*Nettavisen* Sport.

Se hva sju måneder i United har gjort med Moyes

Foto: Getty Images / All over press

- Jeg tar på meg alt ansvaret, sier United-manageren.

I mai i fjor offentliggjorde Sir Alex Ferguson at han ville gi seg som manager i Manchester United etter sesongen. Kort tid etter ble det klar at Everton-trener David Moyes ville bli hans etterfølger.

På mange måter tok han på seg en forferdelig oppgave, men samtidig skulle alt ligge til rette for at Moyes kunne videreføre suksessen, med ligagullet i lomma en solid tropp å bygge videre på.

1. juli tok 50-åringen offisielt over, og det begynte så bra som det bare kunne. 4-1 over Swansea i sesongåpningen.

Men det ble raskt klart at United ikke hadde det samme kaliberet, som hadde sikret dem det 20. ligagullet få måneder tidligere. De neste fem Premier League-kampene endte med kun fire poeng, og i overgangsvinduet, der Sir Alex hadde vært så suveren, feilet Moyes fullstendig. De eneste spillerne han fikk inn, var Guillermo Varela og Marouane Fellaini. Sistnevnte fra Everton i løpet av vinduets siste timer, til det som udiskutabelt var en altfor høy pris.

De rød djevlene er slått ut av både FA-cupen og ligacupen, og i Premier League klamrer de seg fast til kampen om å havne blant topp fire, som sikrer mesterligaplass neste sesong. Foreløpig er en sjuendeplass status.

På den lysere siden lever drømmen om Champions League-suksess fortsatt i beste velgående, etter at klubben kom seg helskinnet gjennom gruppespillet, og trakk den overkommelige motstanderen Olympiakos i åttendedelsfinalen. Januarvinduet ble også lukket med litt blidere United-fans, etter at Juan Mata ble hentet fra Chelsea.

- Har smilt mindre siden da
Men det er liten tvil om at Moyes lever under et enormt press. Bilder Nettavisen har funnet av 50-åringen fra den første måneden i United, sammenlignet med ferske bilder fra februar, viser en svært preget manager, som utvilsomt har fått gråere hår, tyngre poser under øynene, og langt flere rynker.

- Jeg så han i Asia i sommer, da det var sol og alt var positivt og optimistisk. Det er klart at han har smilt mindre siden da, og han har i hvert fall ikke fått færre rynker, sier Dag Langerød, som er redaktør i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb, til Nettavisen.

- De som kjenner meg har nok lagt merke til at også min allmenntilstand har vært skrantende de siste månedene, og spesielt i dagene etter de dårlige resultatene, legger Langerød til.

Han oppsummerer Moyes' første sju måneder på Old Trafford på denne måten:

- United har vært altfor dårlig, enkelt og greit. Manageren har vært for dårlig, spillerne har vært for dårlige, og spillet har vært for dårlig.

Moyes tar på seg ansvaret
Moyes selv har ikke sagt mye om sine første månedene som United-sjef, men innrømmer at de har prestert langt under pari.

- Jeg tar på meg alt ansvar for de dårlige resultatene. Vi har heldigvis vært gode i Champions League, men ikke i Premier League. Jeg vil selvfølgelig at vi skal bli bedre, og det tviler jeg ikke på at vi vil bli, sa han i desember, ifølge The Guardian.

- Det har vært en stor overgang å bytte ut en manager som har vært her i 26 år. Det er en omveltning for hele klubben, forsvarte han seg med, og skyldte også litt på mangelen på flaks.

- Vi har manglet litt flaks i én eller to kamper, som kunne ha gjort en stort forskjell for oss. Men vi må gjøre det bedre i litt av alt. Vi må bli bedre på pasninger, på å skape sjanser, og på å forsvare oss.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

- Det er håp
Langerød ser imidlertid langt lysere på den nærmeste fremtid.

- Robin van Persie er skadefri, Wayne Rooney er skadefri, og Juan Mata har blitt hentet inn. Siden tapet mot Stoke har de hatt en hel uke sammen på treningsfeltet, og når klassespillere får tid sammen, kan det ikke bli dårlig. Det er håp, de må bare stå på, konkluderer den ivrige United-supporteren.

Til helgen får United besøk av Fulham på Old Trafford, da trolig med van Persie og Rooney sammen for første gang på lenge, i tillegg til nysigneringen Mata. Så gjenstår det å se om det kan få Moyes til å smile igjen.

- Forhåpentligvis kan vi om noen måneder lese saken om hvordan suksessen fjernet rynkene for Moyes, spøker Langerød.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.