Gå til sidens hovedinnhold

Ruuds praktmål

Etter å ha dominert spillemessig, maktet Nederland å få hull på byllen. Målscoreren var var selvfølgelig Ruud van Nistelrooy.

Det ble uavgjort 1-1 mellom Tyskland og Nederland. Nederland hadde ballen mest, men klarte ikke å spille seg frem til noen store sjanser i første omgang.Tyskland tok derimot ledelsen etter 30 minutter da Torsten Frings frispark - ment som et innlegg - havnet i mål bak Nederlands Edwin van der Sar. Frings frispark fra siden passerte absolutt alle i feltet og gikk inn ved van der Sars venstre stolpe.

Kampen minutt for minutt

Utover i andre omgang klarte Nederland å omsette spillet i sjanser - ikke mist som følge av et par bytter. Laget fikk uttelling ni minutter før ordinær tid. Andy van der Meyde la inn fra kanten, og Ruud van Nistelrooy klarte - fra en akrobatisk stilling i lufta - å sparke ballen i mål bak Oliver Kahn.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer fra kampen

Bakkgrunn:
Tysk lagmaskineri mot nederlandske individualister. Defensiv organisering mot offensivt fyrverkeri. Kraft og kondisjon mot teknikk og kreativitet. Det er noen av stikkordene før Tyskland og Nederland møtes i gruppe D tirsdag kveld.

Alle husker krangelen mellom Rudi Völler og Frank Rijkaard - og sistnevntes spyttklyse - da de to gigantene møttes i Italia-VM i 1990. Og når nøkkelspillere på Nederland nevner 2. verdenskrig som et ledd i nervekampen i forkant av oppgjøret, viser det med all tydelighet at dette ikke bare er en fotballkamp.

- Det dreier seg ikke bare om fotballhistorie, det handler om verdenshistorie og det som skjedde for 60 år siden, sa Ruud van Nistelrooy da han ble spurt om hvorfor rivaliseringen er så intens når de to landene møtes.

Uttalelsene har naturlig nok satt sinnene i kok hos naboene i øst.

- Det er virkelig trist at du kan si slikt. Vi har nettopp markert D-dagen sammen. Nederlands dronning feiret nazistenes nederlag sammen med Tysklands kansler. Det du sier er så ynkelig, skriver Bild-spaltisten Fanz Josef Wagner i sin spalte som daglig leses av 12 millioner tyskere.

Landslagssjef Rudi Völler lover at Tyskland vil ha fullt fokus på den defensive delen av spillet, etter uvanlig nervøst forsvarsspill i de siste oppkjøringskampene til europamesterskapet.

Forsvarsmur
Det forventes at den tyske landslagssjefen sender en ultradefensiv 4-5-1-formasjon på banen med Kevin Kuranyi som enslig spiss i kveldens oppgjør mot erkerival Nederland.

- Hvis vi har troen på oss selv, vil det være vanskelig å slå oss, sier Völler til Reuters.

Den tidligere landslagsspissen vil gjøre alt han kan for å demme opp for den på papiret sterke offensive slagkraften til Nederland. For selv om Tyskland er turneringslaget fremfor noen, stiller Dick Adocaats menn som knepne favoritter i kveld.

Sterke individualister
Men Nederland har en lei tendens til å svikte når det gjelder som mest. At laget har enkeltspillere med fantastiske ferdigheter og kvaliteter er hevet over enhver tvil, men Advocaat er avhengig av å få lagmaskineriet til å fungere hvis Tyskland skal slås.

Oransjetrøyenes sjef blåser av Tysklands svake innsats i EM-oppkjøringen, og påpeker at den dårlige innsatsen til nabolandet den siste tiden er helt uinteressant når alvoret begynner.

- Tyskland er en stor fotballnasjon, likevel prøver de alltid å fremstille seg selv som underdogs, sier Advocaat.

Nederland har overtaket
Tyskland har vunnet EM tre ganger (1972, 1980 og 1996), mens Nederland står med ett europamesterskap (1988). De to landene har møtt hverandre tre ganger tidligere i EM-sluttspill.

I 1980 slo vant Tyskland 3-2 i gruppespillet. Åtte år senere slo Nederland Tyskland 2-1 i semifinalen, mens kvartfinalen i 1992 endte med hollandsk 3-1-seier.

Nederland har vunnet de to siste innbyrdes oppgjørene. Sist Tyskland slo naboen i vest var i en vennskapskamp i 1996. Forrige møte var i november 2002. Den gang vant Nederland 3-1.

Siste kamper:
Tyskland - Ungarn 0-2, Sveits - Tyskland 0-2, Tyskland - Malta 7-0.
Nederland - Irland 0-1, Færøyene - Nederland 0-2, Nederland - Belgia 0-1.

Lagenes plass på Fifa-rankingen:
Tyskland: 8
Nederland: 5

Vårt tips: Tyskland - Nederland 1-1

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger