RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Royal League kan bli nedlagt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Etter neste sesong kan TV-selskapene kjøpe seg ut av femårsavtalen med Royal League.

Det kan bli kroken på døren for turneringen.

Tilskuer- og TV-tallene har nemlig kollapset i turneringens andre sesong, som avsluttes med torsdagens finale i København.

- 2006/2007-sesongen er definitivt en avgjørende sesong for Royal League. Men først skal vi få en norsk mester i år. Da har vi et godt utgangspunkt, sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

- Royal League har vært veldig bra for oss, både resultatmessig og økonomisk. Men det er den sportslige utviklingen som er viktigst - vi videreutvikler oss gjennom å spille mot de beste i Skandinavia, sier Lillestrøm-formann Per Mathisen.

Men mens 5518 i snitt løste billett den første sesongen, har bare 3733 latt seg friste å gjøre det samme i inneværende sesong, viser tall fra Norsk Toppfotball.

63 tilskuere så Start
Verst er fallet i Norge, hvor mange av kampene denne sesongen ikke ble spilt på klubbenes hjemmebaner. Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau falt snittet fra 5277 per kamp til 1404. Sesongverste: Start mot Midtjylland i Skien. Bare 63 tilskuere gadd å ta turen.

- Den første sesongen var en stor suksess i Norge, men Sverige hang etter. I Danmark har det gått greit begge sesongene, og svenskene fikk en brukbar opptur. I Norge har interessen sviktet fordi nesten ingen av klubbene har kunnet bruke banene sine i tillegg til en kald vinter. Og så går det litt på sammensetningen av lagene, sier fotballpresidenten.

I debutsesongen deltok Rosenborg, Vålerenga, Brann og Tromsø. I årets utgave spilte Vålerenga, Lillestrøm, Start og Lyn. Mange av kampene ble spilt langt fra hjemmelagets nedslagsfelt fordi danskene ikke tillater hallspill.

Ifølge Kampanje dro Royal League 264.000 TVNorge-seere i snitt i 2004/2005. Nå er tallene mer enn halvert, og for de tre kampene i mars var tallene 111.000 (semifinalen LSK – Djurgården), 92.000 (retursemifinalen Djurgården – LSK) og 90.000 (kvartfinalen VIF – Djurgården).

- Vi er jo ikke fornøyd med årets sesong, og legger ikke skjul på det, sier nyhetsredaktør Hallbjørn Saunes i TVNorge.

Koster 250 mill.
Også svenske Kanal 5 sliter med seertallene, ifølge Dagens Nyheter. Prisen TVNorge, svenske Kanal 5 og danske Kanal 5 har betalt for å sende Royal League i fem år er en kvart milliard norske kroner, bekrefter fotballpresident Sondre Kåfjord. Men etter neste sesong kan det være slutt.

- Det er riktig at TV-selskapene kan trekke seg etter tre år, men da må de kjøpe seg ut av kontrakten, sier Kåfjord til TV 2 Nettavisen.

Fotballpresidenten vil ikke oppgi utkjøpsprisen.

- TV-avtalen er utrolig viktig. Den finansierer store deler av turneringen. Uten TV-avtale blir det vanskelig å drive Royal League, sa den svenske turneringskoordinatoren Tommy Theorin til Dagens Nyheter i slutten av mars.

- Vi skal evaluere årets sesong sammen med Royal League-ledelsen etter påske. Da skal vi analysere hva som har gått galt denne sesongen, sier TVNorge-redaktør, Hallbjørn Saunes.

Han poengterer at kanalen var veldig fornøyd med forrige sesong, og at seersvikten har flere forklaringer.

- Kan droppe Royal League
- Fallet i TV-publikum kan skyldes mange årsaker. Men både TVNorge og svenske Kanal 5 er kanaler som går enormt bra, og fotballen er ikke en sentral del av suksessen. Begge har andre bein å stå på, og fotballen er sekundær for TVNorge, sier tidligere Kampanje-redaktør Lasse Gimnes.

Gimnes har også vært informasjonssjef i TVNorge, og driver nå kommunikasjonsselskapet GimCom.

- Ut fra avtalen vi har må vi nå vurdere om dette er produktet vi er blitt lovet. Samtidig vet vi at det tar tid å bygge et nytt produkt, sier TVNorges nyhetsredaktør.

- Jeg ser ikke bort fra at både svenske Kanal 5 og TV Norge dropper Royal League. Kommende sesong blir absolutt avgjørende, fastslår Lasse Gimnes.

Følg finalen mellom FC København og Lillestrøm live på TV 2 Nettavisen fra klokken 20.35.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere