Gå til sidens hovedinnhold

Så nær var Lyn konkurs

Det endte med jubel. Men Lyns skjebnemøte begynte med kaos. Og en million i minus.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): - Nå er vi veldig lettet, klubben får fortsette ut sesongen og Tippeligaen kan spilles som normalt. Men samtidig vet vi at det er mye arbeid igjen for å redde klubben før neste sesong, sier Lyn-direktør Erik Langerud til Nettavisen.

Da styremøtet som skulle avgjøre klubbens videre skjebne begynte, manglet fremdeles viktige biter. Ikke minst penger. Langerud måtte gi opp å hente inn 17 millioner kroner, som kravet egentlig var fra kreditorer og for å fortsette videre drift. I stedet gikk Lyn for plan B: Skaffe 4,5 millioner for å drive ut sesongen. Men selv det var ikke i mål klokken 12 onsdag.

- Da vi gikk inn i styremøtet, manglet vi fremdeles nærmere en million. Da så det – for å være ærlig – ikke bra ut, sier Langerud.

Hjelp fra Norsk Toppfotball
Dermed var Lyn i realiteten konkurs da styret var samlet. Langerud forteller at hektisk telefonvirksomhet reddet klubben – mens de satt samlet bak lukkede dører.

- Det er mange som har ønsket å hjelpe oss – og da snakker vi om både Lyn-venner og de som ville bidra til å redde Tippeligaen, sier Langerud.

Før møtet startet var det også klart at Lyn ville få 1,6 millioner fra Norsk Toppfotballs nedrykksfond, øremerket til å sikre klubbens eksistens.

- Jeg har lyst til å berømme Norsk Toppfotball for det initiativet de tok for å bidra, ikke bare ved hjelp av nedrykksfondet, men også som en veldig god diskusjonspartner. De har hatt en veldig aktiv rolle, og det setter vi stor pris på, sier Langerud.

Glad president
Da den siste millionen kom på plass – i 13. time – kunne styret i Lyn styre klubben unna skifteretten – til tross for at den fremdeles har store økonomiske problemer. Dermed blir det kamp mot Lillestrøm på søndag, spillerne får lønn ut sesongen – og Lyn får spille sine to siste hjemmekamper på Ullevaal stadion.

Da Langerud informerte Lyns spillere og trenere på et møte klokken 15, høstet han applaus og jubel. Like etter gikk spillerne ut med lure smil, uten å si noe om utfallet. Men en spiller kunne anonymt bekrefte overfor Nettavisen at klubben var reddet – inntil videre.

- Det er en svært lettet spillergruppe. Vi har vært svært bekymret for om vi skulle stå på gata i morgen, sa spilleren til Nettavisen.

I NFF kom reaksjonen via en pressemelding:

- Jeg veldig glad på vegne av Lyn og norsk fotball. Nå blir medalje- og nedrykkskampen i Tippeligaen avgjort på bakgrunn av resultater i samtlige kamper som er spilt og skal spilles i år, og dette er selvfølgelig også viktig i de andre seriene FC Lyn Oslo deltar i, sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

Langerud sier at hensynet til andre klubber og Tippeligaens eksistens har vært en ekstra byrde de siste ukene.

- Lyn er de første til å beklage at vår situasjon satte andre klubber i en stilling der de kunne komme til å rykke ned på grunn av vår konkurs. Det har vært veldig vanskelig oppe i det hele, sier han.

Hovedsponsoren Carrots givertelefon var også en stor suksess, sier Langerud. Folk har ringt inn fra hele Norge og bidratt med 200 kroner per samtale.

2010 neste mål
Når den første krisen nå er avblåst, jobber Langerud og Lyn videre mot å sikre klubbens drift foran neste sesong – som etter alle solemerker blir i Adeccoligaen. Lyn må fremdeles få på plass 17 millioner til kreditorer og vanlig drift – men nå har klubben en måned til på seg.

- Vi skal ha et nytt styremøte til uka for å legge planen for videre jobbing. Det blir en stor, stor utfordring å få alt på plass. Lyns eksistens er fremdeles truet. Det blir vanskelig, men ikke umulig, sier Langerud.

I NFF er de glad på Lyns vegne. Enn så lenge:

- Jeg ønsker ikke å spekulere i om Lyn går konkurs etter sesongslutt, jeg forholder meg til at den ikke er det, og jeg håper klubben finner langsiktige og gode løsninger med hensyn til videre sportslig satsing, sier Sondre Kåfjord.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021