RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland, overtro og Jalland

Sist oppdatert:
Jørgen Jalland har fått merke at tradisjonene i russisk fotball er annerledes enn i Norge.

LA MANGA (TV 2 Nettavisen): Jallands Rubin Kazan endte på 4. plass i hans første sesong i klubben. Nykirke-gutten fikk med seg 12 kamper og én scoring i debutsesongen. Og det var ikke bare russisk den tidligere Vålerenga-spilleren lærte seg det første året i Kazan. Han lærte også at overtro er en viktig del av den russiske hverdagen.

Rare tradisjoner
Hver gang laget kjører buss fra hotell eller klubbhus til kamp, får spillerne ikke lov til å si et ord. Det betyr nemlig ulykke.

- Jeg skulle bare si noe til sidemannen en gang. Da så han bare rart på meg, og jeg fikk hysj i retur, sier Jalland.

Med mindre det er skuddtrening og keeperen står i mål, får Jalland og lagkameratene heller ikke lov til å skyte ballen i mål under oppvarming. Det betyr nemlig også ulykke.

- Av og til får jeg lyst til å tulle litt med dem, og sende en lompe i mål. Men da får jeg raskt fy, fy tilbake, forklarer han.

Og skulle lagets buss kjøre under en jernbanelinje, samtidig som et tog passerer over, da må alle spillerne klappe og juble. Å ikke gjøre det, betyr nemlig ulykke.

- Hva skjer hvis dere kjører buss til kamp, men samtidig passerer under en jernbanelinje når det kommer et tog kjørende?

- Det har ikke skjedd foreløpig, men den er jeg veldig usikker på hvordan de løser, sier Jalland humrende.

- Men de er ikke idioter. De ler litt av det de også, men det er mye rare tradisjoner som de holder på, forklarer han videre.

Bytter ut alle
Den russiske serien starter sent i mars, og Jalland tror han ligger godt an i forhold til en plass på førstelaget. Han har i hvert fall startet de siste kampene sammen med de antatt beste spillerne. Det er imidlertid litt vanskelig å fastslå da treneren stort sett har byttet ut samtlige spillere ved pause i alle treningskampene.

- Konklusjonen er vel at det ser veldig positivt ut, men at jeg ikke har noen garanti, sier han.

FAKTA

Jørgen Jalland, 28 år

Seriekarriere siste fem år:
2001: Ørn Horten, 9 kamper, 3 mål
2002: Sandefjord, 26 kamper, 14 mål
2003: Sandefjord, 19 kamper, 7 mål
2003: Vålerenga, 8 kamper, 0 mål
2004: Vålerenga, 25 kamper, 2 mål
2005: Rubin Kazan, 12 kamper, 1 mål

- Hvordan er det å bo i Kazan?

- Det første året har vært veldig positivt. Byen har det meste. Det bor 1,2 millioner mennesker der, og det har vært veldig bra sosialt sett. Mange snakker engelsk, og jeg har blitt kjent med flere mennesker som jeg omgås med også utenom fotballen, sier han.

Angrer ikke
Kazan by fylte 1000 år i 2005, og infrastrukturen i byen ble dermed kraftig forbedret. Men at russerne holder litt ekstra godt på pengene sine, det har Jalland fått merke.

- De bruker lønna som motivasjonsfaktor. De kan si at: Vinner dere, så kommer den. Vinner dere ikke, så må dere kanskje vente litt, sier han.

- Har du angret på at du dro?

- Det ville ha vært gøy å ta gull med Vålerenga også, men jeg har ikke angret et sekund. Jeg slet lenge med å finne den gode følelsen som jeg hadde i Vålerenga før jeg forlot dem, men jeg er i et lag som jeg tror er fullt på høyde kvalitetsmessig med Vålerenga.

- Hva savner du?

- Jeg savner selvfølgelig familie og venner i Norge. Og norske reker om sommeren. Å det å være sammen med gutta. Sånt får man ikke gjort.

Kjøper aksjer
Jalland tjener godt på det russiske eventyret. Han vil ikke snakke om penger selv, men det sies at han tjener minst 3-4 millioner kroner i året i Russland. Det er en av grunnene til at han selvfølgelig ikke tenker så veldig på en retur til Norge allerede nå. Selv om flere norske klubber har forhørt seg om hans situasjon.

- Hva er det villeste du har brukt penger på?

- Jeg kom jo til en fullt møblert leilighet og bil fulgte med. Men det må være sånt som mobiltelefon, playstation og sånt. Og så har jeg investert i litt aksjer, sier han.

- Men selv om de har det meste i Kazan, så er ikke utvalget så voldsomt. Det er det imidlertid i Moskva. Der har de alt. Det er det helt rått, sier Jalland.

Og håper at cupkampene tidlig i mars ikke blir flyttet fra Moskva til sør i Russland på grunn av sprengkulda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere