RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rundspilte Messi og Xavi. Syv år etter er Wilshere endelig VM-aktuell igjen


STORTALENT: Jack Wilshere fikk sitt store gjennombrudd mot Barcelona i 2011. Her i duell med Barcelonas Lionel Messi, Xavi Hernandez og Sergio Busquets.
STORTALENT: Jack Wilshere fikk sitt store gjennombrudd mot Barcelona i 2011. Her i duell med Barcelonas Lionel Messi, Xavi Hernandez og Sergio Busquets. (PA Photos/NTB/Scanpix)
Sist oppdatert:
Veien tilbake har vært lang og krunglete. Men nå smiler tilværelsen til Arsenals tidligere vidunderbarn igjen.

- Jack Wilshere er spilleren vi alle har ventet på, sa Manchester United og England-legenden Paul Scholes den 17. februar 2011.

Han hadde nettopp sett 20 år gamle Wilshere dominere det som av mange regnes som tidenes beste midtbanetrio. Sergio Busquets, Andres Iniesta og Xavi Hernandez.

De spanske stjernespillerne kunne ikke komme i nærheten av den engelske unggutten fra Herfordshire.

Hans eleganse og energi, samt en spillestil som er utypisk for engelske spillere vakte stor oppsikt. Barcelona-legenden Xavi hyllet Wilshere, og beskrev han som engelsk fotballs framtid.

Så hva skjedde egentlig med den unge mannen med som skulle bære England til deres første VM-gull siden 1966?

Les også: Tirsdagens Premier League-rykter

Begynnelsen

Ikke alle hadde hørt om Jack Wilshere da han sommeren 2008 ble tatt ut på førstelaget til Arsenal i oppkjøringen til sesongen.Wilshere hadde imponert på de yngre lagene til «The Gunners».

 I 2007, i en alder av 15 år ble han utnevnt som kaptein for Arsenals U-16 lag. Samme året spilte han også kamper for U-18 laget.

I februar 2008 fikk han sin debut for Arsenals reservelag, og markerte seg umiddelbart med scoring i kampen mot Reading-reservene. 

Denne raske utviklingen bet flere i Arsenal seg merke i, og Wilshere fikk sommeren 2008 muligheten til å bli med i oppkjøringen til Arsenals førstelag. 

LANDSLAGSSPILLER: Wilshere var med i EM 2012 for det engelske A-landslaget. Turneringen endte med kvartinaletap mot Italia for engelskmennene.

På et år hadde han dermed gått fra å spille med 16 år gamle gutter, til å dele garderobe med spillere som Samir Nasri, Robin van Persie og Cesc Fabregas.

Les også: Van Dijk matchvinner i brennhett Merseyside-derby

Lovordene

Den raske utviklingen fortsatte, og etter seniordebuten mot Blackburn var Wenger raskt ute med å hylle unggutten.

Han sammenlignet han blant annet med en viss nederlender de fleste Arsenal-supportere har et godt forhold til.

- Jeg tror Wilshere kommer til å ende opp i samme rolle som Dennis Bergkamp. Han kan slå den avgjørende pasningen, og han kan score mål. Han er entusiastisk, og er ikke redd for å takle, sa Wenger om en da 16 år gammel Wilshere.

Store ord fra det som nå er Englands lengstsittende manager gjennom tidene, men det var på den europeiske scenen et par år senere at Wilshere virkelig ville leve opp til den store oppstandelsen som ble skapt.

Les også: Tre kampers karantene for Wenger

Magien

I 2011, kun 19 år gammel, sto Wilshere overfor sin største test noen gang. På andre siden av banen sto Barcelona.

Lionel Messi. Andres Iniesta. Xavi. Carles Puyol. Victor Valdes. Tygg litt på de navnene.

Wenger var kjent for å satse på unge spillere, og Wilshere hadde prestert på et høyt nivå i 2010/11-sesongen, en sesong hvor han spilte hele 35 av 38 kamper i Premier League.

Likevel var det få som hadde forventet det 19-åringen skulle levere en kald februarkveld på Emirates stadion, mot det som av mange regnes som tidenes beste fotballag.

Men den engelske terrieren, som hadde fått en gave fra Gud i form av en teknikk og balanse man kun finner blant de fleste i Spania, ga seg ikke.
For Wilshere var helt ustoppelig denne kvelden. 

Med sitt nydelige driv, evne til å beholde roen selv under det velkjente høye Barcelona-presset, og blikk for spillet dominerte han i samtlige 90 minutter.

Da Barcelonas David Villa i tillegg fikk sneket ballen mellom bena på Wojciech Szczesny etter 26 minutter var det få som trodde på Arsenal.

GJENNOMBRUDDET: Wilshere var både høyt og lavt i Barcelona-kampen i 2011. Her i duell med Barcelonas Eric Abidal.

Han var hverken sist, nest sist eller tredje sist på ballen da Arsenal utlignet til 1-1 ved Robin van Persie med tolv minutter igjen på klokka.

Han var heller ikke involvert da Arsenal-kulthelten Andrej Arsjavin kunne bredside ballen i mål i det 90. minuttet, etter at et desperat Barcelona jaget utlikningen på overtid.

Men denne kampen handlet likevel kun om Jack Andrew Garry Wilshere, akademispilleren som hadde gått gradene i klubben han elsker.

Les også: Arsenal hodestups ut av FA-cupen

Hyllesten

Etter drømmekampen vanket det fortjent hyllest fra alle hold.

Bleacher Report skrev om en enestående tenåring som hadde ledet Arsenal til seier i toppkampen, mens The Guardian beskrev det som den største dagen i ungguttens liv.

Wilshere ble nevnt som en potensiell arvtaker til Paul Gascoigne, talismanen i det legendariske England-laget som tok fjerdeplassen i VM i 1990.

Selv mannen han hadde terrorisert på midtbanen, Xavi Hernandez, var full av lovord om Arsenal-dynamoen.

- Hvis han klarer å unngå skader, kan han bli en av verdens aller beste fotballspillere, sa den spanske playmakeren. 

Men det var akkurat skadene som skulle bli avgjørende for karrieren til den lille playmakeren, og i de neste sesongene skulle vi få se en helt annen Wilshere enn mannen som tok Arsenal-fansen med storm i en alder av 19 år.

Les også: Bellerin reddet Arsenal-poeng i vanvittig drama

Nedturene

Det hører med til historien at Barcelona snudde kampen i returoppgjøret på Camp Nou.

To Messi-mål og en Xavi-scoring sendte «Blaugrana» videre, og det ble med drømmen for Wilshere og Arsenal.

Likevel spilte unge Wilshere 35 av 38 kamper i Premier League for Arsenal den sesongen, og det var knyttet store forventninger til engelskmannen før 2011/12-sesongen.

Dessverre skulle man få se lite til  Wilshere på banen i 2011/12. Man skulle faktisk ikke se så mye av Wilshere de kommende sesongene, med mindre man jobbet som fysioterapeut eller lege i Arsenals lokaler.

Allerede i september måtte Wilshere under kniven med en ankel-operasjon, og var ute i fem måneder.

SKADEPLAGET: Wilshere har slitt enormt med skader de siste årene.

Samme ankel var problemet etter fem måneder, og Wilshere måtte nok en gang ta plass på operasjonsbordet. Så var det kneet sin tur. Så var det foten. Og slik fortsatte det.

Når Wilshere den 1. oktober 2012 gjorde comebacket sitt for Arsenal U-21 hadde han vært ute i 13 måneder i strekk.

Og når vi nå i skrivende stund befinner oss i januar 2018 har den skadeplagede midtbanespilleren til sammen vært borte i 1013(!) dager.

1001 av disse dagene kom i perioden 2011-2017.

 I den samme perioden har Wilshere spilt 106 Premier League-kamper.
Av 266 mulige.

Sesongene 2014/15 og 2015/16 spilte Wilshere kun 17 Premier League-kamper av 76 mulige. 

I denne perioden var han i 22-24-års-alderen, en viktig periode utviklingsmessig. Jack Wilshere burde startet kamper i denne perioden.

Istedenfor måtte han se kampene fra sykestua, tribunen og benken.

Les også: Warholm med prisras under Idrettsgallaen

Bunnpunktet

Den 22. august 2017 oppsto det en opphetet situasjon i oppgjøret mellom Arsenal U-23 og Manchester City U-23. Jack Wilshere ble felt, og svarte med å reagere på en illsint måte.

Det som tidligere ble regnet som Arsenals største talent dyttet Citys Matt Smith i bakken, før han begynte å krangle med alt og alle.

I en karriere som har inneholdt det meste av kontroverser, fra barslagsmål til røyking, må dette sies å være bunnpunktet.

Mannen som skulle lede England til VM-gull sto nå og hisset seg opp i en U-23 kamp. 

Med kun et år igjen av kontrakten og fortsatt et godt stykke unna startelleveren var det lite som tydet på at det ble noe VM i det hele tatt på Wilshere.

Les også: Hevder Iwobi festet til langt på natt før Arsenals FA-cuptap

Gjenoppstandelsen

Da Wilshere kom inn i det 68. minutt i Europaliga-kampen mot Köln i september 2017 hadde de fleste avskrevet det som før ble regnet som Englands nye juvel.

Dette ble fulgt opp med startplass i neste Europaliga-kamp mot BATE Borisov, før han startet og gjorde en god figur i dobbeltoppgjørene mot Røde Stjerne.

Etter banens beste-prestasjoner i returoppgjørene mot Köln (0-1 tap) og BATE Borisov (6-0 seier) så Wenger seg nødt til å begynne å bruke sin engelske juvel igjen. 

Og fra 26-åringen fikk sesongens Premier League-debut fra start i 0-0 kampen mot West Ham den 13. desember har Wilshere spilt seg fast inn i Arsenals startellever.

Endelig har mannen som en gang ble sammenlignet med Arsenal-legenden Dennis Bergkamp begynt å vise sitt potensial.

Les også: Manchester City nærmer seg sølvtøyet

En ny start

Den 3. januar 2018 møttes Arsene Wengers Arsenal og Antonio Contes Chelsea på Emirates. Samme stadion som Wilshere fikk sitt store gjennombrudd på.

Etter en jevnspilt første omgang med sjanser til begge lag skulle noe helt spesielt skje i det 63. minutt.

PÅ VEI TILBAKE: Wilshere spilte en god kamp mot Chelsea, og fikk også med seg et mål. Han har spilt flere gode kamper i høst.

Mesut Özil spilte ballen inn i Chelsea-feltet, og den var borti et Chelsea-ben før den ramlet i beina til Arsenals nummer 10. Den nå 26 år gamle engelskmannen rakk ikke tenke to ganger før han banket ballen i nettaket.

Publikum gikk bananas. Spillerne gikk bananas. Endelig var Wilshere tilbake der han skulle være.

Dansende rundt Chelsea-spillerne sto han for det meste som skjedde for de røde og hvite, og etter kampen ble det krevd alt fra plass på landslaget til kapteinsbindet i Arsenal.

Nå er visstnok en ny kontrakt på vei, og kan han unngå skader virker en plass på VM-flyet når engelskmennene drar ned til Russland i sommer svært sannsynlig.

Etter alle skadene og motgangen har man nå endelig begynt å få se glimt av det som ble kalt et av Englands største talenter noen gang.

Jack is back. I hvert fall for nå.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere