*Nettavisen* Sport.

Scheie: - Det deles ikke ut stilkarakterer i fotball

SAMME LAG: Mads Hansen og Mjøndalen bruker stort sett det samme laget som ryket opp fra 1. divisjon, og klarer seg greit med det. Her er Hansen i duell med Daniel Fredheim Holm under 16. mai-oppgjøret mellom VIF og Mjøndalen på Ullevaal. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Kommentatorlegenden er imponert over det Mjøndalen får til med begrensede ressurser.

VÅLERENGA - MJØNDALEN 4-2

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Vålerenga tok en fortjent seier mot Mjøndalen hjemme på Ullevaal lørdag. Gjestene fra Nedre Eiker kjempet hardt og maktet nesten en ny snuoperasjon mot en forhåndsfavoritt.

Bruntrøyene fra Buskerud kan, tross tapet, gå i 17.mai-tog med hevet hode. De er vel vitende om at de ligger side om side med storebror Strømsgodset på tabellen.

Mjøndalen-spiller Mads Hansen øynet et håp om poeng ved sen redusering mot Vålerenga. Han er full av lovord om et Mjøndalen lag som mot alle odds ligger midt på tabellen etter ni seriekamper.

- Dere har blitt forhåndsdømt til nedrykk av mange eksperter. Alt tilsier at dere egentlig skal rykke ned?

- Ja, det stemmer. Vi var langt fra det beste laget i 1. divisjon i fjor og det er vel ikke mange ganger i historien at det tredje beste laget der går rett opp i Tippeligaen og biter bra fra seg. Vi har ikke forsterka mye heller, vi har bare henta tre spillere, sier Mads Hansen til Nettavisen etter kampen.

- Ingen fasitsvar på spillestil

Kommentatorlegenden Arne Scheie har kommentert mer enn 850 fotballkamper for NRK. Han fulgte kampen mellom Vålerenga og Mjøndalen fra tribuneplass lørdag og er imponert over hva de har fått til i Mjøndalen.

Selv om de har overrasket stort i år, har motstandere som har tapt poeng kritisert spillestilen deres. Scheie har ingen problemer med det og trekker frem at det viktigste i fotball er å vinne kamper.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- EN EVENTYRLIG REISE: Arne Scheie er imponert over Mjøndalen. Han kommenterte sin siste cupfinale i på Ullevaal i 2013. Engasjementet er for fotball er fortsatt på topp for den pensjonerte NRK-legenden. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

- Det er fullt lovlig. Vegard Hansen har jo lagt opp sin strategi som åpenbart fungerer. Å slå ut Brann i kvalifiseringen var en sterk prestasjon. De ligger, mot alle odds, langt foran Sandefjord og Tromsø, som rykket direkte opp også, så jeg synes det er helt greit, sier Arne Scheie til Nettavisen.

- Hva tenker du om det du har sett av Mjøndalens spillestil?

- Det er ingen fasitsvar på spillestil. Det deles ikke ut stilkarakterer i fotball. Det er bare en ting som gjelder, og det er å vinne kamper, sier Scheie til Nettavisen.

- Selvmotsigende

Mjøndalen-spiller Mads Hansen mener kritikken mot spillestilen er overdrevet og viser til lagets snuoperasjoner som eksempler på at de også kan spille god fotball.

- Jeg synes vi har et godt lag, vi har spillere som kan spille fotball også. Det er veldig lett for de andre lagene å si at vi bare scorer på dødball og bare drøyer tida. Det blir litt selvmotsigende når vi har bevist i flere kamper at vi kan komme tilbake etter å ha ligget under, sier Mads Hansen til Nettavisen.

Etter at de sikret opprykket mot Brann i fjorårets kvalifiseringskamper, kunngjorde klubbledelsen allerede på opprykksfesten at samtlige spillere skulle være med opp Tippeligaen. Mads Hansen trekker frem tilliten som er gitt fra klubbledelsen til spillergruppa.

- Det gjør jo helt klart en stor forskjell for oss spillerne. Klubbledelsen stoler på at de samme spillerne kan levere i Tippeligaen også. I flere kamper i år har vi spilt med nøyaktig samme laget som spilte i 1. divisjon i fjor. Det er ganske unikt og kult å se at det går an, sier Mads Hansen til Nettavisen.

- Styrket kollektivet

Mjøndalen-trener Vegard Hansen mener nettopp det de har samme lag som i fjor, har styrket kollektivet og miljøet rundt klubben.

- Beskjeden om at alle skulle bli med videre ga en fantastisk respons fra spillerne det gjaldt og deres familier. Også fra spillerne som hadde kontrakt, fordi de fikk med seg sine kamerater videre. Det har gjort at kollektivet og vennskapet har blitt enda sterkere, sier Vegard Hansen til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SAMHOLD: Trener Vegard Hansen mener kollektivet og vennskapet i Mjøndalen har blitt enda sterkere etter opprykket til Tippeligaen. her under kampen mot VIF på Ullevaal 16. mai. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Arne Scheie kan ikke huske å ha sett lignende praksis ved at alle spillere fortsatt får være med i stallen etter et opprykk. Samtidig mener han at økonomien også kan ha spilt en rolle i det hele.

- Jeg kan ikke huske noe lignende, fordi det jo er sånn i norsk og internasjonal fotball at spillerstallene forsterkes ofte hvert år. De forsøker å bli bedre på alle punkter. Nå kjenner jo ikke jeg godt nok til Mjøndalens økonomi, men det kan jo være at de er litt tvunget til det, sier Scheie til Nettavisen etter kampen.

- På hvilken måte da?

- Jeg er ikke sikker på at de ville fortsatt med det samme mannskapet om de hadde spilt for 20 000 tilskuere hver hjemmekamp. Så det kan godt hende de måtte gjøre dette ut fra den økonomiske situasjonen de er i, men det har jo fungert bra til nå, sier Scheie til Nettavisen.

- Vi gir oss aldri

Mjøndalen-trener Hansen er full av lovord om spillegruppa og er positivt overrasket over hvor mange poeng de har sanket så langt. Den sindige treneren er, som alltid, ydmyk på klubbens vegne, men skryter av klubbens kameratskap og innsatsvilje.

- Det er en fantastisk spillergruppe og vi har en vennligstilt klubb hvor alle jobber hardt sammen hele tida, både på og utenfor banen. Vi har masse kameratskap, stor stå-på-vilje og gir oss aldri. Det er tøft å komme tilbake etter å ha ligget under med to mål, vi har klart det tre ganger i år, men mot Vålerenga gikk det ikke, sier Vegard Hansen til Nettavisen.

- Er du overrasket over hvor godt dere har gjort det så langt i år?

- Ja, det er jeg egentlig. Kampbildet i matchene har vært som jeg forventet, men vi har fått mye bedre betalt enn jeg hadde fryktet. Vi melder oss på i hver kamp og jeg synes det er hyggelig å se at Vålerenga var såpass fornøyd med seieren mot oss, sier Vegard Hansen til Nettavisen.

Arne Scheie snakker i store ord om reisen Mjøndalen har tatt, helt fra de lå i 3. divisjon noen år tilbake. Han mener de har funnet en suksessformel som fungerer og at de er lojale til den hele veien.

- Trener Vegard Hansen og sportslig leder Kenneth Karlsen har tydeligvis gjort en fantastisk god jobb. De har tatt laget med opp helt fra 3. divisjon, det er jo en eventyrlig reise. Samtidig så har de troen på det de driver med, alt fra spillestil til hvordan å lede spillergruppa. Det er utrolig viktig, sier Scheie til Nettavisen.

- Da tenker du igjen på dette med spillestil også?

- Ja, blant annet. De har ikke lyttet til de som har sagt at de må spille vakrere og underholde mer. De har funnet ut hvordan de skal vinne, og fortsetter med det, sier Scheie til Nettavisen.

Lokalt fotfeste

Scheie peker også på at klubben har funnet sin plass i lokalmiljøet og har en sunn balanse av gode spillere uten høye lønninger.

- Klubben virker å ha et solid fotfeste i lokalmiljøet. Spillerne ruinerer ikke klubben med høye lønninger og det virker som de har glidd godt inn i det miljøet de har skapt i Mjøndalen, sier Scheie til Nettavisen.

Han var, som de fleste andre, skråsikker på at nyopprykkede Mjøndalen skulle slite tungt i årets sesong. Han mener samtidig han har sett nok av hva som bor i Mjøndalen-laget til at de har god mulighet til å unngå nedrykk.

- Jeg var jo blant dem som trodde de skulle få det veldig hardt. Alle de nyopprykkede lagene får det jo tøft i Tippeligaen, men det bor så mye i det laget at jeg tror faktisk de har god mulighet til å holde seg, sier Scheie til Nettavisen.

Selv om Mjøndalen har fått en god start mener Scheie de må passe seg for å unngå for mange feilskjær før de havner i nedrykksstriden.

- De har jo tolv poeng, så det er jo et stykke ned til bunnen av tabellen. Samtidig så skal det bare et par seiere til fra lagene bak, så er de innblandet i bunnstriden.Jeg ser mer på laget og hva de står for, og som fotballtrenerne sier, «se bak resultatene», sier Scheie til Nettavisen.

- Kan slå Molde

Det er ingen enkel periode Mjøndalen er inne i, med gjennomførte kamper mot Vålerenga, Rosenborg og deretter Molde i neste runde. Scheie har likevel tro på poeng for Mjøndalen, basert på hva de har levert i det siste.

- De to siste kampene, har de møtt to av de beste lagene i serien og klart seg bra. I neste runde møter de jo Molde, så det blir spennende å se hva de kan få ut av den kampen, sier Scheie til Nettavisen.

- Molde er jo inne i en tøff periode spillemessig. Hva tenker du om Mjøndalens sjanser mot dem?

- Det er jo en litt spesiell situasjon fordi Molde har skuslet vekk en del poeng og blitt veldig sårbare på bortebane. Jeg ser ikke bort fra at Mjøndalen tar poeng mot de på hjemmebane, kanskje også tre, hvis de har en god dag, sier Scheie til Nettavisen.

- Vil du si at Mjøndalen drar nytte av å være «underdog» i mange av årets kamper?

- Å komme inn som «underdog» er jo litt lettere, fordi det aldri er enkelt å leve med et favorittstempel. Så det har nok vært en fordel for Mjøndalen. Trener Hansen har vært veldig flink til å snakke det hele ned, sier Scheie til Nettavisen.

- Det er vel også litt uvanlig. Ofte ser vi jo at trenere uttaler seg om høye ambisjoner i forkant av sesongen.

- Ja, han har ikke hauset opp målsetningene og da slår Mjøndalen knallhardt fra den posisjonen. Det så vi spesielt mot Rosenborg hvor de hadde verken spill eller sjanser og så kommer de tilbake og vinner 3-2, sier Scheie til Nettavisen.

- Stabæk overrasker stort

Selv om Arne Scheie ikke lenger kommenterer fotball for NRK, følger han Tippeligaen tett og engasjert. Av årets overraskelser så langt, trekker han frem Stabæk, som har trosset alle forhåndstips og ligger på andreplass. I tillegg er han forundret over at Molde allerede ligger så langt bak Rosenborg på toppen.

- Den største overraskelsen i år sesong er jo Stabæk, som de fleste hadde som en nedrykkskandidat før sesongen. Nå er de involvert i toppen og jeg tror de kan ta medalje, sier Scheie til Nettavisen.

- Hva med Vålerenga og fjorårets seriemester Molde?

- Vålerenga har også overprestert resultatmessig synes jeg, selv om spillet deres har vært varierende. Det som er litt forunderlig så langt er jo at Molde ligger så langt bak. At Strømsgodset og Odd også ligger litt lengre bak er overraskende.

Scheie er samtidig klar på at det er mange kamper igjen og at ingenting er avgjort verken i topp eller bunn. Han synes det var morsomt å se lokaloppgjøret mellom Strømsgodset og Mjøndalen og hvordan «lillebror» jublet for ett poeng.

- Det er 21 serierunder igjen, det skal deles ut 63 poeng og veldig mye kan skje. At Mjøndalen skulle ligge likt med Strømsgodset etter ni kamper, hadde ingen trodd. De jublet jo som de hadde vunnet cupfinalen etter å ha sikret ett poeng på Marienlyst. Det var morsomt å se, sier Scheie til Nettavisen.

Vålerenga tok sin andre strake seier og klatret med det opp på tredjeplass. Ledende Rosenborg ligger fem poeng foran Oslo-laget. Mjøndalen falt ned to plasser til 10. plass, men er á poeng med naborival Strømsgodset og Lillestrøm på plassene foran.

Vegard Hansen og hans brunkledde menn får en ny mulighet til en storlags-skalp neste runde. Da tar de imot regjerende seriemester Molde på Isachsen stadion. Vålerenga reiser til Vestfold og Sandefjord tre dager senere for å bryne seg på en gammel kjenning i Lars Bohinen og hans spillere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag