*Nettavisen* Sport.

Sammen sjokkerte de United. Nå tar én av dem verden med storm

PROFILER: Både Granit Xhaka (bak) og Xherdan Shaqiri (foran) ble spådd lysende karrierer på fotballbanen. Foto: (Getty Images)

«Feil mann» ble stjernespilleren av de to.

Da sveitsiske Basel slo Manchester United i Champions League i 2011 og sørget for at det engelske storlaget ikke gikk videre fra gruppespillet, var det spesielt tre unggutter som sto fram. Stortalentet Xherdan Shaqiri, keeperkjempen Yann Sommer og midtbaneleganten Granit Xhaka.

Av disse tre var det først og fremst Shaqiri som hadde verden for sine føtter, selv om også de to andre ble spådd en bra framtid. Nå, rundt fire år senere, er det imidlertid en annen i den trioen som skinner mest.

Granit Xhaka, som til daglig spiller for Borussia Mönchengladbach i Bundesligaen, har sakte, men sikkert tatt steg på steg og utviklet seg til en meget solid midtbanespiller. Han sammenlignes med Xabi Alonso.

Champions League følger du i Nettavisens livesenter

- Fryktelig god
Eivind Bisgaard Sundet, som kommenterer tysk fotball for Eurosport, forteller Nettavisen at Xhaka har blitt en av ligaens beste spillere.

- Han har vært fryktelig god. Han var den spilleren med nest flest touch på ballen i Bundesliga sist sesong, etter nettopp Xabi Alonso. Han er en skikkelig general på midten. Mönchengladbach var også det beste laget i Bundesliga våren 2015, de tok flere poeng enn både Bayern og Wolfsburg.

- Selv etter at Mönchengladbach byttet trener (Lucien Favre sa opp nylig, red. anmerk.) har han stått fram. Han har scoret to mål og blitt kaptein på laget, forteller mannen med kamper for blant andre Mandalskameratene.

Sundet ser bare en stor svakhet hos sveitseren.

- Han har ett problem, og det er at han får mange gule kort. Men pasningsfoten er knallbra, og han har svært god spilleforståelse. Han ligger litt dypt på midten, akkurat som Xabi Alonso, sier Sundet.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Eivind Sundet. Foto: (Privat)

Koblet til Bayern
I 2014/15-sesongen spilte Xhaka såpass godt for Mönchengladbach at det gikk rykter om en overgang til Bayern München. Der var han etter sigende tiltenkt rollen som erstatter for Alonso i den dype midtbanerollen.

Men siden Gladbach nå spiller i Champions League, ble det stille rundt disse ryktene. Sundet tror likevel at en ny, god sesong av sveitseren vil føre til ny interesse og at Bayern fortsatt står først i køen.

- Han er fortsatt bare 23 år og skal spille i Champions League nå. Presterer han på samme nivå, kan det fort bli nye rykter rundt ham. Og det er ofte slik med spillere i tyske klubber at de helst vil til Bayern. Så hvis Bayern vil ha Xhaka, ender han nok fort opp der, sier Sundet.

Mens Xhaka altså har endt opp med en høy stjerne i tysk fotball, gikk det ikke like bra med Basel-kompis Xherdan Shaqiri. Som ung ble han regnet som et supertalent, men i sommer signerte han for engelske Stoke.

- Ikke god nok
Etter suksessen i Basel gikk han til Bayern München, men ifølge Eurosports kommentator var ikke vingen god nok til å lykkes der.

- Han var ikke god nok. Han fikk konkurranse av spillere som Arjen Robben og Franck Ribery og de var på et langt høyere nivå. I Bayern, under Pep Guardiola, er det mye ansvar på vingene og mye skal gjennom dem. Shaqiri løste ikke denne oppgaven og da hadde de ikke bruk for ham, mener Eurosport-profilen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

BASEL-GUTTER: Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri på Basel-trening i 2012. Foto: Alex Grimm (Getty Images)


Sundet tror heller ikke at Shaqiri har det som skal til for å lykkes på aller høyeste nivå. Etter tiden i Bayern forsvant den hurtige spilleren til Inter, men heller ikke der gikk det bra og han ble solgt etter et halvt år.

- Jeg tror ikke han kommer tilbake på det aller høyeste nivået. Hver gang jeg så ham for Bayern, så tenkte jeg at det ikke var verdensklasse. Han når nok ikke opp til et så høyt nivå, igjen, mener kommentatoren.

Den store forskjellen på utviklingen til Shaqiri og kompis Xhaka, tror Sundet har en del å gjøre med klubbvalget de gjorde etter Basel-tiden.

- Hos Sveits er det jo fortsatt slik at Shaqiri har mye ansvar. Han skal ha ballen og er den kreative. Men på klubbnivå havnet Xhaka på et lag der mye er oppbygd rundt ham. Han kom til en klubb der han passet inn.

Solid keeper
Når det gjelder tredjemann som imponerte i den nevnte kampen mot Manchester United i 2011, har vi altså burvokteren Yann Sommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

SOLID KEEPER: Yann Sommer. Foto: Gonzalo Arroyo Moreno (Getty Images)

Han spiller også i Borussia Mönchengladbach. 26-åringen er ansett som en av Bundesligaens beste og mest stabile keepere.

- Han er god og på jobb i hver eneste kamp, mener Sundet.

Onsdag er trolig både Sommer og Granit Xhaka i aksjon da det tyske topplaget tar imot engelske Manchester City hjemme på Borussia-Park.

Tyskerne tapte 3-0 i sin første gruppekamp mot spanske Sevilla og er nå nødt til å tukte et formsvakt City for å ikke miste fotfeste i gruppen.

De lyseblå fra Manchester tapte sin første kamp i gruppen og også de trenger helst alle tre poengene fra møtet på tysk jord.

Etter en sterk start på sesongen har imidlertid City trøblet den siste tiden og tapt mot både West Ham og Tottenham de to siste ligakampene.

Champions League følger du i Nettavisens livesenter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag