*Nettavisen* Sport.

Rosenborgs herlige cuptriumf: - Overkjøring!

CUPMESTERE: Rosenborg sikret seg søndag ettermiddag cupgull da de slo Sarpsborg 08 på Ullevaal. Her feirer Mike Jensen (t.h.) etter å ha satt inn 2-0 for trønderne. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Trønderne kunne juble for cupgull på Ullevaal.

22.11.15 17:15

RBK - SARPSBORG 08 2-0

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Rosenborg er cupmestere for første gang siden 2003 etter å ha vunnet 2-0 over Sarpsborg 08 på Ullevaal Stadion søndag ettermiddag.

Etter en bra start av Sarpsborg tok RBK fullstendig over kampen på Ullevaal, og da Pål Andre Helland og Mike Jensen sørget for at det stod 2-0 til Rosenborg allerede før pause, var det ingen tvil om hvem som skulle stikke av med seieren.

Fotballekspert Morten Langli lot seg imponere av trønderne. På Twitter kalte han det hele for «overkjøring».

I andreomgangen hadde trønderne god kontroll på kampen, og de kan dermed glede seg over både cupgull og seriegull i det som har vært en fantastisk sesong for Ingebrigtsens mannskap.

- Fantastisk følelse

Rosenborg-treneren kan se tilbake på en perfekt sesong. «Bruttern» tok over et lag som ikke kunne juble for noenting forrige sesong, men etter Ingebrigtsens inntreden vant trønderne «The Double» på første forsøk – og for første gang siden 2003.

Dette er åttende gang RBK vinner «The Double», mer enn noen annen klubb i Norge, ifølge Store Norske Leksikon.

- Vi ventet oss at Sarpsborg skulle komme ut tøft og presse oss bakover, og vi fikk trøbbel med å sette i gang eget spill. Men de fikk løpt fra seg, og fra 15 minutter og ut styrer vi kampen. Vi hadde bra kontroll, sier Bruttern etter kampen.

- Molde tok dobbelen i fjor, det gikk ikke så bra i år. Hva skal dere gjøre neste år for å unngå det samme?

- Beholde treneren, spøker Ingebrigtsen, med klar henvisning til at Molde kvittet seg med Tor Ole Skullerud midtveis i sesongen.

- Nei, vi skal ikke gjøre så mye annerledes, men utvikle det vi har gjort i år. Skal vi vinne, må vi utvikle oss, sier Ingebrigtsen.

RBK har vært overlegne motstanderne denne sesongen. Ligaen vant de med 12 poeng, cupfinalen ble ingen prøvelse.

- Det er en fantastisk følelse å vinne cupen også. Når du kommer hit og det er cupfinale, må man suge på karamellen og nyte følelsen av å være delaktig. Når man vinner, blir det et minne for livet. Det sa jeg til gutta, dette husker dere resten av livet, sier RBK-sjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

GLAD: RBK-trener Kåre Ingebrigtsen var en strålende blid mann etter at laget hans hadde sikret cupgullet mot Sarpsborg 08. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Bakke ga RBK skryt

Sarpsborg 08-trener Geir Bakke fikk se et Sarpsborg-lag som prøvde, men som rett og slett møtte en bedre motstander søndag.

- De er solide, godt skrudd sammen, har gode relasjoner, er sterke fysisk, har kvaliteter og x-faktorspillere. Det går unna, sier Bakke til Nettavisen etter kampen.

Da han møtte på pressekonferansen etter kampen, var han stolt av eget lag, til tross for 0-2-tapet.

- Vi kom oss til et par-tre skuddmuligheter, men evnet ikke godt nok til at det ble noen farligheter. Derfra tok Rosenborg over, og de utmanøvrerte oss. Da de fikk de samme skuddmulighetene, så man kvalitetene de har. Da var de effektive. I andre omgang hadde de kontroll på kampen, og vi kom aldri opp i dem, sier han.

Han roser Rosenborg for kampen de leverte.

- Vi taper for et bedre lag, Rosenborg var best. Jeg har ingenting å utsette på spillerne mine, sier Bakke.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUFFET: Amin Askar synes det var tungt å se cupgullet gå til Rosenborg. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Skuffet Askar

Sarpsborg-spillerne følte at de hang godt med i starten av kampen, men at de begynte å slite så fort Rosenborg tok ledelsen.

- Jeg synes vi er det klart beste laget frem til de scorer, men vi sliter med å få klarert i boksen, og da smeller det. Dessverre, for vi starter kampen bra, men det er den flyten de er i, og da blir det sånn, sier Amin Askar til Nettavisen etter kampen.

- Vi prøver så godt vi kan, men det er tungt å ligge under 2-0 mot Rosenborg. Vi får ikke helt til det vi ønsker, så de vinner fortjent. Det er jævlig tungt, spesielt når man føler at man kunne fått mer ut av kampen etter en god start, forteller Sarpsborg-spilleren.

LES: Detaljert kampreferat

God start av Sarpsborg

Seriemesterne fra Trondheim var sett på som store favoritter før kampen, men det Sarpsborg 08 gjorde det tidlig klart at de ikke hadde kommet til Ullevaal for å leke.

For det var de blåkledde som kom til kampens første sjanse etter bare tre minutter. Bojan Zajic mottok ballen på høyresiden, før han på lekkert vis dro seg innover i sekstenmeteren. Etter å ha lurt noen RBK-forsvarere med en skuddfinte, kom Sarpsborg-spilleren til en god mulighet fra cirka 10 meter, men skuddet var svakt og gikk utenfor.

Fem minutter senere var sarpingene farlig frempå nok en gang, og igjen var Zajic involvert. Serberen tok med seg ballen langs høyrekanten før han la inn i boksen. Der ventet Patrick Mortensen som fikk hodet på ballen, men Andre Hansen reddet mesterlig.

Sendte RBK-svingen til himmels

Rosenborg hadde fått en trøblete start på omgangen, og brukte over 20 minutter på å skape kampens første mulighet, men den skulle de ta godt vare på.

Yann-Erik de Lanlay fikk med seg ballen ned til dødlinja, før han la inn foran mål. Sarpsborg-forsvaret forsøkte å klarere ballen, men den endte til slutt opp hos Pål Andre Helland som satte inn 1-0 for trønderne etter at han fikk banket ballen i nettet bak Duwayne Kerr i Sarpsborg-målet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SCORET: Her sender Pål Andre Helland Rosenborg opp i ledelsen i førsteomgangen på Ullevaal. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Mens de blåkledde hadde initiativet i starten av kampen, tok trønderne etter hvert fullstendig over spillet etter scoringen.

Da 27 minutter var spilt på Ullevaal burde det å ha stått 2-0 til RBK etter at Jonas Svensson spilte Alexander Søderlund fri alene med keeper. Dessverre for trønderne klarte ikke den norske landslagsspissen å ta vare på muligheten, for avslutningen var svak og ballen trillet til side for mål.

Jensen scoret

Langt bedre gikk det da Mike Jensen fikk avslutte fra cirka 16 meter etter 39 minutter. Dansken mottok ballen etter noe klabb og babb i forbindelse med en corner, og fikk drømmetreff da han sendte RBK opp i en 2-0-ledelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

2-0: Mike Jensen sendte Rosenborg opp i 2-0 like før pause. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Dermed så det mørkt ut for sarpingene, som fikk til lite i den andre halvdelen av førsteomgangen på Ullevaal. En sjanse skulle de imidlertid få like før pause da de blåkledde fikk frispark på kanten av sekstenmeteren. Zajic fikk ansvaret for å ta dødballen, og fikk lagt en god ball mot RBK-målet, men dessverre for Sarpsborg var det ingen av de blåkledde som fikk en fot på ballen, slik at Hansen kunne plukke den opp.

Dermed stod det 2-0 til Rosenborg ved pause.

God kontroll

I den andre omgangen virket Rosenborg å ha god kontroll på det meste som skjedde på Ullevaal-matta. Ikke uventet forsøkte de blåkledde å legge inn et lite press på trønderne i håp om å få den viktige reduseringen, men det var likevel RBK som skapte de største sjansene.

Kun fem minutter etter hvilen kom Svensson til en stor sjanse da han avsluttet fra noe skrå vinkel inne i sekstenmeteren. Skuddet var godt, men ble stoppet av tverrliggeren.

Sarpingene jobbet for å slå tilbake, men det ble veldig mye nesten for de blåkledde. Utover omgangen, som ikke var av det mest spennende slaget, skjønte man hvilken vei det bar.

For da dommeren blåste av etter 90 minutter, stod det fortsatt 2-0 til trønderne som dermed er årets cupmestere.

P.S: Her finner du alt om søndagens cupfinale

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.