas generalsekretær avviser at ordningen har fått en lunken mottakelse.

- Hvis det ikke var entusiasme rundt dette, ville ikke IFAB (fotballens regelbestemmende styre) har bestemt seg for å forlenge prøveperioden med to år, sier Gianni Infantino ifølge Reuters.

- Vi gjorde dette eksperimentet i Europa League og det gikk bra. Noe må gjøres for å hjelpe dommerne. Du legger til flere øyne og du hjelper dommeren med å dekke flere kvadratmeter av banen på en bedre måte, mener Infantino.

Dårlig erfaring
Riise mener at litt av fotballens sjarm ligger i nettopp det at dommere av og til gjør feil, mens Hangeland fikk et dårlig inntrykk av det nye dommersystemet.

- Min erfaring er at dette forsøket er dårlig. Det var en situasjon i gruppespillet hvor jeg ble feilaktig utvist mot Roma, og han dommeren bak mål sto bare et par meter unna og burde så absolutt ha sett hva som skjedde. Nå fikk de etter hvert ordnet opp i det, men han hjalp ikke akkurat til, sier Hangeland til Nettavisen.

Fotballsporten har, til tross for sin enorme popularitet, flere regler i lovverket som krever skjønnsmessige vurderinger av dommerne og som bedømmes på forskjellige måter av forskjellige dommere. Femdommersystemet må godkjennes av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), men dette betraktes som en formalitet.

Norge møter Danmark, Island, Kypros og Portugal i den kommende EM-kvalifiseringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere