NADDERUD/ÅRÅSEN (Nettavisen): «Skivebom», sier Kåre Ingebrigtsen.

«Avsporing fra debatten», sier Dag-Eilev Fagermo.

Rosenborg-treneren og Odd-treneren er kanskje rivaler i Tippeligaen, men i debatten om utviklingen av norsk fotball er de to helt enige.

Kunstgress er kommet for å bli, mener trenerne for Tippeligaens i øyeblikket to beste lag.

- Det er bare tull

Etter 4-2-seieren over Lillestrøm rister nemlig Odd-trener Dag-Eilev Fagermo bare på hodet av påstandene om at kunstgress hemmer norsk fotball.

- Kunstgressdebatten er en avsporing. Det er ikke derfor norsk fotball ligger der vi gjør, sier Fagermo til Nettavisen.

Overfor Nettavisen gikk Vålerenga-trener Kjetil Rekdal forrige uke langt i å foreslå at norsk fotball bør forby kunstgress i Tippeligaen.

- Kunstgress er fint, men jeg mener at det skal være på utviklingsnivå, ikke på toppnivå. Kunstgress gjør at vi får helårsfotball, men Tippeligaen bør spilles på gress fordi det er det vi skal ut å konkurrere på, sa Rekdal til Nettavisen.

Odd-trener Fagermo blir oppgitt av forslaget.

- Det er en avsporing av debatten, og har ingenting å si for utviklingen av norsk fotball. Det er bare tull. Vi spiller på mange elendige gressbaner, men hver gang jeg sier det er jeg dårlig taper. Haugesund og Brann, de banen der er ikke gode til noenting. Det blir bare dødballer. Blir man en god spiller av det, da? Er det det man vil? spør Odd-sjefen.

- Mer konkurranse i Idol enn fotball

Heller ikke Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen applauderer debatten.

- Det der er skivebom. Vi kan ikke begynne å diskutere kunstgress, sier han oppgitt til Nettavisen, etter at Rosenborg har slått Stabæk 2-0 på Nadderud.

- Hvordan skal norsk fotball bli bedre?

- Vi må bli gode på å utvikle og påvirke spillere i ung alder. Og de må få lov til å konkurrere, se på en tabell. Altså, folk kan melde seg på Idol og bli stemt ut foran hele Norge, mens i fotballen skal alle få spille like mye. Det der går ikke, sier Rosenborg-treneren.

- Alle gode spillere må få nye utfordringer. Alle trenger noe å strekke seg etter, legger han til.

- Må trene individuelle ferdigheter

Kunstgressdebatten blusset opp igjen etter landslagets svært ydmykende 0-3-tap for Tyskland for en drøy uke siden.

Kåre Ingebrigtsen har studert kampen i ettertid, og tatt til seg lærdom av den.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Vi prøver å lære av alt. Vi har kommet inn i Europa, og i år forsvant vi ut av Europa. Vi må se på hvorfor vi ikke er med i år, sier han.

- Og hva har du lært?

- Tyskland har individuelle ferdigheter som vi ikke har i Norge, sier Ingebrigtsen på vei ut mot spillerbussen, og fortsetter:

- Vi har vært veldig opptatt av organisering i Norge, og kanskje vi burde bruke mer tid på individuelle ferdigheter. Men da må vi jobbe med det, og ikke bare snakke om det. For vi har snakket om det i 20 år nå.


- Handler om tempo

Også i yngre rekker sliter de norske spillerne mot internasjonal motstand, noe U21-guttas 1-5-tap for England sist uke er et bevis på.

Flere fotballfolk har den siste tiden hevdet at man blir en annen type fotballspiller av å spille på kunstgress. Deler av kritikken har gått på at forsvarsspillet blir annerledes. Det har Dag-Eilev Fagermo fått med seg.

- Folk sier man ikke kommer opp i press på kunstgress, men kunstgressbanene blir mer og mer like gress. Det handler om tempo, og det er ikke på grunn av kunstgress vi taper for England U21. Det var flaut å se på, sier Odd-treneren, og legger til:

- Sander Berge taper ikke på at han ikke er like sterk som Rashford, men han er for treg. Han flytter ikke beina raskt nok, og det har ingenting med underlaget å gjøre. På Ullevaal-matta, så strøken som den er, går det like fort som på kunstgress.

LES OGSÅ: