Gå til sidens hovedinnhold

Rushfeldt hjelper landslaget

Den gamle storscoreren skal hjelpe laget i begge ender av banen.

Sigurd Rushfeldt ledet en av øktene på landslagets trening lørdag.

– Det var en liten gjesteopptreden, foreløpig. Det handlet blant annet om å bevisstgjøre spissene på avslutningene, sa Rushfeldt til NTB etter treningen.

Både landslagssjef Per-Mathias Høgmo og spillerne skrøt av Rushfeldts bidrag, som ble innledet med et 25 minutter langt foredrag lørdag morgen.

– Det var om oppgaven han har gjort i forbindelse med sin A-lisens. Han snakket om hvilke mål som går igjen i europeisk fotball, hvordan mål scores, og ga gode eksempler på det. Han var også inne på hvilke konsekvenser det får for forsvarsspillet, sa Høgmo.

Landslagssjefens ambisiøse spillidé har vunnet fram i spillergruppa, og den begynner å bli tydelig i kampene, men fortsatt har Norge slitt i begge ender av banen: For mange baklengsmål (13 på sju kamper) og for få mål (6).

– Vi kan snakke mye om spillestil, men duellen og tilstedeværelsen i duellen avgjør mye. De aller fleste mål kommer på en eller to berøringer, og da er det avgjørende å være nær nok til å komme oppi og blokkere, sier Høgmo.

Dypdykk

Som Egil «Drillo» Olsen i sin tid gjorde, med vidtrekkende betydning for norsk fotball, har Rushfeldt gjort et dypdykk i hvordan mål scores.

– Jeg tror det er veldig nyttig å vite litt om hvordan mål scores, så blir det ikke bare synsing. Men jeg har også spilt noen kamper selv, og jeg har diskutert med en del andre spisser. Jeg har jobbet mye med dette, sier Rushfeldt, som med 172 mål er tidenes toppscorer i norsk eliteserie.

– Drillo hadde mye rett i det han sa, og mye av det han kom til er det samme. De aller fleste mål scores innenfor 16-meteren, og oftest på en berøring. Landslaget i dag gjør ting på en litt annen måte, men fortsatt er det mye å lære. For spissene blant annet hvordan man bør posisjonere seg, og for forsvarsspillere betydningen av å komme raskt oppi for å blokkere.

Autoritet

Spillerne lyttet andektig til Rushfeldt både under foredraget og under treningen.

– Sigurd er en stor autoritet, og alle har voldsom respekt for ham. Ikke bare for prestasjonene hans, men for den han er. Han sier aldri for mye, og da lytter du til det han sier. Han har meninger verd å lytte til, sier Ruben Yttergård Jenssen til NTB.

– Jeg hadde stor nytte av ham da jeg var i Tromsø, først som lagkamerat og senere da han var i trenerteamet. Det er positivt at han kommer inn hit for å bidra.

– Om jeg hadde vært spiss, ville jeg sugd til meg hvert ord han sa, og det har relevans også for oss som skal hindre mål, mener Tom Høgli.

Per-Mathias Høgmo vet at avslutningene har vært et hinder for å omsette godt spill i gode resultater i hans landslagsperiode, som fortsatt omfatter bare én seier.

– Tarik var fem ganger alene med keeper borte mot Tsjekkia, fordi han er en av Europas beste i timing av løp. Han scoret ett mål, men han kunne avgjort den kampen selv. Vi må se på hvilke arbeidsverktøy vi må ta i bruk slik at han scorer 10-12 mål for landslaget hvert år, sier han.

Rushfeldts innspill kan være del av det verktøyet, og finnmarkingen er åpen for å bidra mer om det er ønsket. (©NTB)

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser