*Nettavisen* Sport.

Rodgers får ikke bestemme alene

Foto: Barrington Coombs / Pa Photos / NTB scanpix

En komité avgjør hvilke spillere Liverpool kjøper.

19.04.13 09:16

I et intervju med den anerkjente Liverpool-journalisten Chris Bascombe i Daily Telegraph forteller daglig leder Ian Ayre i Liverpool hvordan klubbens spillerkjøp skjer.

I engelsk fotball har det tradisjonelt vært manageren som alene avgjør hvilke spillere som skal kjøpes og selges. På kontinentet har man ofte hatt en modell hvor en sportsdirektør er ansvarlig for spillertransaksjonene, mens manageren da ligner mer på den trenerrollen vi kjenner i norsk fotball.

Liverpool kombinerer nå dette.

Erstatter sportsdirektøren
Tidligere er det blitt kjent at Brendan Rodgers ikke ville ta på seg managerjobben dersom han måtte jobbe under en sportsdirektør. Han fikk gjennomslag for dette kravet hos klubbeier John W. Henry, men til gjengjeld gjøres ikke spillerkjøpene av waliseren alene.

Rodgers danner en slags komité med Ian Ayre, Dave Fallows, som er sjef for rekruttering, og Barry Hunter, som er hentet fra Manchester City for å være sjefsspeider. I tillegg har analysesjef Michael Edwards blitt en sentral figur, skriver Bascombe.

- Vi har en analysesjef, en rekrutteringsansvarlig, en førstelagsmanager og meg. Alle vi kommer med innspill i en prosess som i praksis gjør den jobben en sportsdirektør ville ha gjort, sier Ayre til Telegraph.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Powell / Liverpool FC via Getty Images

Ayre forteller at Liverpool er av den oppfatning at flere mennesker bør være involvert i prosessen.

- Det betyr ikke at noen andre tar ut laget for Brendan, men Brendan må sammen med sitt team definere hvilke posisjoner vi ønsker å fylle og hvem som bør være hovedmålene for dette. Han har en stab som gjør et omfattende analysearbeid for å identifisere hvilke spillere som er best i de posisjonene.

Ikke Moneyball
Moneyball-modellen er tidligere blitt brukt som betegnelse på hvordan Liverpool jobber. Dette er upresist, mener klubbens daglige leder.

- Jeg tror ikke at noen i Liverpool noensinne har brukt ordet «Moneyball», men det er nok av andre som har gjort det. Dette er ikke en Moneyball-strategi. Til tross for hva folk tror og leser, er det ikke en gjeng med karer som sitter bak en computer og analyserer seg fram til hvem vi skal kjøpe.

- Det bestemmes gjennom en kombinasjon av gammeldags speiding, som Brendan, hans assistenter og våre speidere gjør, og statistisk analyse av spillere over hele Europa og verden. Gjennom å kombinere disse to prosessene får du et mye grundigere syn på hvem du bør og ikke bør kjøpe. Og hvor mye du bør betale og hvilken struktur kontrakten bør ha, noe som kanskje er like viktig.

Ayre trekker fram Philippe Coutinho og Daniel Sturridge som eksempler hvor denne modellen har fungert godt.

- Jeg synes vi har hatt relativt bra suksess siden vi begynte med denne arbeidsmetoden. Vi blir bedre hele tiden, mener Ayre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.