*Nettavisen* Sport.

Ruinert i skyggen av Premier League

Foto: AP/Scanpix

I 1992 brøt topplagene ut og formet Premier League. 13 år senere er 37 klubber nærmest ruinert. Denne sesongen er trolig den siste i Wrexhams 132 år lange historie.

Søndag vant Wrexham sitt første store trofé, da de vant 2-0 over Southend i finalen i LDV Vans Trophy. Kampen ble spilt på Millennium Stadium i Cardiff, med drøyt 36.000 tilskuere på tribunene.

Men inntektene fra kampen holder neppe liv i klubben veldig lenge.

Uønsket av toppklubbene
Wrexham skylder 2,5 millioner pund til kreditorer, og ble i desember satt under administrasjon. De ble da den 37. klubben i det engelske ligasystemet som enten er satt under administrasjon eller er erklært betalingsudyktig.

De økonomiske forutsetningene endret seg dramatisk da topplagene i England i 1992 brøt med ligaen og formet Premier League. Hensikten var å beholde alle inntektene for seg selv.

- Småklubbene suger fotballen tørr. De bør avvikles, sa Manchester Uniteds mektige sjef Martin Edwards i 1985. Han fikk altså viljen sin sju år senere. Og da han solgte sine aksjer i United, fikk han ubeskjedne 87 millioner pund inn på kontoen.

Dannet Clubsincrisis.com
Brighton-supporteren Nic Outterside er bekymret for småklubbenes framtid, og ikke minst for selve sjelen i engelsk fotball. Han startet derfor nettstedet clubsincrisis.com.

- I mange tilfeller kommer problemene som et direkte resultat av grådighet eller økonomisk mislighold av klubbeiere eller klubbformenn, mener Outterside.

Disse klubbene sliter:
Barnsley
Bournemouth
Bradford City
Brentford
Brighton H & A
Burnley
Bury
Cambridge United
Cardiff City
Chester City
Colchester
Darlington
Derby County
Fulham
Grimsby Town
Huddersfield Town
Leeds United
Leicester City
Lincoln City
Luton Town
Milton Keynes Dons
Northampton
Notts County
Oxford United
Peterborough
Port Vale
Queens Park Rangers
Rotherham
Rushden & Diamonds
Southend
Stoke City
Swindon
Tranmere
Watford
West Ham United
Wrexham
York

Dette gjelder ikke minst Wrexham. Den tidligere formannen, Pryce Griffiths, trakk seg ut av klubben i 2002, etter at han brukte størstedelen av sin personlige formue i et mislykket forsøk på å føre klubben til opprykk.

Eiendomsspekulanter
Inn kom Mark Guterman, en eiendomsmagnat og tidligere formann i Chester, en klubb han førte til randen av konkurs i 2000. Guterman hadde en partner ved navn Alex Hamilton, noe som ikke kom for en dag før i fjor vår.

Hamilton ønsket ikke å gjøre noe med Wrexham, men betraktet klubben utelukkende som en eiendomsinvestering. De to kjøpte hjemmebanen Racecourse Ground for 300.000 pund fra bryggeriet som eide det.

Griffiths, den forrige eieren, hadde betalt 750.000 pund for en 125 år lang leieavtale, og ettersom bryggeriet ikke fikk ett øre mer i baneleie, solgte de gladelig videre for 300.000.

Målet til Hamilton og Guterman er å jevne banen med jorden og bygge et supermarked i stedet. Ifølge David Conn, som har skrevet boka «The Beautiful Game? Searching for The Soul of Football», er eiendommen verdt 20 millioner pund.

Det passet derfor eierne perfekt da klubben i 2003 ikke var i stand til å betale 300.000 pund i skatt til myndighetene. Hamilton sa seg villig til å betale denne gjelden, mot at leieavtalen på 125 år ble sagt opp.

I stedet fikk klubben en 12-månederskontrakt, mot en årlig leie på 30.000 pund.

Krever «fet sjekk»
De lokale myndighetene ga i fjor uttrykk for at de heller vil ha Racecourse Ground stående enn å se et nytt supermarked bli bygd på eiendommen. Hamilton ble rasende, sa opp leieavtalen og ga dermed klubben ett år på å flytte.

Han insisterer på at noen må gi ham «en feit sjekk» dersom klubben skal få beholde banen.

Ifølge clubsincrisis.com vil Wrexham forsvinne fra fotballkartet dersom ikke en kjøper melder seg før årsmøtet i ligaen 10. juni. Det blir da den første ligaklubben som opphører å eksistere siden Aldershot forsvant i 1992.

Men Wrexham blir nok ikke den siste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag