Gå til sidens hovedinnhold

- Roper du «pakkis» får du rødt kort, men hva med «homo»?

Supporter-redaktør ønsker ny kampanje i norsk fotball.

Den tidligere engelske landslagsspilleren Sol Campbell uttalte nylig til BBC at fotballen ikke er klar for homofile.

Campbell ble selv utsatt for homohets fra tribunen i sin aktive karriere, til tross for at han aldri har stått fram som homofil.

- Fotballsupportere kan være forferdelige noen ganger, uttalte Campbell blant annet.

- Supporterne gjør mer
Redaktøren for Brann-supportermagasinet «Den 12. mann», Gjert Moldestad, er selv homofil og deler ikke synet til Campbell. Moldestad, som har skrevet flere kronikker om homofili i fotball, tror ikke supporterne er hovedproblemet.

- I mange land har supporterne gjort mye mer enn klubbene og forbund. Ser vi kampanjer, markering og justis er det fra supporterne det skjer. Det er også sånn i Norge, sier han til Nettavisen.

Moldestad gikk i 2012 hardt ut mot Vålerenga da klubben valgte ikke å foreta seg noe mot Marcus Pedersen, som «feiret» scoring mot Stabæk ved å simulere oralsex og rope «homser» mot Stabæk-fansen.

- Det jeg har lyst til, som i en god stund har jobbet rundt temaet, og som er supporter og åpen om min legning, er å se initiativ fra forbund og klubber. Hva gjør de? lurer han Moldestad på.

- Heldigvis kan jeg være stolt og si at klubben jeg bryr meg om har gjort en del. Men initiativene kommer nedenfra, fra grasroten nemlig de Campbell skylder på. Initiativene om kampanjer, kurs, markeringer, støtte og synliggjøring kommer fra supporterne.

Ønsker kampanje mot homohets
Supporter-profilen mener NFF burde sette i gang en kampanje mot homohets, slik det har gjort i kampen mot rasisme.

- Jeg har lyst på kampanjen «rødt kort mot homohets». En synliggjøring for spillere, de på tribunen og samfunnet ellers at fotballen tar dette på alvor. En slik kampanje hadde gitt dommerne klar instruks, og fjernet fokuset fra dem.

Moldestad er glad for at rasisme blir slått hardt ned på, men mener at spillere lett kan slippe unna med homohets på banen.

- «Homo» er det mest brukte skjellsordet. Opp med hånden den dommeren i dag som hadde gitt en spiller rødt kort for å rope «homse» til en motspiller. Roper han «pakkis» eller lignende hadde han blitt sendt rett ut.

Supporterredaktøren er også opptatt av at spillerne går foran med et godt eksempel.

- Campbell skylder på tribunen, men glemmer å se på seg selv. For det er når en spiller snakker om dette forbildene kommer. Det er når tidligere landslagsstjerner, som Thomas Hitzelsperger, står frem man ser at legning ikke har noe å si for fotballferdigheter. Tenk så flott om noen i Norge gjorde det samme. Enten de spiller eller har spilt.

Et fotballiv i skapet?
Norsk supporterallianse har to år på rad hatt temaet «tribunen for alle» på dagsorden. Der ser supportergruppene i Norge på hva som må gjøres for å inkludere alle og bekjempe tribunehets. Moldestad mener at også klubbene bør ta større del i dette.

- Jeg mener også at alle klubbene bør kurses i hvordan tenke annerledes, med å ha besøk av «Med idretten mot homohets». Det har kun Brann og RBK gjort så langt. VIF skal det, lovet daglig leder på forrige NSA-seminar.

- Jeg er samtidig glad for at forbund og klubber ser viktigheten av det, og at de kommer i dialog. De skjønner nok også at fotballen må gjenspeile samfunnet ellers. Og at vi går glipp av gode spillere som velger en annen karriere enn et liv i skapet.

- Er fotballen klar for homofile?

- Det er i hvert fall på tide den blir det.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken