RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ronaldo fikset VM-seier og slo scoringsrekord

HISTORISK NETTSUS: Cristiano Ronaldos tidlige scoring mot Marokko gjorde ham til tidenes mestscorende landslagsspiller fra Europa.
HISTORISK NETTSUS: Cristiano Ronaldos tidlige scoring mot Marokko gjorde ham til tidenes mestscorende landslagsspiller fra Europa. Foto: Carl Recine (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Superstjernen sendte Portugal et langt steg videre mot VMs åttedelsfinaler, men etter kampen var marokkanerne forbanna på dommeren.

PORTUGAL - MAROKKO 1-0:

Marokko gjorde en god figur og styrte mye av banespillet mot Portugal, men en tidlig scoring fra Cristiano Ronaldo ga likevel nederlag nummer to i VM.

Dermed er portugiserne på god vei videre til utslagsrundene i Russland med fire poeng på sine to første kamper. Marokko er slått ut før siste gruppekamp mot Spania.

Etter kampen var den marokkanske kantspilleren Nordin Amrabat i fyr og flamme over oppførselen til dommer Mark Geiger.

- Jeg vet hva han vanligvis gjør, men han var veldig imponert over Cristiano Ronaldo, og jeg fikk høre fra Pepe at han hadde spurt om drakten hans i pausen. Hva er det vi driver på med her? Dette er VM, ikke et sirkus, smalt det fra marokkanernes nummer 16, ifølge Marca

Også keeper Munir var meget misfornøyd med amerikanske Geiger etter oppgjøret:

- Det er først og fremst scoringen, der det ser ut som det skal være frispark til Khalid Boutaib. Han står der sammen sammen med Ronaldo, og det gjør at vi slipper inn et mål. Jeg så det ikke, men Boutaib sier sier at han fikk et hardt slag som dytter han vekk og gjør at han ikke får klarert, sa Munir.

At Ronaldo ble avgjørende for Portugal var neppe overraskende for noen. Lagkapteinen og den store stjernen scoret for fjerde gang i VM, og det holdt til tre poeng.

- Vi må snakke om Ronaldo. Bevegelsene hans er makeløst gode. Når du har denne karen på laget, så vet du at du alltid har en mulighet, kommenterte BBC-ekspert Jermaine Jenas etter målet.

Den tidligere Tottenham- og Newcastle-profilen var ikke bare imponert over løpene til superstjernen.

- Han går inn med hodet der andre går inn med knottene. Han får hodet på ballen og gir laget sitt den tidlige ledelsen, fortsatte Jenas, som var en del av Englands VM-tropp i 2006.

Les mer: Herjet i VM-drama - så fikk han en uventet SMS

Kalddusj

Marokko åpnet offensivt og var farligst framover i banen helt i innledningen av kampen. Det skulle ikke vare lenge.

Portugal kom nemlig til kampens første store sjanse på en dødball, og inne i feltet lurte selvfølgelig Cristiano Ronaldo.

VMs toppscorer kom seg enkelt løs fra Manuel da Costa, og nikket deretter knallhardt opp i nettet bak Marokko-keeper Munir El Kajoui.

KJAPP UTTELLING: Portugal og kaptein Cristiano Ronaldo kunne knapt ønsket seg en bedre start på VM-duellen mot Marokko.

Da var det ikke engang spilt fire minutter på Luzjniki stadion i Moskva.

- Det er direkte svakt markeringsspill av Marokko, kommenterte NRKs Lise Klaveness.

Reprisene viste også at en eksplosiv løpsfinte skaffet storscoreren den plassen han trengte til å stupe inn 1-0.

Skrev fotballhistorie

Målet gjorde at Ronaldo nå er den første VM-spilleren fra Portugal på 52 år som har scoret med hodet, høyre fot og venstre fot i samme sluttspill, ifølge Opta.

Statistikken slår dessuten fast at ingen andre europeere i fotballhistorien har scoret flere landslagsmål enn Cristiano Ronaldo. Ledermålet tok nemlig 33-åringen opp i 85 fulltreffere for Portugal, i det som var hans 152. kamp for hjemlandet.

Det plasserer ham aleine på toppen over storscorende landslagsspillere i Europa, ett mål foran Ungarn-legenden Ferenc Puskás, som satte inn 84 mål på 85 kamper på 1940- og 1950-tallet.

Bare den tidligere Iran-spissen Ali Daei ligger nå foran Ronaldo i antall landslagsmål. Daei scoret 109 mål på 149 landskamper i perioden 1993-2006.

Ronaldo var få centimetere fra å øke til 2-0 fem minutter seinere, men avlsutningen til superspissen trillet like utenfor stolpen.

Den første omgangen fortsatte med marokkanerne som laget som søkte seg mest framover i banen. Noen småfarligheter ble det foran Portugal-burvokter Rui Patrício, men det var Portugal som hadde den aller største sjansen til å score igjen.

Etter pasning fra Ronaldo kom Gonçalo Guedes helt aleine med keeper, men denne gangen stopper spanskfødte Munir avslutningen.

Forsøkte forgjeves 

Også i den andre omgangen var det Marokko som store deler av tida spilte seg til muligheter. Flere nye dødballer og farlige innlegg gjorde det hektisk for Portugal, men uten at det ble mål for motstanderne fra Nord-Afrika.

En feberredning fra Rui Patricío på en stuss fra Younès Belhanda var blant prestasjonene som holdt portugiserne foran. Kanskje leverte den kommende Wolverhampton-målvakta turneringens beste redning akkurat der.

Ronaldo viste også at han er menneskelig da han blåste en alle tiders mulighet høyt over. Foranledningen var et elendig skuddforsøk fra Guedes som viste seg å trille perfekt bort til målmaskinen fra Madeira.

Skuddet sto imidlertid ikke i stil med det folk er vant med fra Ronaldo.

Kampen fortsatte i samme spor, med flere Marokko-dødballer der det kom flere småfarligheter. Dessverre for Herve Renards mannskap ble det ikke uttelling i andre VM-forsøk heller.

Heller ikke da Hakim Ziyech kom til en kjempesjanse inne i 16-meteren rett før ordinær spilletid var over. Pepe blokkerte ballen til corner.

Med to 0-1-tap er Marokkos mulighet for avansement til åttedelsfinalene allerede borte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere