RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Robinho, selvfølgelig

Foto: Franck Fife (AFP)
Sist oppdatert:
Spissen åpnet scoringskontoen mot laget han elsker å møte. Nå venter drømmekvartfinale.

BRASIL - CHILE 3-0:

Chile hadde ikke slått Brasil i en fotballkamp på 17 år, og utsiktene for en liten sensasjon var ikke spesielt gode før åttedelsfinalen på Ellis Park Stadium i Johannesburg på mandag heller:

Laget manglet stopperduoen Gary Medel og Waldo Ponce, som begge sonet karantene for to gule kort, samt venstrebacken Marco Estrada, som pådro seg rødt kort i siste gruppespillkamp mot Spania.

Og med tre av fire forsvarere ute, gikk det som det måtte gå:

Det brasilianske stjernegalleriet fikk overtaket på de søramerikanske naboene, og tok seg videre til kvartfinalen i Sør-Afrika med en enkel 3-0-seier.

Ikke fornøyd
Brasils trener Dunga var likevel ikke 100 prosent fornøyd etter matchen.

- Vi må forbedre oss i alle spillets faser, sier treneren, som var med å vinne VM-gull for Brasil som spiller i 1994.

- Chile spilte eksepsjonelt godt og hadde ballen mye. De hadde et fint pasningsspill, men Brasil klarte å beholde en balansert kontroll, er Dungas karakteristikk av kampen.

Kapteinen hos Chile, keeperen Claudio Bravo, synes det var synd at hans lag måtte møte Brasil allerede i åttedelsfinalen.

- Vi er bitre, vi er triste, men vi gjorde det vi kunne. Vi måtte bare møte Brasil så tidlig som i andre runde, kommenterer målvakten, som mener Brasil vil komme langt i mesterskapet i Sør-Afrika:

- De er det beste laget i verden, sier Bravo, som sammen med sine landsmenn kan dra fra mesterskapet med hevet hode.

Laget har imponert med underholdende fotball, og var nær ved å kapre gruppeseieren foran VM-favorittene fra Spania. Men med et redusert mannskap mot Brasil i åttedelsfinalen, ble oppgaven altså litt for vanskelig.

Full kontroll
De som hadde håpet på et like dramatisk oppgjør som VM-kvalifiseringskampen fra 1989, der Chiles målvakt satte i gang en skuespillerscene av de sjeldne for å få Brasil diskvalifisert fra turneringen, måtte imidlertid skuffet se at Brasil etter hvert fikk kampen inn i sitt spor.

Brasilianerne ledet 2-0 ved pause, og da Robinho åpnet sin målkonto etter et lekkert forarbeid av Ramires i andre omgang, var kampen i Johannesburg fullstendig avgjort.

Dermed er Brasil klare for det som kan bli en klassiker av en kvartfinale.

Nederland venter nemlig i kampen i Port Elizabeth 2. juli, og mange av oss husker kvartfinalen mellom de to lagene i USA-VM i 1994, som Brasil til slutt vant 3-2 etter en utrolig annenomgang.

En reprise av den kampen ville ikke vært mange fotballelskere imot.

Les den utrolige historien fra møtet i 1989: Raketten, nakenmodellen og frekkasen

Umarkert
Riktignok var det Chile som åpnet friskest på arenaen i Johannesburg. Underdogene presset høyt, og nektet samtidig Brasil å sette i gang med deres festspill.

Men når brassene ikke fikk til sambafotballen, måtte det en god, gammeldags dødball til for å få hull på byllen.

Et hjørnespark fra Maicon etter 35 minutter nådde pannebrasken til Juan, som dunket ballen upresset inn i nettet.

Mye kunne sies om det chilenske forsvaret ved situasjonen - men ikke at de gjorde en god jobb med å dekke opp målscorer Juan og Lucio, som nærmest kranglet om hvem som skulle få heade inn ballen i mål.

Robben sendte Nederland videre: - Jeg spilte ikke 100 prosent

Rask kontring
Og bare tre minutter senere var ledelsen doblet.

Chile sendte mange mann fram for å svare på Brasils scoring, men gultrøyene svarte med å sette i gang en herlig kontring.

Robinho satte fart på venstrekanten, sentret inn til Kaká i midten som med én touch spilte fri Luis Fabiano. Seville-spissen rundet Claudio Bravo, og satte ballen i det tomme buret.

Dermed hadde Brasil fått kampen inn i det sporet de ønsket.

Chile måtte framover på banen, og utover i andre omgang etterlot de seg store rom i den bakre fireren.

Rooneys VM-mareritt komplett: Frastjålet underbuksene

Robinho, selvfølgelig
Og etter 59 minutter var det Ramires’ tur til å vise seg fram.

23-åringen fra Benfica hadde fått med seg henholdsvis seks, ett og åtte minutter som innbytter i de tre innledende kampene i mesterskapet, men fikk tillit fra start i møtet med Chile.

Kvarteret etter pause viste han hvorfor, ved å drible seg forbi flere chilenske spillere i en voldsom fart, før han sentret ballen videre til - hvem andre enn - Robinho.

Manchester City-spissen hadde ikke scoret så langt i VM, men hadde seks mål på de fem siste kampene mot Chile på samvittigheten.

Og dermed var det ingen bombe at hans første mål i VM kom nettopp denne kvelden.

Robinho ekspederte Ramires’ pasning rett i nettet med en perfekt curl, og dermed var det meste avgjort.

Dommertabben: «Ikke nå igjen...»

Fortsatt storebror
Etter 3-0-scoringen senket Brasil tempoet, mens Chile på sin side gjorde noen tapre forsøk på et trøstemål.

Men lykken var ikke på de hvitkledtes side denne gangen, og laget måtte nok en gang akseptere at Brasil fortsatt er storebror i fotballsammenheng.

Etter kampen på Ellis Park Stadium er det fortsatt 17 år siden Chiles forrige seier over Brasil, og med den defensive stabiliteten kombinert med spisskompetansen hos spillere som Kaká, Robinho og Luis Fabiano, kan det gå enda flere år til neste gang.

Hvor langt Brasil kan nå i dette mesterskapet, kan vi fort få et svar på førstkommende fredag.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere