*Nettavisen* Sport.

Riises neste karriere?

Nettavisen møtte John Arne Riise for å finne ut hvor fremtiden hans ligger.

23.05.08 12:52

ØSTERÅS (Nettavisen): Mens plassen i Liverpool henger i en tynn tråd og europeiske toppklubber stiller seg i kø for å bli neste arbeidsgiver, har John Arne Riise (27) slappet av med noen runder golf i Norge.

Nettavisen ble med da fotballspilleren prøvde seg på Grini Golfklubb like utenfor Oslo.

Spørrekonkurranse
Riise har bare ett år igjen av kontrakten med merseysideklubben, fikk ikke spille de siste seriekampene, og kobles nå – oftere og mer intenst enn noen gang – til andre klubber. Det er ikke bare småklubber heller: Juventus, Schalke, Villarreal og Newcastle er noen av de klubbene engelske medier nevner i forbindelse med John Arne Riise.

De som kjenner Riise, kjenner ham som et konkurransemenneske. Det gjelder på fotballbanen, og vi regnet med at det også var tilfelle på golfbanen. Så vi inngikk en avtale for å gjøre dette spennende.

Avtalen var enkel: For hvert hull skulle Riise besvare ett spørsmål. Hvis ballen ble senket på par eller bedre, skulle spørsmålet være enkelt eller behagelig. Hvis han trengte flere slag på å finne hullet, skulle spørsmålet være utfordrende eller ubehagelig.

Innholdsrik karriere
Det er blitt sagt og skrevet svært mye om John Arne Riise siden han fikk sitt gjennombrudd i Monaco i 1999. Hvem glemmer vel «slagene i Drammen», overfallet til Craig Bellamy og de famøse sms-meldingene? Eller frisparkmålet mot Manchester United tre måneder etter debuten for Liverpool? Fansen på Anfield synger fortsatt om den scoringen.

Riise er omtrent midtveis i fotballkarrieren, men har allerede oppnådd mer enn de aller fleste norske fotballspillere. Han ble fransk ligamester med Monaco i 2000, vant Mesterligaen med Liverpool i 2005 og har i tillegg vunnet både FA- og ligacupen i England. Og han har allerede spilt 70 A-landskamper.

Det skulle, skrevet med andre ord, være en nokså enkel oppgave å finne både behagelige og ubehagelige spørsmål til John Arne Riise. Og som det konkurransemennesket han er, tok han imot utfordringen med ekte entusiasme.

Vi startet på hull 1. Det er tross alt en nihullsbane og rimelig unaturlig å starte andre steder.

56

HULL 1:Par fire, 272 meter langt.
Behagelig spørsmål: Hvor har du fått den mentale styrken fra?
Ubehagelig spørsmål: Hva tror du om framtiden din i Liverpool?

Riise slo ut fra første tee med god lengde. Ballen landet litt til høyre for fairwayen, men den hardtskytende venstrebacken kom seg på greenen med sitt andre slag og puttet på par på første hull. Spørsmålet ble dermed hvor han har fått sin mentale styrke fra. Når man tenker på alle slagene Riise har fått i trynet, både bokstavelig og billedlig, og alle gangene han har kommet tilbake, var det et rimelig spørsmål å starte med.

- Det mentale har alltid vært der, helt fra jeg trente på egen hånd i Ålesund. Da ble jeg vant til å pushe meg selv. Samtidig har jeg opplevd utrolig mye. Mest positivt, men også negativt, som har gjort meg sterkere i hodet. Alle gjør feil, men det viktigste er hvordan du takler det. Jeg ser på det som utfordringer, forklarte Riise på Nettavisens behagelige spørsmål.

HULL 2:Par fem, 475 meter langt.
Behagelig spørsmål: Hvor mye golf spiller du og hvor god er du?
Ubehagelig spørsmål: Hva tror du om framtiden din i Liverpool?

Banens lengste hull og det eneste med par fem. Nok en gang ble vi positivt overrasket over den norske landslagsbacken. Riise puttet på par. Og vi måtte nok en gang ty til det behagelige spørsmålet.

- Under sesongen spiller jeg kanskje én gang i uka, men nå i ferien spiller jeg kanskje fem runder i uka. Det er en hobby, men jeg har lyst til å bli god. Tidligere i dag analyserte vi svingen min på video. Det er noe jeg har lyst til å gjøre mer. Jeg ser en klar forbedring fra i fjor. Jeg spiller ikke golf bare for å spille, jeg spiller for å bli god, svarte Riise, som har 10 i handicap.

HULL 3:Par fire, 337 meter langt.
Behagelig spørsmål: Da du drev på med all egentreningen hjemme i Ålesund som tenåring, trodde du at det var mulig å oppnå alt du har oppnådd så langt?
Ubehagelig spørsmål: Hva tror du om framtiden din i Liverpool?

Endelig gikk det dårligere! Først med det femte slaget havnet ballen i koppen. Bogey, altså. Og et ubehagelig spørsmål om framtiden i Liverpool, som ser ganske kortvarig ut etter at 19 år gamle Emiliano Insua ble foretrukket framfor Riise i serieinnspurten.

- Jeg er usikker. Hvis jeg ikke hører noe før sommeren, må jeg se an situasjonen. Vi får håpe at jeg kommer til enighet med klubben om hva som skal skje. Det er ikke usannsynlig at det kan bli klubbskifte. Jeg har sagt at jeg vil bli hvor jeg er, men det har vært mye rykter i avisene, om veldig mange store klubber, svarte Riise mens han noe misfornøyd plukket ballen opp av koppen.

Her utdypet han også svaret, til vår begeistring. Det var tross alt dette vi kom for å snakke om.

- Det er fantastisk å bli koblet til sånne lag. Avisene skriver at jeg har et bra rykte i Europa, og det vet jeg at jeg har. Samtidig spiller jeg i en posisjon som mange klubber ser etter. Jeg trives veldig godt der jeg er, men det ser som sagt veldig usikkert ut for øyeblikket.

Riise viste seg som en enda bedre golfspiller enn Nettavisens utsendte så for seg, så da sjansen endelig bød seg, snek vi inn ytterligere et spørsmål av den vanskelige sorten her: Hvilke klubber eller ligaer står øverst på ønskelisten ved et eventuelt klubbskifte?

- Jeg tenker ikke noe om det, det er fortsatt litt fjernt for meg. Jeg må ta det når det kommer. Men uansett er det viktigste for meg å få spille fast, konkluderte Riise.

Klikk på bildet for å forstørre.

HULL 4:Par tre, 139 meter langt.
Behagelig spørsmål: Hvordan er det å kombinere toppfotballen med pappatilværelsen?
Ubehagelig spørsmål: Hvilken forklaring har du fått på at manager Rafael Benitez foretrakk Emiliano Insua i innspurten?

Et kort hull og et hull som lokker fram entusiasme og optimisme hos alle med drømmer om en hole-in-one. Riise har fortsatt til gode å fullføre et hull på ett slag. Det er tross alt ikke noe alle golfspillere får oppleve – og Riise har bare frekventert flaggprydede gressplener regelmessig i tre år. Utslaget var på langt nær noen hole-in-one, men den tidligere Monaco-spilleren er stødig på greenen og putter ballen i koppen på to slag. Dagens tredje par.

John Arne har datteren Ariana (7) sammen med ekskona Guri Havnevik.

- Jeg trenger et par ting som får meg til å koble av og hun er det aller beste. Hun er så nydelig og kosete og setter ting i perspektiv for meg når det gjelder hva som er viktig i livet. Det jeg har gått gjennom i min sportslige karriere og i det private, betyr ingenting. Det er familie og venner som betyr noe. At datteren min har det bra, er det viktigste for meg og det kommer det alltid til å være.

HULL 5:Par fire, 276 meter langt.
Behagelig spørsmål: Du skal snart arrangere din første fotballskole i Kragerø. Hvorfor tar du på deg en sånn jobb og hvilke forventninger har du?
Ubehagelig spørsmål: Hvilken forklaring har du fått på at manager Rafael Benitez foretrakk Emiliano Insua i innspurten?

Denne gang bommet Riise på greenen på innspillet, men reddet likevel par.

- Jeg har lyst til å gi noe tilbake til barna. Arbeidet med fotballskolen har gått over all forventning. Jeg har vært i Kragerø hver sommer de siste årene og liker meg veldig bra der. Jeg har blitt kjent med mange der nede, som hjelper meg med fotballskolen. Og så har jeg vært heldig og fått med mange andre kjente fotballfolk. Vi får se hvordan det går. Kanskje blir det fotballskoler i flere byer etter hvert.

HULL 6:Par tre, 104 meter langt.
Behagelig spørsmål: Hvor temperamentsfull er du på golfbanen?
Ubehagelig spørsmål: Hvilken forklaring har du fått på at manager Rafael Benitez foretrakk Emiliano Insua i innspurten?

Banens korteste hull. John Arne unngår bekken som omgir mesteparten av hullet og treffer koppen med tredjeslaget. Dagens femte par på seks forsøk.

- Det hender ofte at det kommer noen små gloser, men det har roet seg veldig. Det er som med dommeravgjørelser i fotball, har du slått slaget ditt, får du ikke gjort noe med det, konstaterte Riise.

Klikk på bildet for å forstørre.

HULL 7:Par fire, 335 meter langt.
Behagelig spørsmål: Hvem er dine forbilder innen sport?
Ubehagelig spørsmål: Hvilken forklaring har du fått på at manager Rafael Benitez foretrakk Emiliano Insua i innspurten?

John Arne er kjent for sitt knallharde skudd på fotballbanen og slår brukbart langt også på golfbanen. På dette hullet, som har vann langs hele høyresiden, valgte han en noe uvanlig teknikk inspirert av filmen Happy Gilmore. I denne filmen er hovedpersonen, spilt av Adam Sandler, en tidligere ishockeyspiller som slår golfballen som om det var et slagskudd på isen. Utrolig nok traff John Arne perfekt! Ballen gikk rundt 270 meter rett fram. Og havnet nok en gang i koppen på banens par. For sjette gang på sju hull ble vi nødt til å stille det enkle spørsmålet, en kategori vi for alvor begynte å gå tom for.

- Tiger Woods og Roger Federer.

HULL 8:Par fire, 365 meter langt.
Behagelig spørsmål: Hvilket forhold har du til fansen i Liverpool?
Ubehagelig spørsmål: Hvilken forklaring har du fått på at manager Rafael Benitez foretrakk Emiliano Insua i innspurten?

Happy Gilmore-taktikken fungerte så bra at Riise måtte forsøke igjen. En ishockeykølle har et stort blad og dermed en stor trefflate, men det skal være bortimot umulig å treffe rent med en golfkølle – i alle fall to ganger på rad. Likevel satt det som et skudd nok en gang for John Arne. 280 meter og på greenen etter to slag. Sannelig senket han også dagens første birdie!

- Forholdet til fansen i Liverpool er fantastisk. Gjennom alle de sju årene jeg har vært der, har det vært fantastisk. Jeg har utrolig mye å takke dem for, for at det har gått så bra for meg, og jeg håper at de føler at jeg gir noe tilbake også.

Klikk på bildet for å forstørre.

HULL 9:Par fire, 288 meter langt.
Behagelig spørsmål: Har du ambisjoner om en golfkarriere når fotballkarrieren er over?
Ubehagelig spørsmål: Hvilken forklaring har du fått på at manager Rafael Benitez foretrakk Emiliano Insua i innspurten?

Det siste hullet har flere bunkere på venstre side og etter et langt utslag havnet Riise i den siste bunkeren med sitt andre slag. Han kom seg opp på greenen – så vidt – med tredjeslaget, men ble liggende ni meter fra flagget. Notisblokka viste at vi hadde ett spørsmål igjen som vi veldig gjerne skulle stilt – et spørsmål som kanskje kunne avsløre hva Liverpools manager tenker om John Arne Riise.

Vi startet runden med å snakke om hans mentale styrke, og den er det mange år siden vi tvilte på, men her handlet det ikke bare om mental styrke. Det handlet også om ferdighetsnivået. De som spiller golf selv eller følger sporten tett, vet at en nimetersputt er noe man som regel bommer på.

Helt umulig er det selvfølgelig ikke, men likevel trodde vi knapt våre egne øyne da ballen trillet sakte og presist i retning hullet. Slaget så særdeles solid ut, men var kraften nok? Ballen mistet fart for hver centimeter, men hullet kom stadig nærmere. Så stoppet ballen opp, helt på kanten av hullet – før den forsvant ut av synsfeltet. Den lyden som fulgte, er en lyd de fleste golfspillere elsker. Vi kunne strengt tatt styre vår begeistring, vi hadde et spørsmål vi ønsket svar på, men samtidig var det vanskelig å ikke bli fascinert av det fabelaktige slaget – og av John Arne Riises mentale styrke.

Ni meter... Da var nok ikke det siste, behagelige spørsmålet vårt så dumt som vi på forhånd trodde. John Arne Riise bør ha ambisjoner om å satse som golfspiller når fotballkarrieren er over - i alle fall hvis denne golfrunden var representativ for nivået hans.

- Det er veldig vanskelig! Selvfølgelig har jeg lyst til det, men det er en lang vei. En lang vei. Akkurat nå spiller jeg golf for moro skyld – og er fullt fokusert på fotballkarrieren min, svarte Riise.

Og den fotballkarrieren er på langt nær over ennå, selv om den kanskje ikke fortsetter i Liverpool.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag